Az Európai Unió nyilvánosságra hozta a fontosabb kiemelt növényi kultúrák ( bor, alma, olívaolaj, narancs) termelésével kapcsolatos 2022 évi szakértői jelentését. Az anyagban tárgyalt két termék – a bor és az alma – vonatkozásában termelőként hazánk is érdekelt. Míg a másik két kultúra – az olívaolaj és a narancs – esetében importőrként van jelen Magyarország.
Kiemelt növényi kultúrák ( bor, alma, olívaolaj, narancs)
- A bor tekintetében 5%-os fajlagos fogyasztásbővülést prognosztizálnak a szakemberek
- 12%-os növekedést várnak az elemzők a feldolgozásra termesztett (lé) alma esetében
- a közösség olívaolaj termelése várhatóan 12%-kal haladja meg az elmúlt évi szintet
- a feldolgozásra szánt narancs termelése 2022-ben várhatóan jelentősen, 30%-kal nő.
Kiemelt növényi kultúrák-Bor
Az Európai Unió a világ vezető bortermelője. 2016 és 2020 között az EU átlagos éves bortermelése 165 millió hektolitert tett ki. 2020-ban a világ szőlőtermő területeinek 45%-át az Európai Unió szőlőtermő területei tették ki, az EU-ban állították elő a világon megtermelt bor 64%-át, és az uniós fogyasztás adta a globális fogyasztás 48%-át. Az export tekintetében a borágazat a legnagyobb uniós agrár-élelmiszeripari szektor (2020-ban a teljes agrár-élelmiszeripari kivitel értékének 7,6%-át az uniós borexport tette ki).
Az uniós borfogyasztás – amelyet visszavetettek a Covid19-járvány megfékezésére bevezetett korlátozások – 2022-ben várhatóan helyre áll. Az előrejelzések éves szinten 5%-os növekedéssel számolnak. A fajlagos borfogyasztás elérheti a 22,7 liter/év/fő mutatót. Az EU teljes bortermelése továbbra is magas, megközelíti a 155 millió hektolitert. Az erőteljes USA-beli keresletnek köszönhetően az uniós borkivitel 2022-ben várhatóan 6%-kal nő, elérve a – rekordnak számító – 34 millió hektolitert.
Az idei évre prognosztizált 155 millió hektoliteres EU bortermelésen belül, strukturális elmozdulások várhatók. Spanyolország és Franciaország termelése csökken, ezzel szemben Olaszország és Portugália esetében növekedés jelezhető előre.
A közösség borexportjában meghatározó relációk: az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kína és Kanada. A legnagyobb piacot jelentő Egyesült Államok részesedése a közösség teljes kivitelének értékben számítva 26%-át, mennyiségben 22%-át teszi ki. Az EU idei borimportja az előrejelzések szerint 1%-kal csökken, ennek oka a Chiléből érkező behozatal visszaesése.
Az EU borfogyasztását erőteljesen visszavetette a járvány okozta étterem és bárbezárások. Számítások szerint ez mintegy 30%-os csökkenéssel járt az elmúlt évben. Az idei évben várhatóan helyreáll a korábbi fogyasztás szintje. Az „egyéb felhasználásra” szánt termelés – beleértve a lepárlást, az ecetet stb. – visszaáll a világjárvány előtti szintre.
Az unió 2017-óta éves szinten mintegy 1100 millió EUR támogatást nyújt a közösség borágazatának. A támogatás mintegy 80%-át a három nagy bortermelő – Olaszország, Franciaország és Spanyolország – kapja. A támogatási keretből a magyar borszektor 29 millió EUR támogatást kap.
Kiemelt növényi kultúrák-Alma
Az EU piacirányítási rendszere segítségével aktívan támogatja a gyümölcs- és zöldségágazatot, amelynek négy általános célkitűzése a következő:
- a termelői szervezeteknek köszönhetően versenyképesebb és piacorientáltabb ágazat;
- kevesebb válsághoz kapcsolódó ingadozás a termelők bevételében;
- a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése az EU-ban;
- a környezetbarát termesztési és termelési technikák szélesebb körű alkalmazása.
Az uniós almatermelés továbbra is magas, közel 12 millió tonna, amely 2% növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A friss alma exportjának visszaesése és a magas készletek miatt a feldolgozásra kerülő alma részaránya nőtt. A Covid-19 világjárvány alatt észlelt pozitív fogyasztási hatás várhatóan megszűnik, az egy főre jutó fogyasztás csökken 12,3 kg-ról, 12,1 kg-ra.
Franciaországot és Olaszországot is sújtó tavaszi fagykár a 2022 évi termelésnövekedést jelentősen visszavetette. A kieső mennyiséget némileg ellensúlyozta a kimagasló 4 millió tonnás lengyelországi almatermés.
A 12 millió tonnás EU almatermés mintegy fele-fele arányban kerül friss fogyasztásra, illetve feldolgozásra.
Olívaolaj
Az Európai Unió a világ vezető olívaolaj termelője, fogyasztója és exportőre. A globális termelés mintegy 2/3-a uniós termelőkhöz köthető. A kiemelt növényi kultúrák uniós termelésén belül mintegy négymillió hektárnyi területen lévő olajfa-ültetvények döntően a földközi-tengeri országokban találhatók, ahol vegyesen folytatnak hagyományos, intenzív, illetve szuper-intenzív gazdálkodást.
Az EU-ban Olaszország és Spanyolország a legnagyobb olívaolaj-fogyasztók: az éves fogyasztás mindkét országban eléri az 500 000 tonnát. Az egy főre jutó felhasználásban pedig Görögország jár az élen, fejenként évi 12 kg. Az EU a világszintű fogyasztás mintegy 53%-át adja.
2021/2022-ben az EU olívaolaj-termelése elérheti a 2,3 millió tonnát, ami éves szinten 10%-os növekedést jelent. Az olívaolaj ára várhatóan magas marad, mert növekednek a termelési, csomagolási és szállítási költségek, és a kereslet is nő, mivel jelenleg az olívaolaj helyettesít egyéb növényi olajokat, melyek az ára meredeken emelkedett. Az EU olívaolaj-fogyasztása jelentősen nőhet /7%-kal/, az uniós kivitel pedig visszaeshet /3%-kal/.
Kiemelt növényi kultúrák-Narancs
A feldolgozásra szánt narancs termelése 2021/2022-ben várhatóan jelentősen, 30%-kal nő. A friss narancs termelése előreláthatóan mérsékelten növekszik. A feldolgozott narancs uniós behozatala és kivitele egyaránt történelmi mélypontot ért el. A friss narancs egy főre jutó fogyasztása várhatóan 12,9 kg-ra csökken.
A közösség teljes narancstermelése 2022-ben várhatóan 4%-kal nő, elérve a 6,6 millió tonnát. Az unió legnagyobb narancstermelője Spanyolország, amely a teljes EU-termelés több mint felét adja, kiemelkedő terméssel számol 5%-os növekedés mellett. A térség második legnagyobb narancstermelője Olaszország, részesedése 28%-os. Idei termés várhatóan 10%-kal haladja meg az elmúlt évit.
A várakozások szerint a termés 80%-a, mintegy 5,4 millió tonna friss gyümölcsként kerül a fogyasztókhoz. A feldolgozott termékek közül meghatározó a narancslé, ennek jelentős része Brazíliából kerül az unióba.
Kiemelt növényi kultúrák – Uniós támogatások
- Az unió a világ vezető bortermelője. A közösség erőteljesen támogatja a borágazatot. A mintegy 1100 millió EUR/év támogatás mintegy 80%-át Olaszország, Franciaország és Spanyolország kapja. A keretből a magyar borszektor 29 millió EUR támogatáshoz jut évente.
- A közösség erőteljesen támogatja a gyümölcs- és zöldségágazatot, ezen belül az alma- és a narancstermelő gazdaságokat.
- Az olívaolaj termelésében Olaszország és Spanyolország révén az unió ugyancsak világelső.
Az Európai Unió agrárgazdasági szakértői rendszeresen közzé teszik mélyebb ágazati elemzéseiket, prognózisaikat. (EU Bizottsági dokumentumok) A tanulmányok fontosabb további megállapításairól a jövőben Ön is olvashat a weboldalunkon.
Korábbi blog bejegyzéseink a témában: EU-mezőgazdasági kilátások-2022 áttekintés