Hírek / blog

Agrártámogatások 2021

1500 milliárd forint az agrárium részére még az idén

Rekord összegű pályázati kiírásra számíthatnak az agráriumban 2021-ben. Dr. Nagy István miniszter bejelentése szerint, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői számára 1500 milliárd forint összértékű pályázat jelenik majd meg. A támogatás forrása, az EU 7500 milliárdos, 7 éves fejlesztési ciklusa során rendelkezésre álló keret, amely Európai Uniós és hazai társfinanszírozásából tevődik össze. A támogatások célja a magyar vidék és az agrárium erősítése; a bel- és a külpiaci versenyképesség növelésével, az ágazat foglalkoztatási potenciáljának emelésével.

 

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

 

Az agrárium helyzete

A jelenlegi állapotot értékelve a miniszter kitért arra, hogy az ágazatban elbocsátások nem voltak, a beruházási kedv változatlanul jelentős. A pandémia okozta nehéz helyzetben a mezőgazdaság megerősödött, annak ellenére, hogy az ágazatnak a COVID-19-en túlmenően, más betegségekkel – a madárinfluenzával, az afrikai sertéspestissel – is meg kellett küzdenie.

más betegségekkel – a madárinfluenzával, az afrikai sertéspestissel – is meg kellett küzdenie.

Mire számíthat az agrárium?

Dr. Nagy István miniszter a vele készült TV interjúban kifejtette, hogy a magyar gazdaság újraindítása érdekében kidolgozott akcióterv harmadik fázisában a mezőgazdaság kerül sorra. A kormány tervei szerint 2021-ben és 2022-ben, rekord értékű támogatási forrást helyeznek ki a vidék megújítása érdekében, azzal a céllal, hogy a fejlesztések pozitív hatásai hosszabb távon érvényesüljenek. Ennek keretében 2021 áprilisában döntések várhatók a tavalyról maradt fejlesztési pályázatokról. Dr. Nagy István miniszter konkrét számokat is említett, amikor elmondta, hogy mintegy 400 milliárd forint értékű fejlesztési támogatásról határoznak. Ennek ¾-e az állattenyésztési ágazathoz kerül, további 80 milliárd forintot juttatnak üvegházak és hűtőházak létesítésére.

Mi érhető el jelenleg?

A jelenleg elérhető pályázatok közül említést érdemel az öntözési pályázat. A hivatalos nevén „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása” témájú kiírás keretében 2,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás ítélhető oda. Pályázati közlemény jelent meg a méhészetek támogatására is, ennek keretében méhészeti járművekre vehető igénybe átmeneti támogatás. Ugyancsak megnyitásra került a zöld civil szervezeteket támogató Zöld Forrás pályázat. Ennek idei keretösszege 70 millió forint. Ugyancsak nyitva van már a Hungarikum pályázat is. A kiírás összege 930 millió forint, amely mintegy négyszerese az elmúlt évi keretnek. Három célterületre lehet pályázni: az első – 900 millió forintos összeggel – a nemzeti értékek bemutatását és népszerűsítését kívánja segíteni. A második ág nyomtatott és elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítését, bemutató terek kialakítását, rendezvények megvalósítását támogatja. A harmadik terület, a népi kézműves értékek megőrzése.  A minisztérium 2021-ben is meghirdeti a civil szervezetet támogató Zöld Forrás pályázatot, melynek keretösszege 70 millió forint.

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz: E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00