Hírek / blog

méhészeti támogatás

Méhészeti járművek támogatása

Új lehetőség a magyar méhészeknek. Termelési lehetőségek bővítése, versenyképesség javítása a méhészeti járművek támogatása igénybevételével!

Méhészeti járművek támogatása pályázat benyújtási határidő

Az idén is elérhető a „méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági „csekély összegű támogatás”. A méhészek két darab méhészeti eszközhordó jármű vagy vándor méhesház után igényelhetnek támogatást. Az igénylési időszak február 15. és április 17. között tart. 

A méhészeti ágazat fontossága

A méhészeti ágazat rendkívül fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban, hiszen a méhek által végzett beporzás nélkül az élelmiszerek kétharmada nem állna rendelkezésre. A méhek fontosságának felismerése érdekében az Európai Bizottság 2021 és 2022 méhészeti évekre nyújtott uniós hozzájárulása jelentős mértékben, 4 271 227 euróra nőtt a 2020-as 3,12033 millió euróról. Ezáltal a magyar méhészek számára is növekedtek a támogatási lehetőségek, amelyek segítségével fejleszthetik vállalkozásaikat és hatékonyabban végezhetik a méhészeti tevékenységeket.

A méhészeti járművekre igényelhető csekély összegű támogatás (de minimis) idén további emelkedést mutat, 110 millió forintra növekedve. A magyar méhészek ezt a támogatási formát az elsők között használhatták fel, amely elősegíti a méhészeti ágazat technológiai fejlesztését és a méhészeti járművek beszerzését. A modern méhészeti járművek képesek a méhkolóniák hatékony és biztonságos szállítására, a méhészeti termékek és eszközök mozgatására, valamint a méhészetek közötti gyors közlekedésre. A támogatások révén a méhészek hozzájárulhatnak a méhek egészségének megőrzéséhez és a méhészeti ágazat versenyképességének növeléséhez.

A magyar kormány újabb százmillió forintot különített el azzal a céllal, hogy 2025-ben Magyarország lehessen a méhészeti világkiállítás házigazdája. Ennek érdekében a méhészeti ágazat további támogatását is biztosítani szeretnék. Az Európai Bizottság a tavalyi évben döntött arról, hogy növeli az uniós támogatást a méhészeti nemzeti programok számára, amely a 2023-2027-es időszakban éves uniós támogatásként lesz elérhető. Ez az összeg összesen 42,7 millió euró támogatást jelent a méhészeti ágazat számára a következő öt évben, amely a hazai forrásokkal kiegészülve jelentős erőforrást jelent a szektor számára.

A méhészeti járművek támogatása is fontos része ennek a kezdeményezésnek, hiszen a méhészet fejlesztése során kiemelt szerepet kapnak azok az eszközök, amelyekkel a méhészek hatékonyabban végezhetik a munkájukat. A modern méhészeti járművek lehetővé teszik a méhkolóniák szállítását, a méhészeti termékek és eszközök mozgatását, valamint a méhészetek közötti gyors és biztonságos közlekedést. Az ilyen járművek támogatása elősegíti a méhészeti ágazat technológiai fejlődését és hozzájárul a méhek egészségének megőrzéséhez.

Az Európai Bizottság által nyújtott támogatás és a magyar kormány által elkülönített százmillió forint segítségével a méhészeti ágazat komplex fejlesztése valósulhat meg. Ez magában foglalja a méhészeti ismeretek és technológiák fejlesztését, a méhek védelmét és az ágazat versenyképességének növelését. A méhészeti világkiállítás 2025-ben Magyarországon egyben lehetőséget teremt a hazai méhészeti ágazat bemutatására és a nemzetközi méhészeti szakma közösségének összekapcsolására. A sikeres rendezvény által Magyarország pozíciója is erősödhet a méhészeti szektorban, és a magyar méhészek tapasztalatai, innovációi hozzájárulhatnak a globális méhészeti fejlődéshez

Méhészeti járművek támogatása konkrét feltételek

A támogatás célja, hogy segítse a méhészeket gépjárműveik üzemeltetésében és a méhcsaládok vándoroltatásában. A méhészeti járművek támogatása  igénybevételéhez a méhésznek teljesítenie kell néhány feltételt és benyújtania a megfelelő dokumentumokat.

  1. Igénylési időszak: A támogatást 2023. február 15. és április 17. között lehet igényelni.
  2. Támogatás tartalma: A támogatás a gépjármű-felelősségbiztosításra, gépjárműadóra és az OBU fedélzeti rendszerre vonatkozik.
  3. Feltételek: a. A méhésznek 2022-ben legalább 80 méhcsaládja kell hogy legyen. b. 2023. március 1. és október 31. között bármely időtartamban méhészeti eszközhordó járművet vagy vándor méhesházat üzemeltetett.
  4. Járműtípusok: a. Vándor méhesház: Különleges felépítményű közúti jármű, amely kizárólag méhek, méhészeti felszerelések és eszközök szállítására szolgál. b. Méhészeti eszközhordó jármű: Minimum 3,5 tonna össztömegű közúti jármű, O3 kategóriás pótkocsi vagy azokból álló járműszerelvény, amely kizárólag méhészeti célú szállításra használható.
  5. Kérelem benyújtása: Elektronikus úton kell beadni a kérelmet.
  6. Szükséges dokumentumok: a. OMME 2023-ban kiállított igazolás arról, hogy a méhész a méhcsaládjait vándoroltatja. b. Forgalmi engedély vagy ideiglenes forgalomban tartási engedély. c. A befizetett díjat tartalmazó szerződést, határozatot, számlát vagy a banki átutalást igazoló számlakivonatot kell csatolni az egyes támogatható költségek vonatkozásában

méhészet támogatási lehetőségek

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

 

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00