Hírek / blog

agrárgazdaság banki finanszírozás 2022

Agrárgazdasági finanszírozás 2022

Az orosz ukrán háború rendkívüli helyzetet generált a világgazdaságban, és az agrárpiacokon is egyaránt.  Hogyan és milyen módon változik az agrárgazdasági finanszírozás 2022-ben,  ill. az ezt követő években?

Általános világgazdasági helyzetértékelés- nyersanyagpiaci szuperciklus és stagfláció

A Portfolió által megrendezett Agrárium 2022 konferencián a Takarékbank Zrt. részéről elhangzott előadásban,  Hollósi Dávid  a témával kapcsolatban az alábbiakat emelte ki.

Több jel szerint is egy újabb nyersanyagpiaci szuperciklus felé tarthat a világgazdaság. Szuperciklusról akkor beszélünk, ha az árak tartósan, akár egy évtizeden is túlnyúlóan emelkednek a nyersanyagok széles körében. A pandémia alatt kialakuló termelésleállások, kínálati korlátok, a nyitással járó gyors keresletnövekedés, az élénkítő gazdaságpolitikák, a zöld- befektetések felé fordulás egy új nyersanyagpiaci szuperciklust vetítenek előre.

Az emelkedő nyersanyagárak, az infláció, az ukrán konfliktus együttesen előidézhetnek a bankok részéről  egy jelentősen lassuló hitelezési folyamatot, amelynek hatására mérséklődhetnek a beruházások, csökkenhetnek a reálbérek, és  értelemszerűen csökkenhet a lakossági fogyasztás is.

A nyersanyagipari szuperciklus jelen helyzetben akár stagflációval is párosulhat. Ha egy gazdaság stagflációba lép, ez komoly problémát jelenthet,  mert egy ilyen helyzet megnehezíti a költségvetési politika és a monetáris politika hagyományos eszközeinek az alkalmazását, amelyek általában arra a logikára épülnek, hogy a gazdasági növekedés lelassítása alacsonyabb, felgyorsulása magasabb inflációval jár. Stagflációs helyzetben, amikor a növekedés alacsony, az infláció pedig magas, az egyik probléma orvoslása a másik súlyosbításához vezethet és ez áttételes hatásokon keresztül negatív módon visszahathat az orvosoltnak hitt problémára is.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő legújabb átfogó negyedéves előrejelzése szerint a koronavírus-járvány utáni világgazdasági kilábalásra mindenekelőtt a potenciálisan hatalmas ellátási oldali sokk gyakorol nyomást, az Ukrajna elleni orosz invázió és az Oroszországra emiatt kirótt szankciók ugyanis globális energiaellátási kockázatot jelentenek.

Oroszország a világ nyersolaj-kínálatának 12 százalékát, a globális földgázellátás 17 százalékát adja, és ha az orosz szállítások hirtelen leállnak, az közvetlen energiahordozó-hiányt okozhat és az energiaellátás adagolását teheti szükségessé Európában – áll a Fitch utóbbi tanulmányában.

Agrárgazdasági finanszírozás 2022 helyzete, jövője, kilátások

2013-2019-között az agrár-, élelmiszeripari gazdálkodók a Vidékfejlesztési Program keretében,  mintegy 3350 Mrd. Ft. támogatáshoz jutottak, ill ennek az értéknek a nagyságrendjében születtek támogató határozatok.  Az átlagos támogatási intenzitás jellemzően 50% volt.

Nemzetgazdasági szempontból, ezen pályázatok hatékonyságáról még korai lenne nyilatkozni, hiszen  bizonyos  fejlesztések még éppen a kivitelezés stádiumában vannak, míg néhány más beruházás esetében a támogatást elnyerők  kivárnak, és sajnos sokan úgy döntenek, hogy  egyáltalán nem kívánják a jelzett fejlesztéseiket megvalósítani.

A pályázati önerő banki-finanszírozásra vonatkozóan  vegyünk egy példát.

NHP-hitelezéssel pl. egy ÁTK-s  pályázat, 50% -os támogatási intenzitás mellett 10 év futamidővel egyenletes tőketörlesztéssel és  2,5% -os éves fix kamattal az EBIDTA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization)  abszolút kiszámítható és tervezhető volt  banki oldalról. A pénzintézetek jellemzően a vállalkozás átvizsgálását követően úgy adnak  hitelt, hogy kiszámítják az utolsó üzleti év EBITDA-ját, majd ebből levonja az aktuális évre jutó törlesztések tőke és kamatrészét, és a fennmaradó résznek  optimális esetben kell fedezetet nyújtania az újonnan felvenni kívánt hitel törlesztésére. Sajnos azonban a jelenlegi piaci kamatkörnyezetben az új megváltozott hitel adósságszolgálati mutató terhe átlagosan 40%-kal magasabb mint az NHP volt. Ilyen feltételek mellett, az adós gyakorlatilag az első három évben szinte csak a Banknak dolgozik. Természetesen ez a helyzet hosszútávon jelentős kockázatot jelenthet a bankoknak, nem beszélve az ügyfelek rendkívül kiszolgáltatott alkupozíciójáról.

Mit tehetnek a bankok ez ellen a disszonánsnak tűnő helyzet ellen:

  1. Tőkeági finanszírozással lehetséges az önerő pótlása, vagy a támogatási összeg előfinanszírozása pl az első évek kockázatait tőkebefektető  állja amit később a bank re-finanszírozhat
  2. Futamidő emelése
  3. Önerő emelése az eddigi 10%-ról, akár 30-40%-ra 
  4. Szabad cash flow rendszere: alacsony eladósodottságú ügyfelek esetén opció. Nem csak a közvetlen beruházáshoz tartozó üzletágból csatornázza vissza a bank a pénzét, hanem akár az adós más vállalkozásaiból is.

Miben tudunk önnek segíteni?

Tőkeági alapok bevonása a pályázati támogatás előfinanszírozására

Tőkeági finanszírozásra vonatkozóan sor került már egy úgynevezett  Vidékfejlesztési Tőkealap létrehozására, amelynek kezelését a FOCUS VENTURES Zrt., az MFB Invest Zrt. 100 %-os tulajdonában lévő alapkezelő végzi.

2021 nyarától az MFB Invest Zrt. már tevőlegesen is részt vesz egyes élelmiszeripari cégek, illetve projektek finanszírozásában, és így  gyakorlati tapasztalatok alapján a menedzsment elhatározta, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások vonatkozásában további lehetőségeket keres annak érdekében, hogy egyes projektek megvalósítását finanszírozóként elősegíthesse

Az MFB Invest Zrt. Vidékfejlesztési Tőkealapja, lehetőséget nyújt a Vidékfejlesztési Program nyertes beruházási pályázatainak előfinanszírozására – mondta Balczó Barnabás, a cég vezérigazgatója a Portfolio Agrárium 2022 konferencián Kecskeméten.  A szakember kiemelte, hogy , nem az önerőt, hanem a támogatást finanszírozzák elő, és azt vállalják az éves 6,5 százalékos hozamért, hogy a pályázati  elszámolásban benyújtott minden számlának a felét kifizeti az MFB Invest Zrt.  Ennek fejében maximum 1-3 százalékban kisebbségi tulajdonosként megjelennek a cégben, és/vagy tagi kölcsönt nyújtanak. A szakember hangsúlyozta, a jelenlétük nem arról szól, hogy beleszóljanak a cég működésébe,  inkább  arra szolgál, hogy tőkét tudjanak emelni, és releváns információkkal rendelkezzenek a cég működéséről. Amint a kifizetési kérelmek elszámolása a MÁK felé  megtörtént, úgy a tőkealap ki is száll a jelzett cégből. 

Balczó Barnabás, kihangsúlyozta továbbá, hogy  a Vidékfejlesztési Tőkealap létrehozására 2022.  közepén kerülhet sor, melynek keretében a preferált szakmai irány többek között az állattartó telepek építése és korszerűsítése; az élelmiszeripari beruházások; a kertészeti üzemek, a takarmány előállító üzemek, valamint terménytároló, -szárító és tisztító építése, bővítése, korszerűsítése, fejlesztése, technológiai megújítása; a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, gép- és eszközbeszerzés; illetve a borászati üzemek építése, bővítése, korszerűsítése, fejlesztése és technológiai megújítása. Az igényelhető finanszírozás összege pedig 5 millió forinttól 1,2 milliárd forintig terjedhet. 

Agrárgazdasági finanszírozás 2022, és a Vidékfejlesztési Tőkealap

Az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. (MFB Invest Zrt., Társaság) az MFB Csoport tagja, közvetetten állami tulajdonban álló gazdasági társaság. 2006-tól az MFB Invest Zrt. már pénzügyi befektetőként, profitorientált szemlélettel kapcsolódhatott be a magyarországi tőkepiaci finanszírozásba. 2010 és 2018 között az MFB Invest Zrt. egyre aktívabb szerepet vállalt a magyar kockázati tőke és magántőke piacon. 2019. év májusában a tulajdonos elfogadta a Társaság új stratégiáját, melynek fókuszába az egyedi tőkebefektetések, a kötvényjegyzés, illetve saját jegyzésű és co-investment kockázati és magántőkealapok elindítása került. 2021. év novemberében megkezdődött a Vidékfejlesztési Tőkealap létrehozásának megtervezése. 2022. év április közepétől a Tőkealap lehetőséget nyújt a Vidékfejlesztési Program nyertes beruházási pályázatainak előfinanszírozására.

Magyarországon általában a   hasonló funkciójú  alapok,  jellemzően nem voltak mezőgazdaság- vagy élelmiszeripar fókuszúak az átlag kkv-k számára,  legalábbis ez a szektor egyáltalán nem volt eddig kedvezményezett . Mint kiderült, a finanszírozási kérelem benyújtása elektronikus úton történhet, a kérelem vizsgálatára pedig 30 napon belül sor is kerülhet. Pozitív jogi-, és pénzügyi átvilágítást követően, a projekthez kapcsolódó számlák 50 százalékát fizetheti ki a finanszírozó. 

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00