Hírek / blog

MI megoldás mezőgazdaság

Top 7 MI megoldás a mezőgazdasági adminisztráció csökkentésére

A technológiai fejlődés a mezőgazdaság területén is teret hódít. A mezőgazdaság és az MI (Mesterséges Intelligencia) egyre szorosabban fonódik össze, új lehetőségeket nyújtva a gazdálkodóknak.

Adminisztráció nehézségei a hazai agrár gazdálkodóknál

A mezőgazdasági vállalkozásoknak ( is)  ma  Magyarországon számos adminisztratív kötelezettségnek kell eleget tenniük .  A mezőgazdasági vállalkozások adminisztrációs teendőinek mennyisége és komplexitása gyakran jelentős kihívás elé állítja a gazdálkodókat. A jelentéskészítéshez és a dokumentumkezeléshez szükséges idő és erőforrások gyakran elvonják a figyelmet a konkrét mezőgazdasági tevékenységektől, ami  ugyanakkor csökkenti a termelékenységet és növeli a relatív  költségeket.

Csak néhány „apróság” , hogy milyen feladatokkal kell  a mezőgazdasági vállalkozásoknak  mérettől függetlenül, minden nap szembenézni:

  • Naplók és nyilvántartások vezetése: Ez magában foglalja a vetőmag-, műtrágya- és növényvédőszer-naplók vezetését, az állatok nyilvántartását, valamint a munkavállalói munkaidő-nyilvántartások vezetését.
  • Adóbevallások készítése és benyújtása: Az ÁFA-bevallások, a személyi jövedelemadó-bevallások, a társasági adóbevallások és más adózási kötelezettségek teljesítése.
  • Pénzügyi jelentések készítése: Ez magában foglalja a mérlegkészítést, a pénzügyi kimutatások készítését és a könyvelési feladatokat.
  • Személyzeti adminisztráció: A munkaszerződések kezelése, a bérek és juttatások adminisztrációja, a munkavállalói képzések és a munkavédelmi előírások betartásának ellenőrzése.
  • Támogatások kezelése: A mezőgazdasági támogatások igénylésének adminisztrációja, az ehhez szükséges dokumentáció összeállítása és a támogatások felhasználásának nyomon követése.
  • Környezetvédelmi szabályozások betartása: A környezeti előírásoknak való megfelelés bizonyítása, a környezeti hatások nyomon követése és dokumentálása.
  • Termény- és állatjóléti nyomon követhetőség: Az előírt állategészségügyi és terménybiztonsági előírásoknak való megfelelés bizonyítása, az ehhez szükséges nyilvántartások vezetése.

MI megoldás mezőgazdaság

Például az ÁFA-bevallásokat,  a személyi jövedelemadó bevallásokat, a munkaügyi  munkaidő-nyilvántartásokat, a bérszámfejtést és a munkavédelmi intézkedések dokumentálását, gyakran ugyan  könyvelők- , bérszámfejtők végzik, de az ezekkel járó előkészítéseket  viszont csak és kizárólag a gazdálkodóknak kell megcsinálniuk.

A jogszabályi változásoknak való megfelelés is folyamatos kihívást jelent. Az élelmiszer-biztonsági, munkavédelmi és környezetvédelmi előírások gyakran változnak, és a vállalkozásoknak naprakészen kell jelentéseket készíteni ezekről a változásokról, ami további adminisztratív terhet jelent. Az élelmiszer-biztonsági szabályozások értelmében a nyomon követhetőségi rendszert kell fenntartaniuk, ami azt jelenti, hogy nyilvántartást kell vezetniük minden termék eredetéről és útjáról a termeléstől a fogyasztóig.

A földhasználatra vonatkozó adatokat is nyilvántartásba kell venniük, beleértve a művelésre használt területeket, a termények fajtáit és mennyiségét, valamint a használt műtrágyákat és növényvédő szereket.

Ezek a kihívások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a mezőgazdasági vállalkozások adminisztrációja jelentős terhet ró a gazdálkodókra az effektív munka mellett.

 

 

Miben tudunk önnek segíteni?

 

MI megoldások a gazdálkodók segítésében

Az MI segítségével modellezhetők és előrejelezhetők a mezőgazdasági tevékenységek környezeti hatásai. Így a gazdálkodók megfelelhetnek a környezetvédelmi szabályozásoknak, miközben optimalizálják a termelést és csökkentik az ökológiai lábnyomukat.

1. Dokumentumkezelés és jelentéskészítés:

A különböző Chat- botok és az automatizált rendszerek használata a dokumentumkezeléshez és a jelentéskészítéshez már itthon is kezd elterjedni.  Például a szövegfeldolgozó mint az OpenAI GPT-3.5, vagy GPT4, automatizálhatják a jelentések generálását és a dokumentumok rendszerezését.

2. Munkaügyi és pénzügyi adminisztráció:

A pénzügyi technológiai (fintech) cégek  MI eszközöket fejlesztenek ki a bérszámfejtés és a személyzeti adminisztráció automatizálására.

Fintech jelentése : A fintech, vagy pénzügyi technológia, az a technológiai innováció, amely célja a pénzügyi szolgáltatások javítása. A fintech cégek között olyanokat találhatunk, mint a Stripe, a PayPal és a Square, amelyek automatizált megoldásokat kínálnak a pénzügyi tranzakciókhoz.

3. Jogszabályi változások követése:

A jogi technológiai (legaltech) cégek  olyan rendszereket fejlesztenek ki, amelyek folyamatosan követik a jogszabályi változásokat és automatikusan frissítik a releváns információkat a vállalkozás adatbázisában.

Legaltech jelentése: A legaltech, vagy jogi technológia, olyan technológiák gyűjtőneve, amelyek a jogi szolgáltatások hatékonyságát és hozzáférhetőségét javítják. A legaltech cégek közé tartoznak olyanok, mint a Clio, a LegalZoom és a ROSS Intelligence, amelyek  kiemelt megoldásokat kínálnak a jogi munkák automatizálására.

A Clio egy jogi gyakorlat-kezelő szoftver, amely segít a jogi szakembereknek a napi munkájukban. Képes kezelni az ügyfél-kapcsolatokat, az ügyeket, a dokumentumokat, a számlázást és még sok minden mást.

A LegalZoom egy online jogi technológiai cég, amely jogi dokumentumok és szolgáltatások előállítását és elérhetővé tételét segíti elő olyan területeken, mint az üzleti alapítás, a védjegyek, a szerzői jogok, és az ingatlanjog.

MI megoldás mezőgazdaság

4. Földhasználati és terményadatok kezelése:

Számos cég, vagy platform honlapját érdemes megnézni, hogy egyáltalán a jelzett szakterületen milyen érdekes és hasznos megoldásokat kínálnak.

Blue River Technology, – megoldások a növények egészségének, a talaj minőségének és a hozamprognózisoknak a kezelésére.

Precision Agriculture Platforms: A jelzett  fejlesztések során precíziós mezőgazdasági platformok segíthetnek a gazdáknak a termésadatok és talajinformációk kezelésében, hogy jobb döntéseket hozhassanak. Például a Granular és a Farmers Edge olyan eszközöket kínál, amelyek előrejelzéseket adnak a hozamról, segítenek optimalizálni a műtrágya alkalmazását, és nyomon követik a talaj állapotát.

Drone Technology: A drón technológia szintén fontos szerepet játszhat az adatok kezelésében. A drónok, mint például az AeroVironment Quantix, lehetővé teszik a gazdáknak, hogy nagy felbontású képeket készítsenek a mezőkről, és így pontosabban elemezhessék a növények egészségét és a talaj minőségét.

Satellite Imaging Platforms: Műholdas képalkotó platformok, mint a Orbital Insight vagy a Planet Labs, a mesterséges intelligencia és gépi tanulás alkalmazásával képesek szolgáltatásokat nyújtani, mint például a növényzet állapotának, az öntözési szükségleteknek, a termesztett kultúrák típusának, és a termőterületek változásának megfigyelése.

5. Környezeti szabályozások betartása:

A környezeti monitoring rendszerek, például a Planet Labs műholdai, képesek figyelemmel kísérni a mezőgazdasági tevékenységek környezeti hatásait. A Trace Genomics egy mezőgazdasági technológiai cég, amely  talajminták elemzéséhez nyújt segítséget.. Az ő technológiájuk segít a gazdáknak jobb döntéseket hozni a termelési stratégiáikban.

Blue River Technology: A Blue River Technology egy John Deere leányvállalat, amely igazán korszerű  mezőgazdasági technológiákat fejleszt. A cég See & Spray technológiája lehetővé teszi a gazdáknak, hogy pontszerűen alkalmazzák a növényvédő szereket és műtrágyát, csökkentve ezzel a környezetre gyakorolt hatásukat és növelve a hatékonyságukat.

6. Előrejelzések és optimalizálás/digitalizáció:

A mezőgazdasági technológiai (agtech) vállalatok, mint például a Taranis,- elemzéseket és előrejelzéseket kínálnak a mezőgazdasági termelési adatok alapján. Egy  további példa, a német xarvio™ Digital Farming Solutions által kifejlesztett Field Manager. Ez az alkalmazás segít a gazdáknak a termelékenység növelésében és a költségek csökkentésében a mezőgazdasági munkafolyamatok digitalizálásával és automatizálásával, beleértve a terményvédelmi intézkedéseket és az optimális betakarítási időpontok meghatározását.

Ez csak néhány példa a sok közül, ami bemutatja  a mesterséges intelligencia mezőgazdasági alkalmazásainak hatalmas potenciálját.

7.”AKG, Területalapú támogatások” támogatása

Egy hazai szoftver az ARASZ már nagy segítséget jelent az AKG-s  doksik elkészítésében. 2022-ben indult az új Agrárkörnyezetgazdálkodás (AKG) pályázat, így nagyon sokan WEB-GN beadásra kötelezettek. Szinte az egész ország érintett a Nitrát-adatszolgáltatásban, a gazdálkodók jelentős része pedig gazdálkodási napló vezetésére kötelezett. Felelősség, jogszabályi változások követése, rengeteg adminisztrációra fordított idő – ezek azok területek ahol a jelzett szoftver fontos segítség lehet.ARASZ

További blogok a témában:Mezőgazdasági pályázatok és az MI: 10 úttörő megoldás a jövő gazdáinak

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00