GYIK

Az új Széchenyi Kártya Program MAX-hitelre, minden olyan vállalkozás jogosult, akiknek:

 • nincs lejárt köztartozása, sem lejárt hiteltartozása,
 • megfelelnek a Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzatában meghatározott egyéb feltételeknek,
 • legalább egy, ill kétéves lezárt múlttal rendelkeznek,
 • a vállalkozásuk nem lehet tartósan veszteséges,
 • meg kell felelni a választott Széchenyi hitel egyéb feltételeinek (ezek PDF formátumban elérhetőek a KAVOSZ Széchenyi Kártya oldalán).

Az SZKP MAX igénybevétele előnyös lehet a kkv-knak, mert

 • gyors és egyszerűsített a hitelbírálat,
 • már megnyert támogatások mellé előfinanszírozásként is szóba jöhet,
 • optimális fix kamat,
 • az ország több mint 200 pontján igényelhető,

A megújult Széchenyi Hitel MAX-hoz fedezeti biztosítéka lehet a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása és egyek konstrukciókban nagykorú magánszemély (ek) készfizető kezességvállalása

Az új SZKP MAX konstrukción akkor nem indulhat, ha:

 

 • negatív hitelmúlttal rendelkezik a Széchenyi Kártya Programon belül,
 • 6 hónapon belül 50%-ot meghaladó tulajdonosváltás történt a közvetlen tulajdonosi körben, – a vállalkozás vagy közvetlen tulajdonosa offshore cég,
 • Tartósan veszteséges volt a működés, – lejárt köztartozás, jogerős végzéssel elrendelt csőd-, felszámolási, végelszámolási vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás alatt áll.

A Széchenyi Kártya Programon Max-on  belül öt újabb hitel közül választhatnak a kkv-k 2022. júliusától.

Ez a hitel-forma  a korábbi Széchenyi Kártya Folyószámlahitel különböző verzióinak a folytatása, jellemzően a napi működési költségek biztosításához lehet igénybe venni. A maximálisan igényelhető hitelösszeg 250 millió forint, a futamidő pedig három év is lehet. A nettó ügylet kamat 3,5 százalék / év. Energiakártya igénylése esetén a kamat mindössze 1 százalék. 

Ez egy szabad felhasználású forgóeszközhitel, felhasználható többek között forgóeszközök beszerzésére, illetve számos szolgáltatásra, többek között szállításra, raktározásra, gépek karbantartására, továbbképzések finanszírozására, marketingre, de akár könyvvizsgálatra is. A nettó ügyleti kamat fixen 3,5 százalék évente, a futamidő 3 év. 

A Széchenyi Beruházási Hitel MAX továbbra is a meglévő kapacitások bővítésére, új kapacitások kiépítésére lehet fordítani – ide tartozhat például ingatlanvásárlás, építés, fejlesztés, illetve új vagy használt gépek beszerzése is. Ez a konstrukció hitelkiváltásra is felhasználható. A kölcsön kamata évente fixen 1,5 százalék / év, illetve energiahatékonyság-javítást és technológiaváltást segítő hitelek esetén évi fix 0,5 százalék. A maximum hitelösszeg 400 millió forint, a futamidő pedig akár 10 év is lehet. 

A Széchenyi Mikro hitel MAX a hitelpiacon korlátozott hitelfelvételi lehetőségekkel rendelkező, akár kezdő kisvállalkozások számára is elérhető kölcsön. A kamat évente mindössze 1 százalék, a futamidő pedig akár 10 év is lehet.  

Pénzügyi lízingügyletek finanszírozására. A beruházási hitelek kiegészítéseként sor kerülhet mindenféle új vagy használt haszongépjárművek, gépek, berendezések és eszközök pénzügyi lízing keretében történő finanszírozására, akár 10 éves futamidővel. A lízing kamata évi fix 3,5 százalék.

A Széchenyi Hitel Program-on belül elvárt alapjogosultsági feltételek/dokumentumok : mérleg, főkönyvi kivonatok, KAVOSZ nyomtatványok kitöltése, hivatalos cégháló, ,NAV-,  banki igazolások megléte.

Az új  KAVOSZ  MAX hitelek igénylésekor, a következő dokumentumok begyűjtése célszerű:

 • igénylő lap
 • az elmúlt év (vagy akár több) gazdálkodási adatai (SZJA / EVA / KATA bevallás, éves beszámoló, főkönyvi kivonatok),
 • nemleges adóigazolások,
 • az igénylő/cégjegyzésre jogosult személyes okmányai,
 • kezes vagy kezesek okmányai,
 • nyilatkozat és kezesi záradék.
 • cégkivonat, társasági szerződés,
 • előző 12 havi számlaforgalmi igazolás,
 • piacilag, pénzügyileg alátámasztott üzleti terv
 • pénzügyi terv

Az SZKP MAX tervezet főbb jellemzői az alábbiak:

 • 1 milliótól akár 400 millió forintig terjedő hitelösszeg,
 • a teljes futamidő alatti fix kamat,
 • a kormány által biztosított kamat-, kezelési költség- és kezességi díjtámogatás,
 • a mikro-, kis-és középvállalkozások mindenkori finanszírozási igényeihez igazodó  finanszírozási lehetőségek.

Az új Széchenyi Kártya Program MAX keretében új elemként indul el:

 •  A Széchenyi Energiakártya, amely az energiaválság által érintett vállalkozások számára kínál kedvező szabad felhasználású folyószámlahitelt, akár 3 éves futamidőre. 1%-os kamattal,
 • Az energiahatékonyság javítást és technológiaváltást segítő beruházások támogatása érdekében a Széchenyi Beruházási Hitel MAX-on belül egy évi fix 0,5%-os kamatszinten elérhető hiteltípus bevezetése.
 • A jegybank tájékoztatása alapján, az 1 millió euró érték alatti forint hitelek átlagos kamata a 2022 áprilisában megkötött szerződésekben 8,48 százalék volt, 1,00 százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban. ( 2021. áprilisban ez a mutató még 2,90 százalék volt.)
 • Az 1 millió euró feletti értékkategóriában valamivel alacsonyabb, 7,30 százalékos volt áprilisban az átlagos kamatláb, itt az előző hónaphoz képest 0,40 százalékpontos volt az emelkedés (egy évvel korábban még 2,03 százalékos volt az átlagkamat).

Figyelembe véve az  SZKP MAX fix 0,5- 3,5%-os kamatát,  a jelenleg magasabb mint 10%-os piaci kamat mellett, egy igazán optimális konstrukcióra számíthatunk.

Új KAVOSZ hitelt a hazai pénzintézet erre kijelölt bankjainál lehet igényelni. Mielőtt belekezdünk a folyamatba, érdemes előzetesen érdeklődni, a folyószámla-

vezető bankunk mellett más pénzintézetnél is, hiszen a hitelezés feltételei még bankfiók szinten is változhatnak.

A megújult Széchenyi Hitel MAX hitelbírálatát a KAVOSZ és a bankok gyorsított eljárásban kívánják lebonyolítani. Az adott hitel előkészítettsége, és a benyújtandó dokumentumok komplexitása döntő hatással bír majd a hitelbírálatra. Optimális esetben ez az időintervallum 1-5 hónap között prognosztizálható.

Egy indikatív ajánlat és a hitelígérvény között óriási különbség van. Míg az első esetben nincs a banknak semmilyen felelőssége, úgy a második esetben, ha a hitelkérelmet benyújtó teljesíti a bank további- a folyósítással összefüggő- feltételeit, akkor az már „szinte” kötelezőérvényűnek minősülhet.

Az SZKP MAX hitel esetén a bank a hitel konstrukciótól függően kérhet fedezetet. (az SZKP MAX Folyószámlahitel esetében, a pénzintézet nem kér fedezetet, de  pl egy Széchenyi Beruházási Hitel esetében a fedezet lehet akár ingatlan, és/vagy a HITEL GARANTIQA Zrt kezességvállalása is.

Egy SZKP MAX banki hitelkérelem elkészítése, az előkészítéstől a folyósításig egy nagyon komplex feladat. Komoly egyeztetéseket, és háttérmunkát igényel a hitelkérelmet készítő (tanácsadó) részéről, hogy egyeztessen a bankokkal, a KAVOSZ –szal a könyvelővel, adóhatósággal, könyvvizsgálóval, és a pályázatíróval, (amennyiben pl. nyertes támogatási határozat is társul a felvenni kívánt hitel mellé. ) Segítség, ugyanakkor hogy az SZKP-MAX hitelnél, hogy a KAVOSZ már sok szakmai,- a hitelkérelemmel összefüggő- űrlapot töltött már fel a honlapjára.

Egy SZKP MAX banki hitelkérelem fázisai:

 1. hiteligény megfogalmazása ( Milyen SZKP MAX hitel illeszthető az aktuális terveinkhez)
 2. előszűrési vizsgálat ( Milyen mértékben felelünk meg a Széchenyi Kártya Program MAX feltételeinek)
 3.  bank kiválasztása ( Bank, és / vagy bankfiók optimális kiválasztása-nem mindegy!)
 4. banki hitelkérelem elkészítése, benyújtása ( Pénzügyi-, kockázatelemzési  mutatókkal alátámasztott üzleti tervek elkészítése)
 5. bank részéről elvárt hiánypótlások kezelése,
 6. jelzáloggal kapcsolatos értékbecslések beépítése a banki dokumentumokba, (a banki hitelkérelmek szerves részét képezi a fedezetelemzés)
 7. részvétel a szerződéskötés folyamatában, annak előkészítésében, ( Csatolt dokumentumok frissítése, aktualizálása, stb. )
 8. folyósítási feltételek összegyűjtése, ellenőrzése
 9. kihelyezés, és a konkrét folyósítás folyamatának menedzselése
 10. egyebek: pl. amennyiben uniós pályázat is fut párhuzamosan a hitel mellett, akkor közreműködés a e-két folyamat harmonizációjában.

Az SZKP MAX üzleti tervek, hitelkérelmek főbb tartalmi elemei a következők:

 • Bevétel-költség- eredmény terv elkészítése.
 • Cash – Flow terv elkészítése.
 • Pénzforgalmi terv elkészítése
 • Fejlesztést követő pénzügyi eredmények bemutatása, megtérülési mutatók, gazdaságossági vizsgálatok készítése.
 • A hitel vagy egyéb pénzügyi támogatás  következtében bekövetkező értékesítési jellemzők „plusz bevételt generáló” hatásainak értékelése.
 • Forrás összetétel optimalizálása

Az üzleti tervek elkészítésénél abszolút alkalmazkodni kell,  a bank által előre legyártott egységesített nyomtatványrendszerhez. Ahány bank annyi formanyomtatvány. Miután az SZKP MAX hitelek egységesen a KAVOSZ intézményrendszerén futnak keresztül, így legalább a KAVOSZ-hoz benyújtandó dokumentumok egységesek.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00