Hírek / blog

Mezőgazdasági pályázatok

Mezőgazdasági pályázatok: 13 kihívás és szakértői megoldás

A mezőgazdasági pályázatok nem mindig zökkenőmentesek, és számos kihívással találkozhatunk a gyakorlatban. Pályázati gyakorlati útmutató. Ebben a bejegyzésben a mezőgazdasági pályázatok kapcsán felmerülő leggyakorabban előforduló helyzetet vesszük górcső alá, valamint hangsúlyozzuk a pályázati szakértők szerepének fontosságát a sikeres pályázati folymatban. Az új pályázatok megjelenései az alábbi honlapon várhatóak.

KAP pályázatok

1. Bonyolult pályázati feltételek

Sok mezőgazdasági pályázat olyan bonyolult feltételekkel és követelményekkel jár, hogy a pályázók nehezen igazodnak el közöttük. A különböző dokumentációk, igazolások és mellékletek beszerzése időigényes, és gyakran szakértői segítséget igénylő feladat.

Példa: Egy kis méhészeti vállalkozás szeretne új, korszerű mézfeldolgozó gépeket vásárolni, de a pályázathoz szükséges pénzügyi és műszaki dokumentáció beszerzése, a  3 árajánlat beszerzése valamint a pályázati űrlapok kitöltése olyan bonyolult, hogy a tulajdonos végül úgy dönt, hogy nem pályázik.

2. Átláthatóság hiánya

Gyakori probléma, hogy a pályázati kiírások nem mindig egyértelműek, és az értékelési folyamat sem teljesen átlátható. Ez frusztrációt okozhat a pályázóknak, akik nem tudják pontosan, milyen szempontok alapján döntenek a támogatás odaítéléséről.

Példa: Egy biozöldségeket termesztő gazda pályázott egy élelmiszerfeldolgozást támogató programra, de a pályázatát elutasították. A gazda nem kapott részletes visszajelzést arról, hogy miért nem felelt meg a pályázat, így nem tudja, hogyan javíthatna a jövőbeli pályázatokon. Gyakran csak „ Forráshiány „ az elutasítás indoka.

3. Mezőgazdasági pályázatok bírálatának elhúzódása

A mezőgazdasági pályázatok elbírálása gyakran elhúzódik, ami jelentős késedelmeket okozhat a projektek megvalósításában. Ez különösen problémás lehet, ha a pályázati forrásokra sürgősen szükség lenne egy beruházás elindításához.

Példa: Egy szőlészet és borászat szeretne új, energiatakarékos borászati berendezéseket vásárolni a következő szüreti szezonra, de a pályázati bírálat hónapokig elhúzódik. Ez azt eredményezi, hogy a szükséges beruházásokat nem tudják időben végrehajtani, ami hátrányosan érinti a termelést.

4. Túlzott adminisztratív terhek

Mezőgazdasági pályázatokAz adminisztratív terhek nem érnek véget a pályázat elnyerésével, sőt, gyakran azután kezdődnek igazán. A támogatások felhasználásának nyomon követése, a beszámolók elkészítése és a különböző ellenőrzések lebonyolítása mind idő- és erőforrás-igényes feladatok. Ezek a terhek különösen nehézségeket okoznak a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások számára, amelyeknek általában szűkös adminisztratív kapacitásaik vannak.

Példa: Egy tejfeldolgozó üzem nyert egy pályázaton, amely új tejcsomagoló gépeket finanszíroz. Az üzem tulajdonosa nagyon örül a támogatásnak, mert a modern gépek jelentősen növelik a termelékenységet és csökkentik az üzemeltetési költségeket. Azonban a támogatás elnyerése csak az első lépés volt, a tényleges kihívások az adminisztráció terén  csak most kezdődnek.

  • Mezőgazdasági pályázatok  elszámolása /Projektmenedzsment túlzott terhei

Az új gépek beszerzése és telepítése után a támogatás felhasználásának részletes elszámolását kell elkészíteni. Ez magában foglalja az összes számla, árajánlat, és egyéb pénzügyi dokumentum összegyűjtését és rendszerezését. Az elszámolásnak pontosan meg kell felelnie a pályázati követelményeknek, különben fennáll a veszélye annak, hogy a támogatás egy részét vissza kell fizetni. A tejfeldolgozó üzem tulajdonosának vagy egy kijelölt projektmenedzsernek folyamatosan nyomon kell követnie a projekt előrehaladását, biztosítva, hogy minden tevékenység a terveknek megfelelően haladjon. Ez magában foglalja a projekt ütemezésének és költségvetésének kezelése mellett a különböző beszállítókkal és alvállalkozókkal való kommunikációt is. A projektmenedzsment terhei gyakran elvonják a figyelmet a napi üzleti tevékenységekről, ami csökkentheti az üzem hatékonyságát.

  • Mezőgazdasági pályázatok -fenntartási jelentések

A pályázati források felhasználásának ellenőrzése és az éves fenntartási jelentések elkészítése szintén jelentős adminisztratív terhet jelent. A támogatás elnyerését követően a tejfeldolgozó üzemnek évente be kell számolnia a projekt eredményeiről és a támogatás felhasználásának részleteiről. Ezek a fenntartási jelentések gyakran részletes adatokat igényelnek, például a gépek üzemelési időtartamáról, a termelési volumen változásáról és a pénzügyi eredményekről. Mindez rengeteg időt és erőforrást igényel, különösen akkor, ha a vállalkozás nem rendelkezik dedikált adminisztratív személyzettel.

5. Kizárólagossági problémák

Néhány mezőgazdasági pályázat kizárja a pályázók egy részét bizonyos feltételek miatt, például a vállalkozás mérete vagy a tevékenység típusa alapján. Ez korlátozhatja a támogatásokhoz való hozzáférést, de ösztönözheti a gazdálkodókat, hogy fejlesszék vállalkozásukat és elérjék a szükséges kritériumokat.

Példa: Egy kis családi gazdaság, amely zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozik, szeretne pályázni egy gépbeszerzési támogatásra, de a pályázathoz 10 000 euró Standard Termelési Érték (STE) szükséges, amit jelenleg nem érnek el. Ez a feltétel kihívást jelenthet, de egyúttal motiválhatja a gazdálkodót, hogy növelje termelési kapacitását és hatékonyságát, hogy a következő évben már megfeleljen a pályázati követelményeknek.

A feltételek teljesítése érdekében a gazdálodó bővítheti a termőterületet, diverzifikálhatja a termést, vagy modernizálhatja a termelési folyamatokat. Ez nemcsak a pályázati feltételek teljesítését segítheti elő, hanem javíthatja a gazdaság versenyképességét és jövedelmezőségét is.

6. Folyamatosan változó szabályok

Mezőgazdasági pályázatokA pályázati szabályok és feltételek gyakran változnak, ami bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot eredményez a pályázók számára.

Példa: Egy húsfeldolgozó üzem szeretne új feldolgozási technológiákat bevezetni, de mire összegyűjtené a szükséges dokumentumokat és felkészülne a pályázatra, a szabályok megváltoznak, és új feltételeknek kell megfelelniük, és a legrosszabb esetben csak a következő évben megnyíló pályázatoknál  tudja a kért feltételeket teljesíteni.

 

7. Túlzott bürokrácia

Mezőgazdasági pályázatokA mezőgazdasági pályázatok folyamata gyakran túlzott bürokráciával jár, ami lelassítja és megnehezíti a pályázati folyamatot. A gazdálkodók és agrárvállalkozások számára a bürokratikus akadályok különösen frusztrálóak lehetnek, mivel az idő és a hatékonyság kritikus fontosságú a napi tevékenységek során. A pályázati dokumentációk előkészítése, benyújtása és az ezekkel kapcsolatos hivatalos ügyintézés rengeteg időt és energiát emészt fel, amelyet a gazdálkodók inkább a termelésre és a gazdaság fejlesztésére fordítanának.

A bürokratikus akadályok között szerepelhet a különféle igazolások, engedélyek és tanúsítványok beszerzése, amelyekhez gyakran több különböző hivatalos szervhez kell fordulni. Emellett a pályázati űrlapok kitöltése és a szükséges mellékletek összeállítása szintén időigényes feladatok, amelyek gyakran szaktudást igényelnek.

Példa: Egy baromfitelep tulajdonosa szeretne pályázni egy új, energiatakarékos fűtési rendszerre, amely jelentősen csökkentené az üzemeltetési költségeket és javítaná a telep energiahatékonyságát. Azonban a pályázati folyamat során számos bürokratikus akadállyal kell szembesülnie.

Először is, a pályázathoz szükséges műszaki dokumentáció és költségvetés elkészítéséhez több ajánlatot kell beszereznie különböző beszállítóktól, ami időigényes feladat. Ezután a pályázati űrlapokat és az összes szükséges mellékletet össze kell állítania, amelyek között szerepelnek a telep működési engedélyei, pénzügyi kimutatások, valamint az új fűtési rendszer műszaki leírása és tanúsítványai.

A tulajdonosnak többször is be kell mennie a helyi hivatalba, hogy benyújtsa a szükséges dokumentumokat és aláírásokat szerezzen a hivatalos képviselőktől. Minden alkalommal időt kell szakítania a napi tevékenységekből, ami hátrányosan befolyásolja a telep működését. Az utazási költségek és az elvesztegetett munkaidő mind további pénzügyi terhet jelentenek számára.

Ezen túlmenően, a pályázati elbírálás során a hivatalok gyakran további információkat és igazolásokat kérnek, amelyek beszerzése újabb idő- és erőforrás-ráfordítást igényel. Az elhúzódó bürokratikus folyamat miatt a tulajdonosnak hosszabb ideig kell várnia a pályázati eredményekre, ami késlelteti a beruházás megkezdését.

A túlzott bürokrácia tehát nemcsak idő- és pénzveszteséget okoz a baromfitelep számára, hanem akadályozza a telep fejlesztését és versenyképességének növelését is.

8. Értékelési kihívások a pályázati rendszerben

Az értékelési folyamatban részt vevő szakértők néha nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal vagy szaktudással, ami pontatlan és igazságtalan értékelést eredményezhet. Ez különösen problémás lehet a mezőgazdasági és élelmiszeripari pályázatok esetében, ahol a technológiák és az innovációk gyakran speciális ismereteket igényelnek. Az értékelőknek tisztában kell lenniük az adott szakterület legújabb fejlesztéseivel és azok gyakorlati alkalmazásával, hogy megfelelően tudják értékelni a pályázatokat.

Példa: Egy szarvasmarha telep innovatív, környezetbarát trágyakezelési technológiát szeretne bevezetni, amely csökkenti a károsanyag-kibocsátást és javítja a talaj minőségét. A technológia lényege egy speciális biológiai folyamat, amely hatékonyabban bontja le a trágyát, mint a hagyományos módszerek. A gazdaság tulajdonosai részletes pályázati anyagot készítenek, amely tartalmazza a technológia működésének leírását, a várható környezeti előnyöket és a gazdasági hatékonyságot.

Az értékelési folyamat során azonban kiderül, hogy az értékelők nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a biológiai trágyakezelési technológiák terén. Nem értik teljes mértékben a javasolt eljárás előnyeit és működését, ezért szkeptikusak a technológia hatékonyságával kapcsolatban. Ennek eredményeként a pályázatot alulértékelik, és végül elutasítják, mivel nem látják be a projektben rejlő innovációs potenciált és környezeti hasznot.

A tapasztalat hiánya nem csak az innovatív projektek elutasításához vezethet, hanem általános bizalmatlanságot is okozhat a pályázati rendszer iránt. Az érintett gazdálkodók és vállalkozások frusztráltak lesznek, és kevésbé valószínű, hogy a jövőben újra pályáznak. Ez különösen hátrányos a mezőgazdasági szektorra nézve, ahol a folyamatos innováció és a fenntarthatósági fejlesztések kulcsfontosságúak.

9. Mezőgazdasági pályázatok -Hiányos kommunikáció

A pályázati szervezetek gyakran nem kommunikálnak megfelelően a pályázókkal, ami félreértésekhez és információhiányhoz vezethet.

Példa: Egy mezőgazdasági vállalkozó kap az ügyfél kapun keresztül értesítést a pályázatáról, de valamilyen oknál fogva nem veszi át határidőre,  és ezért pl. nem tud időben eleget tenni a hiánypótlásnak, és nem tudja, a szükséges további dokumentumokat benyújtani.  Ez a helyzet pl. egyértelműen a támogatás elutasítását vonhatja maga után.

Miben tudunk önnek segíteni?

10. Mezőgazdasági pályázatok -Finanszírozási korlátok

Mezőgazdasági pályázatokA legtöbb beruházási pályázat csak részleges finanszírozást biztosít, ami azt jelenti, hogy a pályázóknak saját forrásaikat is be kell vonniuk. Ez különösen nagy kihívást jelenthet a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások számára, amelyek gyakran szűkös pénzügyi erőforrásokkal rendelkeznek. Az ilyen pályázatok általában úgy működnek, hogy a támogatás csak a teljes beruházási költség egy részét fedezi, így a pályázóknak maguknak kell finanszírozniuk a fennmaradó részt.

Az önrész előteremtése nem mindig egyszerű feladat, különösen akkor, ha a beruházás nagy összegű, például új gépek vagy technológiai fejlesztések esetén. Sok gazdálkodó és agrárvállalkozás számára ez a finanszírozási korlát jelentős akadályt jelenthet a pályázati források elnyerésében és a szükséges fejlesztések végrehajtásában.

Példa: Egy gazálkodónak sürgősen szüksége van új mezőgazdasági gépekre, például traktorokra és vetőgépekre, hogy növelje termelékenységét és javítsa a munkafolyamatokat. A gazdálkodó talál egy pályázatot, amely támogatást nyújt a gépvásárláshoz, de a pályázat csak a beruházás költségeinek 50%-át fedezi. A teljes beruházás 20 millió forintba kerülne, így a pályázat révén 10 millió forint támogatást kaphatna. Azonban a fennmaradó 10 millió forintot saját forrásból kellene előteremtenie, ami jelentős pénzügyi kihívást jelent számára.

A gazdálkodónak több lehetőséget kell mérlegelnie, hogy előteremtse a szükséges saját forrást:

  • Banki hitel: A gazda megpróbálhat banki hitelt felvenni, de a hitelfelvételnek szigorú feltételei vannak, és a gazdának biztosítékokat kell nyújtania. Emellett a hitel visszafizetése kamatokkal jár, ami további pénzügyi terhet ró a gazdaságra.
  • Családi és baráti kölcsönök: A gazda megpróbálhat kölcsönt kérni családtagoktól vagy barátoktól, de ez nem mindig lehetséges vagy elegendő.
  • Mezőgazdasági biztosítások: Egyes biztosítási termékek lehetőséget kínálnak arra, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak bizonyos beruházásokhoz, de ezek gyakran nem fedezik a teljes szükséges összeget.
  • Saját megtakarítások: Ha a gazdának vannak saját megtakarításai, felhasználhatja azokat, de ez csökkentheti a vésztartalékait, ami kockázatos lehet egy mezőgazdasági vállalkozás számára

11. Mezőgazdasági pályázatok-Területi korlátok

Bizonyos pályázatok csak meghatározott földrajzi területekre vonatkoznak, ami kizárja azokat a gazdálkodókat, akik más régiókban tevékenykednek. Ez a korlátozás különösen kihívást jelenthet azok számára, akik olyan területeken működnek, amelyek nem jogosultak a pályázati forrásokra.

Példa: Kisüzemi pályázatok csak bizonyos hátrányos helyzetű kistelepüléseken vehetők igénybe. Ha egy gyümölcsös tulajdonosa egy nem hátrányos helyzetű régióban működik, akkor nem jogosult ugyanolyan pályázati forrásokra, amelyek jelentős támogatást nyújthatnának a gyümölcsfeldolgozás modernizálásához. Ez korlátozza a fejlesztési lehetőségeit és versenyképességét.

Az ilyen területi korlátok arra ösztönözhetik a gazdálkodókat, hogy stratégiai döntéseket hozzanak a jövőbeni fejlesztéseik és bővítéseik helyszínét illetően. Például, figyelve a pályázati kiírásokat, a gazdálkodó dönthet úgy, hogy olyan régióban vásárol vagy bérel földet, amely jogosult a kisüzemi pályázatokra. Ezáltal a jövőben hozzáférhetne a szükséges támogatásokhoz, amelyek elősegítenék a gazdaság fejlődését és modernizálását.

12. Időkorlátok

Mezőgazdasági pályázatokA pályázatok benyújtására rendelkezésre álló idő gyakran túl rövid, ami megnehezíti a pályázók számára a szükséges dokumentációk és igazolások összegyűjtését. Sok esetben az akár egy-két hónapos felkészülési idő is rendkívül szűkös lehet, különösen a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorban, ahol a pályázók gyakran elfoglaltak a mindennapi tevékenységeikkel.

Az alapos pályázati anyag összeállításához számos lépést kell elvégezni. Például a gazdálkodóknak részletes üzleti terveket kell készíteniük, amelyek tartalmazzák a projekt célkitűzéseit, a várható eredményeket és a megvalósításhoz szükséges lépéseket. Emellett részletes, műszaki terveket,  költségvetést kell összeállítani, amely tartalmazza a beruházás minden tételének részletes költségét. Az ilyen dokumentációk elkészítése időigényes folyamat, amely gyakran  műszaki/ pályázatírói szakértői segítséget igényel.

Példa: Egy gabonatermesztő gazda csak néhány hetet kap arra, hogy minden szükséges dokumentumot benyújtson a pályázathoz. Ez az idő azonban nem elegendő ahhoz, hogy részletes üzleti tervet és költségvetést készítsen. A gazdának fel kell mérnie a beruházási igényeket, árajánlatokat kell kérnie különböző beszállítóktól, és pontosan meg kell terveznie a projekt ütemezését. Továbbá, a gazdának esetlegesen engedélyeket és egyéb hivatalos dokumentumokat is be kell szereznie, amelyek átfutási ideje szintén hosszadalmas lehet. A rövid határidő miatt a gazda nem tudja megfelelően elkészíteni a szükséges dokumentációkat, ami jelentősen csökkenti a pályázat sikerének esélyét.

Az időkorlátok problémája különösen akut lehet a mezőgazdasági ágazatban, ahol a szezonális munkák és az időjárási körülmények további kihívásokat jelentenek. A gazdák számára a pályázatok benyújtásának időszaka gyakran egybeesik a legforgalmasabb időszakokkal, például a vetéssel vagy a betakarítással. Ilyen körülmények között a gazdák nehezen tudnak időt szakítani a pályázati anyagok összeállítására. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályázók gyakran úgy érzik, hogy a rendelkezésre álló idő nem elegendő a pályázati anyagok megfelelő elkészítéséhez, ami jelentős akadályt jelenthet a pályázati források elnyerésében.

13. Speciális technikai követelmények

Mezőgazdasági pályázatokNéhány pályázat speciális technikai követelményeket támaszt, amelyek teljesítése különleges szakértelmet és eszközöket igényel. Ezek a követelmények gyakran rendkívül bonyolultak és költségesek lehetnek, ami jelentős akadályt jelenthet a pályázók számára, különösen a kisebb gazdaságok és agrárvállalkozások esetében.

Az ilyen technikai követelmények magukban foglalhatják a legújabb technológiai megoldások bevezetését, amelyekkel a pályázóknak még nem volt tapasztalatuk. Emellett előfordulhat, hogy a szükséges technológiai eszközök és berendezések beszerzése hosszú időt vesz igénybe és jelentős pénzügyi terhet ró a pályázókra. Az előírások betartása gyakran további engedélyek és tanúsítványok beszerzését is igényli, amelyek megszerzése idő- és költségigényes lehet.

Példa: Egy sertéstelep pályázni szeretne egy új, környezetbarát trágyakezelő rendszerre, amely csökkentené a környezeti terhelést és javítaná a telep működésének fenntarthatóságát. A pályázati kiírás azonban előírja, hogy a rendszer megfeleljen a legújabb környezetvédelmi előírásoknak és rendelkezzen speciális technikai tanúsítványokkal. A rendszer telepítése és üzemeltetése bonyolult technikai ismereteket igényel, amelyeket a telep dolgozói nem feltétlenül birtokolnak.

A sertéstelep tulajdonosának először fel kell mérnie a piacon elérhető trágyakezelő rendszereket, amelyek megfelelnek a pályázati követelményeknek. Ezt követően árajánlatokat kell kérnie a különböző gyártóktól és beszállítóktól. Az új rendszer beszerzése és telepítése is ha nyer a pályázat,  gyakran egyéb extra beruházásokat  igényel, amelyet a telep saját  plusz forrásból nem tud finanszírozni. Emellett a rendszer beüzemeléséhez és karbantartásához szükséges speciális képzéseken kell részt venniük a dolgozóknak, ami további költségekkel jár.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a pályázathoz be kell szerezni a környezetvédelmi hatóság engedélyeit és tanúsítványait, amelyek igazolják, hogy a rendszer megfelel az előírásoknak. Ezek az engedélyek megszerzése gyakran hosszadalmas folyamat, amely során több hatósággal is egyeztetni kell.

Mindezek a tényezők együttvéve jelentősen megnehezítik a sertéstelep számára, hogy teljesítse a pályázati követelményeket, és sikeresen benyújtsa/ megvalósítsa a pályázatot. Az ilyen speciális technikai követelmények gyakran jelentős akadályt jelentenek a kisebb gazdaságok számára, amelyeknek nincs elegendő erőforrásuk a bonyolult és költséges technológiai fejlesztések végrehajtásához.

Hogyan segíthet egy független pályázati szakértő?

Mezőgazdasági pályázatokA pályázati folyamatok gyakran bonyolultak és időigényesek lehetnek, különösen a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorban. Egy független pályázati szakértő támogatása jelentős előnyökkel járhat a különböző szakaszokban, hogy a pályázók hatékonyan és sikeresen vehessenek részt a programokban.

A szakértők sok éves tapasztalattal és rutinnal rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy átfogóan megtervezzék a projekteket. Segítenek a szükséges dokumentumok, például az üzleti tervek (ÜT) előkészítésében és benyújtásában, biztosítva, hogy minden megfeleljen a pályázati követelményeknek. Továbbá, a szakértők  segíthetnek akár az árajánlatok beszerzésénél is,  és javaslatokat tesznek a pontozási rendszer optimalizálásában, növelve ezzel is a siker esélyét.

A szakértők naprakészek a legújabb szabályokkal és előírásokkal kapcsolatban, és gyorsan tudnak alkalmazkodni a változásokhoz. Rendszeres kapcsolatot tartanak a pályázati szervezetekkel, ami segíti a folyamatos információáramlást és csökkenti a félreértések esélyét. Emellett alternatív finanszírozási lehetőségeket is felkutathatnak, amelyek további forrásokat biztosíthatnak a projektekhez.

.Mezőgazdasági pályázatírás: Top 5 újítás 2024-től

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00