Hírek / blog

Fiatal gazda támogatás

Fiatal gazda többlettámogatások

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika reformja, valamint a Fiatal gazda többlettámogatások intézménye nem csupán egy új fejezetet nyit a mezőgazdaságban, de egy izgalmas és fenntartható jövőt is előre vetít. A területalapú többlettámogatások változásai az új generáció fiatal gazdáit hozzák előtérbe, akik elkötelezettek a zöldebb mezőgazdaság és a fenntartható fejlődés mellett. Az új támogatási konstrukció olyan lendületet adhat a fiatal gazdák számára, amely felülmúlja a korábbi lehetőségeket, és egyúttal elősegíti a mezőgazdaság átalakulását.

Fiatal gazda többlettámogatások célja

Segíteni azokat az induló fiatal gazdákat, akik  őstermelők, különösen a családi gazdaságokban dolgozó 18-40 év közötti fiatalok, megfelelő képzettséggel vagy legalább két éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek, és 2022. június 10-e után kezdték önálló mezőgazdasági tevékenységüket.

A támogatás mértéke és területe

A támogatás mértéke és területe, jelentős növekedést mutat, mivel  az első 300 hektáron 157 €/ha értékben, 5 éven keresztül segíti a fiatal gazdákat. Ez a reform  elősegíti a fiatalok bevonását a mezőgazdaságba, hozzájárulva az ágazat megújulásához és az új generációk gazdálkodási ismereteinek fejlesztéséhez.

Az új támogatási rendszerben az alaptámogatáson felül az alábbiak érvényesülnek:

A Fiatal gazda többlettámogatások jellemzői

A 18-40 év közötti, képzett vagy legalább két éves szakmai tapasztalattal rendelkező gazdák számára támogatást nyújtson az első 300 hektáron, 157 €/ha értékben, 5 éven keresztül. A támogatás 2022. június 10-e után kezdődő önálló mezőgazdasági tevékenységre vonatkozik, és a családi gazdaságban dolgozó fiatal gazdák is igénybe vehetik.

 

Miben tudunk önnek segíteni?

 

Kik lesznek jogosultak ?

A Fiatal gazda támogatásra  jogosult fiatal gazdák azok a fiatalok lesznek akik:

 •  Még nem nyújtottak be egységes kérelmet, vagy már legkorábban 2019-ben igényeltek területalapú fiatal gazda támogatást. Azok a fiatal gazdák, akik 2022-ben először igényeltek ilyen támogatást, de még nem töltik be a 18. életévüket, a képzettségi feltétel teljesítése esetén szintén jogosultak
 • Mezőgazdasági tevékenységüket 2022. június 9-e után kezdték meg
 • Megfelelnek a korra és képzettségre vonatkozó kritériumoknak. (Az elfogadható képzettségekről lista készül, a két év gyakorlat mezőgazdasági munkaviszonnyal, illetve ŐCSG tagsággal szerezhető meg)
 • Alaptámogatásra is nyújtanak be kérelmet.

A mezőgazdasági tevékenység megkezdésének időpontját az alábbiak közül a korábbi dönti el:

 • A fiatal mezőgazdasági termelő nyilatkozata szerinti időpont.
 • Magyar Államkincstár által adminisztratív nyilvántartások alapján megállapított időpont.

Ha a fenteiket az állam nem tudja eldönteni, akkor a nyilatkozat lesz mérvadó.

A mezőgazdasági tevékenység megkezdését mi határozza meg?

Fiatal gazda többlettámogatások szempontjából az  első mezőgazdasági támogatási kérelem vagy pályázat benyújtásának időpontja, vagy az alábbi időpontok közül a korábbi lesz a meghatározó:

  •  Önálló őstermelő: Az önálló őstermelői tevékenység nyilvántartásba vételének dátuma feltéve, hogy az őstermelő mezőgazdasági tevékenységet végez.
  •  Egyéni vállalkozó: Az az időpont, amikor fő vagy melléktevékenységként a mezőgazdasági tevékenység bejegyzésre került.
  •  Jogi személy: Az alapító okirat kiállításának időpontja, amely időponttól a tényleges és hosszú távú ellenőrzést a jogi személyben a fiatal mezőgazdasági termelő látja el, és a jogi személy tevékenységei között fő vagy melléktevékenységként mezőgazdasági tevékenység bejegyzésre került.
  • Őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) képviselője: Az ŐCSG képviselőjévé válás időpontja, feltéve, hogy az ŐCSG mezőgazdasági tevékenységet végez.
  • Őstermelők családi gazdaságának tagja: Az az időpont a tevékenység megkezdésének időpontja, amikor az ŐCSG-ben a cselekvőképes őstermelő személyes közreműködésként, önálló gazdasági döntése alapján az ŐCSG tagjainak közreműködésével olyan mezőgazdasági tevékenység végzését kezdte meg, amelynek részben vagy egészben kockázatait viseli, hasznát élvezi („üzemvezetővé válik”).

Az alábbi linken elérhető, hogy ebben a témában milyen pályázatok megnyitására számíthatunk, és ezek a kiírások várhatóan melyik évben nyílnak meg, ill. mikorra várhatóak az első kifizetések.

Pályázati infók 2023-2025

Miért fontos az „üzemvezetővé válás” időpontja?

A Magyar Államkincstár a fiatal mezőgazdasági termelő ŐCSG tagjaként való „üzemvezetővé válás” időpontját egy 20 pontos pontozásos rendszer alapján állapítja meg. A pontozás alapjául az ŐCSG-t létrehozó szerződés és a fiatal mezőgazdasági termelő nyilatkozatai fognak szolgálni.

Amennyiben a Fiatal gazda többlettámogatások szempontjából a fiatal mezőgazdasági termelő legfeljebb tíz pontot ér el a pontozáson, akkor az ÖCSG tagjaként még nem kezdte meg a mezőgazdasági tevékenységét, így jogosult lehet az induló fiatal gazda támogatásra. Amennyiben pontjainak száma meghaladja a 10-et, akkor már korábban megkezdte önálló mezőgazdasági tevékenységét, így nem minősül induló fiatal gazdának, és támogatásra sem lesz jogosult.

Fiatal területalapú támogatások

 

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00