Hírek / blog

élelmiszergyártás pályázat

Élelmiszergyártás pályázat és a bűvös Ipar 4.0 szemlélet

Az iparban egy digitális forradalom küszöbén állunk. Európai uniós elvárás, és ezáltal minden élelmiszergyártás pályázat sarokköve a 4.0 szemlélet, ami egyre nagyobb hangsúlyt kap a szektorban. Az élelmiszeriparban a digitalizáció és az élelmiszeripar kapcsolatát feltáró vizsgálatok, kutatások már 1992-ben elkezdődtek  és ez a folyamat napjainkig tart. Ezek a feltáró jellegű tanulmányok többségében az ágazati jövedelmezőséget és a tudás viszonyát vizsgálják. Kimutatható, hogy a jobban kvalifikált ágazatok magasabb hozzáadott értéket képesek előállítani. Az élelmiszergyártás pályázat lehetőséget nyújt az Ipar 4.0 szemlélet keretében az adatok online gyűjtésére és értékelésére, a robotizálás  előnyeinek kihasználására, a zöld technológiák megjelenítésére.

Az Ipar 4.0 „fogalom” pontosabb specifikáláshoz  az alábbi Juhász – Pokorádi bejegyzést társítanánk:

„Napjainkban megy végbe a negyedik ipari forradalom (Ipar 4.0), ami alatt a termelési folyamatok
jelentős mértékű digitalizációját és a gyártás kiemelkedő informatikai támogatását értjük.  Az
Ipar 4.0 a vállalati technológiai rendszer egy új szintjét jelenti, melynek keretei között a digitális és a
valódi világ egymáshoz konvergál. A negyedik ipari forradalom egyik fontos szegmense a kiterjesztett valóság technológiája, ami látványosan képes a két világ közötti távolság csökkentésére.”

Az Ipar 4.0, és ennek megfelelően az élelmiszer-feldolgozás, és mezőgazdaság  potenciális eszközei a robotizálás,  az internet, az okos élelmiszer, zöld technológiák, termelési és logisztikai integráció, stb.  Az természetesen nem kérdés, hogy mekkora szükség van a digitalizációra, hogy az élelmiszeripari vállalatok versenyképesek maradjanak.  Egy Debrenti [2020] tanulmányból kimutatható, hogy  205 megkérdezett vállalatnak csak elenyésző része rendelkezik digitális stratégiával, vagy akár digitális szakemberrel. Egy  ágazati stratégiai jelentés szerint a magyar élelmiszeripar nem éri el a potenciális kihasználtsági  szintet, a jelenleginél legalább 60%-kal nagyobb termelésre lehetne optimális esetben  képes. A stratégiai célok között egyaránt szerepel a digitalizáció és robotizálás elősegítése. Az élelmiszeripart támogató – Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése –  élelmiszergyártás pályázat kritériumrendszere ugyanakkor teljes mértékben magában foglalja  az Ipar 4.0 szemléletet.

Arról, hogy miért van igazán szükség a jelzett támogatásokra, makrogazdasági szinten itt olvashat:

Élelmiszeripari üzemek fejlesztése pályázat szükségessége

De mit is jelent ez a bűvös  – Ipar 4.0 – szemlélet az élelmiszergyártás pályázat gyakorlati megvalósíthatósági szintjén?

 

Élelmiszergyártás pályázat, és az ipar 4.0  pályázati megfelelés – preferenciák

Az alábbi felsorolás csak néhány fontosabb elemet tartalmaz, a pályázati elvárások rendszerén belül:

  • melléktermékek és a hulladékgazdálkodás feltételeinek javítása
  • élelmiszeripari víz és szennyvíz kezelési fejlesztések, integrációk és hulladékenergiák hasznosítása
  • hő-integráció, hő- és légtechnikai fejlesztések, zöldítés, hő-visszanyerés, hulladékhő hasznosítás,
  • gyártás folyamatába érzékelők, adatgyűjtő rendszerek kiépítése
  • automata beavatkozó rendszerek, robotok robotkarok, szállító szalagok kialakítása, amelyek segítik a precíziós termelést
  • digitális készletgazdálkodási rendszer kiépítése
  • aktuális gyártási folyamatban gyűjtött adatok és szabályozó körök kiépítése és az energiaellátó rendszerrel való összeköttetése

A fent megjelenített összes téma az élelmiszergyártás pályázat – csatolandó Üzleti Terv  Fenntarthatósági, és Innovatív tartalom –  pályázati fejezetek részét képezik.  Természetesen egy fejlesztésnek vagy a projektnek nem kell mindegyik feltételnek megfelelni, viszont a pontozási szempontok miatt előnyös, ha a Pályázó legalább egy az -ipar 4.0 szemléletet- tartalmazó elvárásnak megfelel.

 

Miben tudunk önnek segíteni?

 

Élelmiszeripari üzemek élelmiszer feldolgozás pályázat új hírek

Az élelmiszer feldolgozás pályázat beadási határideje kitolódott 2022 február 8-ig. Ez nagyon jó hír, hiszen akik eddig bizonytalanak voltak abban, hogy induljanak-e a pályázaton vagy sem, ez egy igen komoly megerősítés  hogy van még forrás erre a rendkívül fontos szektorra. A felhívás itt olvasható:

Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése pályázat

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00