Hírek / blog

terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztése pályázat 2021

Terménytárolók pályázat 2021

Lezárult a VP2-4.1.7-21 kódszámú, Terménytárolók  pályázat társadalmi vitája. Az Irányító Hatóság közzé tette a pályázati felhívás dokumentációját.

A végleges pályázati kiírás linkje : Terménytárolók , szárítók pályázat

A terménytároló pályázat fontossága

A terménytároló pályázat, melynek célja a terményszárítók, magtárak és egyéb tárolási infrastruktúra fejlesztése, kiemelkedő jelentőségű a magyar mezőgazdaság számára. Ennek oka a következő:

1. A termés minőségének megőrzése: A korszerű tárolási megoldások révén a betakarított termény minősége hosszabb ideig megőrizhető, ami mérsékli a veszteségeket és javítja a piaci értékesíthetőséget. A szárítók és hűtőházak megakadályozzák a penészedést, a rovarok okozta károkat és a termény romlását.

2. Versenyképesség növelése: A hatékony tárolási kapacitás hozzájárul a mezőgazdasági termelők versenyképességének növeléséhez. A tárolt termények rugalmasabb értékesítést tesznek lehetővé, a termelők kivárhatják a kedvezőbb piaci árak bekövetkeztét.

3. Élelmiszerbiztonság javítása: A korszerű tárolási technológiák javítják az élelmiszerbiztonságot a termények szennyeződéstől való védelmével és a kártevők elleni hatékonyabb védekezéssel.

4. Vidékfejlesztés: A terménytároló pályázat ösztönzi a vidéki térségekben történő beruházásokat, új munkahelyeket teremt és hozzájárul a helyi gazdaság fellendüléséhez.

5. Fenntarthatóság: A hatékony tárolási megoldások hozzájárulnak a mezőgazdaság fenntarthatóságához az energiafelhasználás és a hulladék csökkentésével.

 Egy magtár építése számos előnnyel járhat:

 1. Élelmiszerbiztonság:
 • A magok biztonságos tárolását biztosítja, védve azokat a kártevőktől, a rágcsálóktól, a nedvességtől és a hőmérséklet-ingadozásoktól.
 • Hosszabb ideig megőrzi a magok csírázóképességét, így biztosítva a jövőbeli vetésekhez szükséges vetőmagot.
 • Vészhelyzet esetén tartalékot képezhet élelmiszerből.
 1. Mezőgazdaság:
 • Javítja a vetőmagok minőségét, ami jobb terméshozamhoz vezethet.
 • Lehetővé teszi a helyi fajták megőrzését és a biodiverzitás fenntartását.
 • Támogatja a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat.
 1. Környezetvédelem:
 • Csökkenti az élelmiszerpazarlást, mivel a magok hosszabb ideig tárolhatók.
 • Megőrzi a helyi ökoszisztémákat a helyi fajták megőrzésével.
 • Segít a klímaváltozás elleni küzdelemben a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok előmozdításával.

Terménytárolók pályázat – forrás 

Terménytárolók pályázatA terménytárolók  pályázat célja, hogy támogatást nyújtson a gazdálkodóknak a megtermelt szántóföldi és egyéb termények tárolási, szárítási és tisztítási kapacitásainak fejlesztéséhez, új üzemek létesítéséhez és a meglévő üzemek korszerűsítéséhez. A támogatással hozzájárulnak a vidéki térségekben a meglévő munkahelyek megőrzéséhez, a fiatal gazdálkodók megerősödéséhez.

A fentiekben megfogalmazott célra rendelkezésre álló keretösszeg 50 Mrd Ft az alábbi területi megoszlásban:

 • A felhívás 1.célterülete: Valamennyi mezőgazdasági üzem gazdasági teljesítményének javítása, szerkezetátalakításának és korszerűsítésének megkönnyítése, a piacorientáltság elősegítése és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálása. Keretösszege: 36 Mrd forint.
 • A felhívás 2. célterülete: A képzett mezőgazdasági termelők agrárgazdaságba való belépésének megkönnyítése. Keretösszege: 10 Mrd forint.
 • A felhívás 3. célterülete: A mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások energiafelhasználásának hatékonyabbá tétele. Keretösszege: 4 Mrd forint.

Terménytárolók pályázat pályázható tevékenységek

A pályázat keretében támogatható fejlesztések körét a Felhívás részletesen definiálja, ezek közül kiemelhetők az alábbiak:

 • Terményszárítók létesítése
 • Terményszárítók létesítése, kapacitásnövelése (például: mobil és folyamatos üzemű
  szárítóberendezések, vízszintes szalagos szárítók).
  b. Univerzális magtisztítók, elő- és utótisztítók létesítése, kapacitásnövelése.
  c. Terményszárítók, terménytisztítók, és terménytárolók technológiai felújítása, valamint az azok
  üzemeltetéséhez kapcsolódó épített vagy mobil eszközök, valamint a kapcsolódó technológiák
  létesítése, beszerzése és technológiai felújítása:
 • Univerzális magtisztítók, elő- és utó-tisztítók létesítése
 • Terményszárítók, terménytisztítók, és terménytárolók technológiai felújítása, valamint az azok üzemeltetéséhez kapcsolódó épített vagy mobil eszközök, valamint a kapcsolódó technológiák létesítése, beszerzése és technológiai felújítása
 • Energetikai fejlesztések: Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek Meglévő terménytisztítók, terményszárítók, terménytárolók, továbbá azokhoz kapcsolódó egyéb meglévő épületek (például: kezelőhelyiségek, szociális épületek) energetikai hatékonyság növelés céljából történő felújítása és korszerűsítése, Hőtechnikai adottságok javítása, hőveszteségek csökkentése. Fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszerek korszerűsítése. Világítási rendszerek korszerűsítése. Beépített technológiai berendezések korszerűsítése. Épületgépészeti fejlesztések, új,energiatakarékos technológiák kiépítése, energiatakarékos berendezések beszerzése.
 • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása –  Terményszárítók, terménytisztítók, terménytárolók, továbbá azokhoz kapcsolódó egyéb épületek
  (például: kezelőhelyiségek, szociális épületek) energiaigényének fedezése megújuló energia
  előállításával)

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

Terménytárolók  pályázat általános kondíciók

Terménytárolók pályázatA vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 50 millió forint, maximum 1 milliárd forint. Az Irányító Hatóság becslése szerint a támogatott projektek várható száma 100-150 db. lesz.

A támogatás mértéke a közép-magyarországi régióban a projektek értékének 40%-a, a többi régióban 50%, a fiatal mezőgazdasági termelők 10 %-al megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

 A pályázati kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2. – 2021. szeptember 26. között 4 szakaszban lesz mód.

Amennyiben Ön érdeklődik még egyéb mezőgazdasági pályázat iránt , úgy részletesen az alábbi linken tájékozódhat:

Mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatok menetrendje 2021

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00