Hírek / blog

méhészeti támogatás

Méhészeti járművek támogatása 2024

Új lehetőség a magyar méhészeknek. Termelési lehetőségek bővítése, versenyképesség javítása a méhészeti járművek támogatása igénybevételével!

Méhészeti járművek támogatása pályázat benyújtási határidőa

2024-ben újra lehetőség nyílik igényelni a méhcsaládonkénti “1000 forintos” támogatást. A méhegészségügyi csekély összegű támogatás helyett mostantól a Válságtámogatás – Méhegészségügyi támogatás igényelhető, továbbra is a 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet és a 6/2024. (I. 31.) számú Kincstár Közlemény alapján.

A támogatás iránti kérelmeket 2024. február 1. és 2024. február 28. között lehet benyújtani. A támogatás alapja a 2023 november 15-ig a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR) bejegyzett méhcsaládok száma.

február 15. és 2024. április 15. között nyújthatják be a méhészeti járművekre igénybe vehetőmezőgazdasági csekély összegű támogatáshoz kapcsolódó kérelmüket a 4/2014. (I. 27.) VMrendelet, valamint az 5/2024. (I. 30.) számú Kincstár Közlemény alapján azon méhészek, akiknek a tárgyévben elvégzett monitoring vizsgálata alapján legalább nyolcvan méhcsalád volt a tulajdonukban, és a vizsgálat adatait bejelentették a TIR-be.

A támogatás legfeljebb kettő darab méhészeti eszközhordozó jármű, illetve vándor méhesház üzemben tartásához kapcsolódó megfizetett, és igazolt költségekre, továbbá a jogszabályban meghatározott feltételekkel a megvásárolt OBU fedélzeti rendszer megvásárlásához kapcsolódó költségekre igényelhető

A méhészeti ágazat fontossága

Méhészeti járművek támogatásaA méhészeti ágazat rendkívül fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban, hiszen a méhek által végzett beporzás nélkül az élelmiszerek kétharmada nem állna rendelkezésre. A méhek fontosságának felismerése érdekében az Európai Bizottság 2021 és 2022 méhészeti évekre nyújtott uniós hozzájárulása jelentős mértékben, 4 271 227 euróra nőtt a 2020-as 3,12033 millió euróról. Ezáltal a magyar méhészek számára is növekedtek a támogatási lehetőségek, amelyek segítségével fejleszthetik vállalkozásaikat és hatékonyabban végezhetik a méhészeti tevékenységeket.

A magyar méhészek ezt a támogatási formát az elsők között használhatták fel, amely elősegíti a méhészeti ágazat technológiai fejlesztését és a méhészeti járművek beszerzését. A modern méhészeti járművek képesek a méhkolóniák hatékony és biztonságos szállítására, a méhészeti termékek és eszközök mozgatására, valamint a méhészetek közötti gyors közlekedésre. A támogatások révén a méhészek hozzájárulhatnak a méhek egészségének megőrzéséhez és a méhészeti ágazat versenyképességének növeléséhez.

A magyar kormány újabb százmillió forintot különített el azzal a céllal, hogy 2025-ben Magyarország lehessen a méhészeti világkiállítás házigazdája. Ennek érdekében a méhészeti ágazat további támogatását is biztosítani szeretnék. Az Európai Bizottság a tavalyi évben döntött arról, hogy növeli az uniós támogatást a méhészeti nemzeti programok számára, amely a 2023-2027-es időszakban éves uniós támogatásként lesz elérhető. Ez az összeg összesen 42,7 millió euró támogatást jelent a méhészeti ágazat számára a következő öt évben, amely a hazai forrásokkal kiegészülve jelentős erőforrást jelent a szektor számára.

A méhészeti járművek támogatása is fontos része ennek a kezdeményezésnek, hiszen a méhészet fejlesztése során kiemelt szerepet kapnak azok az eszközök, amelyekkel a méhészek hatékonyabban végezhetik a munkájukat. A modern méhészeti járművek lehetővé teszik a méhkolóniák szállítását, a méhészeti termékek és eszközök mozgatását, valamint a méhészetek közötti gyors és biztonságos közlekedést. Az ilyen járművek támogatása elősegíti a méhészeti ágazat technológiai fejlődését és hozzájárul a méhek egészségének megőrzéséhez.

Az Európai Bizottság által nyújtott támogatás és a magyar kormány által elkülönített százmillió forint segítségével a méhészeti ágazat komplex fejlesztése valósulhat meg. Ez magában foglalja a méhészeti ismeretek és technológiák fejlesztését, a méhek védelmét és az ágazat versenyképességének növelését. A méhészeti világkiállítás 2025-ben Magyarországon egyben lehetőséget teremt a hazai méhészeti ágazat bemutatására és a nemzetközi méhészeti szakma közösségének összekapcsolására. A sikeres rendezvény által Magyarország pozíciója is erősödhet a méhészeti szektorban, és a magyar méhészek tapasztalatai, innovációi hozzájárulhatnak a globális méhészeti fejlődéshez

Miben tudunk önnek segíteni?

Méhészeti járművek támogatása konkrét feltételek

A támogatás célja, hogy segítse a méhészeket gépjárműveik üzemeltetésében és a méhcsaládok vándoroltatásában. A méhészeti járművek támogatása  igénybevételéhez a méhésznek teljesítenie kell néhány feltételt és benyújtania a megfelelő dokumentumokat.

  1. Igénylési időszak: A támogatást február 15. és 2024. április 15. között  lehet igényelni.
  2. Támogatás tartalma: A támogatás a gépjármű-felelősségbiztosításra, gépjárműadóra és az OBU fedélzeti rendszerre vonatkozik.
  3. Feltételek: a. A méhésznek 2022-ben legalább 80 méhcsaládja kell hogy legyen, a tárgyévben bármely időtartamban méhészeti eszközhordó járművet vagy vándor méhesházat üzemeltetett.
  4. Járműtípusok: a. Vándor méhesház: Különleges felépítményű közúti jármű, amely kizárólag méhek, méhészeti felszerelések és eszközök szállítására szolgál. b. Méhészeti eszközhordó jármű: Minimum 3,5 tonna össztömegű közúti jármű, O3 kategóriás pótkocsi vagy azokból álló járműszerelvény, amely kizárólag méhészeti célú szállításra használható.
  5. Kérelem benyújtása: Elektronikus úton kell beadni a kérelmet.
  6. Szükséges dokumentumok: a. OMME kiállított igazolás arról, hogy a méhész a méhcsaládjait vándoroltatja. b. Forgalmi engedély vagy ideiglenes forgalomban tartási engedély. c. A befizetett díjat tartalmazó szerződést, határozatot, számlát vagy a banki átutalást igazoló számlakivonatot kell csatolni az egyes támogatható költségek vonatkozásában

méhészet támogatási lehetőségek

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00