Hírek / blog

élelmiszeripari agrárhitelezés

Élelmiszeripari agrárhitelezés jelentősége

A nyertes pályázati döntés csak a belépő a finanszírozás előszobájába?A banki hitelkérelem feltételeinek vajon hány támogatási okirattal rendelkező cég, vállalkozás tud majd eleget tenni? Élelmiszeripari agrárhitelezés lehet a kulcs?

Az élelmiszeripar mint ágazat válságálló természetének, valamint a benne rejlő növekedési potenciálnak köszönhetően, kiemelt figyelmet érdemel. Különösen felértékelődött az ágazat stabilitása a COVID-19 járvány idején, nem beszélve a jelenleg is tartó ukrán konfliktus begyűröző hatásmechanizmusaitól sem. 

Élelmiszeripari agrárhitelezés, és a nyertes pályázatok kapcsolata

Az aktuális gazdasági helyzetben egyre több pénzügyi intézet stratégiájában kapott végre kiemelt hangsúlyt az agrár-élelmiszeripari finanszírozás. A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével létrejövő holding például az agrárhitelezésben további térnyerésre törhet, már nem csak egyszerűen banki szolgáltatóként szeretnének a termelők mellett állni, hanem a fejlődésük fontos támogatójaként is  szerepet kívánnak vállalni. 

A  magyar tulajdonú élelmiszeripari cégek lemaradása jelentős a külföldiekhez képest, ezért fontos stratégiai kérdést vet fel a bankok részéről ezek hosszú távú finanszírozhatósága.

Az élelmiszeripari agrárhitelezés is az egyéb agrárhitelekhez hasonlóan egy rendkívül nehéz éven van túl, viszont a 2021-es évet bővüléssel zárta. Elmondható ugyanakkor, hogy ez a pozitív trend nem a hitelmoratóriumnak, hanem  a sok  a kedvezményes hitelkonstrukcióknak, a sok nyertes vidékfejlesztési pályázatnak valamint a  beruházási kedvnek  volt az eredménye. A mezőgazdaság hitelállományának 86 százalékát kedvezményes hitelek adták 2021-ben (NHP-, MFB-, és EXIM-,Takarékbank-, MKB-, OTP).

2021-2022-ben jelentős számú élelmiszeripari pályázat kapott támogatói okiratot. Az átlagos támogatási intenzitás  50% volt.  Csak a komplex élelmiszeripari pályázaton 482 nyertes pályázat született. A támogatási összeg felső határa a 2 Mrd. Ft-ot is elérte bizonyos cégek esetében. A jellemző támogatási nagyságrend ugyanakkor 3-400 millió Ft volt, a projektérték ennek a kétszerese.  Tekintettel arra a körülményre, hogy a pályázati  előleg lehívása a VP-s projektek esetében egy rendkívül bonyolult folyamat, ezért a támogatás dupláját  kellene beruházásonként a pályázóknak-,  ill. a  pénzintézeteknek megfinanszírozni ahhoz, hogy a tervezett beruházásaik megvalósuljanak.

A fenti nehézség a pályázatot elnyert cégeknek csak az egyik problémája, a másik az, hogy hogyan történjen a jelenlegi  körülmények között a működés ill. az üzemeltetés?

A pályázóknak alapvetően 2 évük áll rendelkezésre a projektjük teljes lebonyolítására (+1 évvel opcionálisan meghosszabbítható), ugyanakkor ahhoz, hogy a pályázatban bevállalt  támogathatósági  outputokat  teljesíteni tudják a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények ellenére, mindenképpen meg kell erősíteniük  az inputjaikat, az az a forgóeszközzel való ellátottságukat. A megemelkedett termelési költségek megemelik az éven belüli  hitelek szükségességét. Az alapanyagok ilyen mérvű előfinanszírozása ugyanakkor a hazai bankszektornak komoly kihívást jelenthet, hiszen százmilliárdokban mérhető forgóeszköz- hitelkihelyezést kell előfinanszírozniuk.

 

Miben tudunk önnek segíteni?

 

Élelmiszeripari ágazatot érintő disszonanciák

A pénzügyi nehézségeken felül, a  jelenlegi élelmiszeripari ágazatot egy meglehetősen ambivalens helyzetben érte az ukrán háború.

A teljesség igénye nélkül, szeretnénk néhány gondolatot  Éder Tamástól (Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége)  kiemelni.

 • Az élelmiszeripari export aránya az elmúlt három évben folyamatosan növekedett, és arányaiban is meghaladta a belföldi értékesítést.  Ugyanakkor  az élelmiszeripar termelésének növekedése majdnem minden évben elmaradt az  ipari termelés növekedésétől, kivéve 2021-2022-es évet,
 • A magasabb hozzáadott értékkel bíró készítmények – pl. ételkészítmények, feldolgozott termékek -piaci részesedése csak  15% -os részarányt képvisel az exporton belül,  ami  a visegrádi országok átlagához képest is gyenge mutató,
 • Az élelmiszer kiskereskedelmen belül ugyanakkor javultak a hazai termékek piaci pozíciói, és ez jó hír!  2018 után 2021-ben a belföldi értékesítés bővülése jelentősen meghaladta az élelmiszer kiskereskedelem bővülését,
 • Az élelmiszeripar jövedelmezősége mindezek ellenére rendkívül alacsony, és ez a tényállás 2021-ben sem változott. Az alábbiakban néhány szakmai indikátor a 2021-es évről
  • A mezőgazdasági termékek termelői árindexének alakulása: 19,3%
  • Belföldi értékesítés árindexe: 6,3%
  • Élelmiszerek fogyasztói árindexe: 4,1 %

Összességében megállapítható, hogy a mezőgazdasági termékárak növekedését az élelmiszeripar áraiban nem tudta tovább érvényesíteni. Éder Tamás a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége vezetője,  górcső alá vette továbbá az élelmiszeripar előtt álló versenylépességi kihívásokat is.

Élelmiszeripart érintő rövid-távú kihívások, (“hardver-szoftver” gondok)

 • A Vidékfejlesztési kiírások és a GINOP pályázatok révén  460 Mrd. Ft fejlesztési támogatás érkezett az ágazatba, ami még nem realizálódott. A  jelenlegi nyersanyagipari szuper ciklus mellett a nyertes pályázóknak komoly problémát jelenthet projektjeik megvalósítása, hiszen a beadott és előkalkulált költségeik legalább 30%-kal megnőttek, így a valós támogatási intenzitás  jelentősen lecsökkent. Tehát ennek megfelelően a beadáskor is magasnak számító 50%-os önerő,  legalább 60-70%-ra nőtt, 
 • Munkaerő helyzet tekintetében további mennyiségi-, és minőségi problémák is érzékelhetőek az ágazatban, 
 • A reál jövedelem csökkenése, komoly keresletet csökkentő  kockázati tényező,
 • Éves 10%-os bérnövekedés-, valamint azok addicionális terhei mellett az innovatív fejlesztésre csak alig marad fedezet,
 • Hiányzik a nemzetközileg is versenyképes üzemméret,
 • A termékpálya bizalmi kapcsolatok egyre nehézkesebbek, 
 • A horizontális, és vertikális szerveződések nem általánosak az ágazatban,
 • Önköltség fogyasztói árba történő beépítése fontos elvárás, ugyanakkor előrevetíthető a potenciális csőd azoknál a kiskereskedelmi egységeknél, akik az áremelést nem tudják, vagy nem szeretnék a vevőik felé továbbhárítani, 
 • Középosztály “alsóbb polcokat” preferálhatja az  üzletekben,
 • Bekövetkezhet a minőségi gyengítés, helyettesítő termékutánzatok megjelenése, stb.

Megállapítható tehát, hogy a 2022-es év sok szempontból összetett, hiszen ez az időszak rendkívül nagy terhet ró az iparágra, a pályázókra és a bankokra  is egyaránt. Látható tehát, hogy ma már nem elég csak  jól összerakni egy piaci projektet és a pályázati kiírásokon nyerni, a lényeg az,  hogy tudjuk-e a beruházást finanszírozni vagy sem ebben a gazdasági helyzetben.

Élelmiszeripari agrárhitelezés lehet a kulcs?

Amennyiben a finanszírozás banki hitellel történik, úgy nemcsak a projektet, hanem a céget is egy úgynevezett életképességi vizsgálatnak vetik alá a finanszírozók. Sajnos előre lehet prognosztizálni, hogy a hitelpiac bővülése csökkenni fog ebben az évben, ezen belül az élelmiszeripari agrárhitelezés dinamikája is  kérdéses.  Ez pedig konzekvensen alátámasztja azt a tényt,  hogy a piaci megalapozottság mint értékmérő faktor mennyire felerősödik, és emellett a fenntarthatóság valamint a versenyképesség szempontrendszere fog várhatóan előtérbe kerülni a banki kockázatkezelők értékelési “nomenklatúrájában”. A nyertes pályázóknak hamarosan egy újabb akadállyal kell majd szembenézniük, ez pedig a banki hitelbírálat rendszere. Egy banki beruházási  hitelkérelem, a pályázatok benyújtásához hasonlóan  bonyolult és időigényes folyamat, nem beszélve arról, hogy adott esetben egy pozitív hitelbírálat után sem dőlhetünk hátra, hiszen a megvalósítás még nagyon sok “megoldandó” feladatot tartogathat a számunkra. 

Hasonló cikkek a témában:

Agrárgazdasági finanszírozás/MFB-Tőkealap

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00