Hírek / blog

EU mezőgazdasági kilátások 2022

EU mezőgazdasági kilátások 2022- Áttekintés

 

Az Európai Unió a napokban tette közzé, új EU mezőgazdasági kilátások 2022 prognózisát. A jelentés  leszögezi, hogy az unió, a fontosabb élelmiszerekből nagyrészt önellátó, tehát ebből következően az egységes piac várhatóan képes lesz ellenállni a sokkhatásoknak, azonban mindenképpen számolnunk kell az árak további emelkedésével és a gyorsuló inflációval.

A dokumentum bevezetőjében hangsúlyozza, hogy Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziója zavart okozott a mezőgazdasági termékek világpiacán, és leginkább a gabonák és az olajos magvak vonatkozásában alakult ki vészhelyzet.

EU mezőgazdasági kilátások 2022-általános körkép

A világgazdaságban már az ukrán válság előtt mutatkoztak kedvezőtlen tendenciák. A mezőgazdasági termékek piacán a kereslet és a kínálat egyensúlyi hiánya jelentős áremelkedéshez vezetett. A helyzet kialakulásában jelentős szerepe volt a COVID-19 járvány okozta negatív hatásoknak, a teherszállítási költségek növekedésének, a konténerhiánynak és nem utolsó sorban az olajárak folyamatos emelkedésének. Az agrárium pozícióit tovább rontotta a műtrágya árak drasztikus megugrása. Az árrobbanás oka egyértelműen a gázárak erőteljes emelkedése, azáltal, hogy gázt használnak az ammóniagyártáshoz, ami a nitrogén műtrágyák kulcsfontosságú összetevője.

Makrogazdasági folyamatok és előrejelzések

Miközben az EU országok 2022 első negyedévében fokozatosan feloldották a COVID-19 elleni védekezéssel összefüggő korlátozásokat, a háborús konfliktus új megrázkódtatásokat és további bizonytalanságokat eredményezett. Az EU közössége erősen kitett a jelzett  gazdasági helyzetnek, mivel szoros kereskedelmi kapcsolatok jellemzik/jellemezték mind Oroszországgal, mind pedig Ukrajnával egyaránt. Tekintettel háborúra és a kereskedelmi kapcsolatokban mutatkozó zavarok gazdasági következményeire és a szankciókra az Európai Központi Bank felülvizsgálta az euró övezetre vonatkozó 2022 évi GDP növekedési kilátásait. Ennek eredményeként a korábbi 3,7%-os prognózist 2,3%-ra csökkentette.

Miután az Oroszország és Ukrajna közötti háborúnak komoly hatása lesz az energiaárakra, az Európai Központi Bank felfelé módosította inflációs várakozásait. Ennek megfelelően 5,1%-ra emelte euró övezeti inflációs várakozásait, azzal hogy 2023-ban várhatóan 2,1%-ra mérséklődhet a ráta. A teljes euróövezetre 5,6%-os fogyasztói áremelkedéssel számol az idén az európai pénzintézet.

 

Miben tudunk önnek segíteni?

 

EU mezőgazdasági kilátások 2022 fontosabb agrártermékek vonatkozásában

Gabona és napraforgó

Ukrajna a világ gabona- és olajos mag piacának jelentős szereplője volt 2021-ben. A háború előtt a világ búza és kukorica kereskedelmének 10%-át, a napraforgó esetében 30%-át biztosította.

A harcok okozta termelési és szállítási nehézségek következtében Ukrajna exportképessége 2022-ben lényegesen csökken. A háború kitörése előtt a FAO még 6-14 millió tonnára becsülte Ukrajna idei exportvolumenét. A jelenlegi helyzetben bizonytalan az ukrán export. Ugyancsak bizonytalan az aktuális mezőgazdasági munkák elvégzésének lehetősége. A FAO becslései szerint akár 20 millió tonnás gabonahiány is elképzelhető.

Az EU dokumentum ezen a ponton is hangsúlyozza, hogy a közösség a legtöbb mezőgazdasági termék pl. a búza esetében önellátó. Ebből következően az EU élelmiszerpiacán nem számol ellátási nehézségekkel. Várhatóan a több millió ukrán menekült többlet élelmiszer igénye sem okoz ellátási nehézséget.

A napraforgó esetében a prognózis azzal számol, hogy az ukrán import helyettesítése várhatóan nehézségekbe ütközik. Az élelmiszer feldolgozóknak és a takarmánygyártóknak egyaránt új beszerzési lehetőségeket kell feltárniuk.

Húságazat

A sertéságazat helyzetét alapvetően befolyásolja a takarmány- és az energiaárak erőteljes emelkedése, valamint az afrikai sertéspestis. Az előrejelzések 2022-ben 3%-os visszaeséssel számolnak.

A marhahústermelés minimális, 1%-os csökkenésével számol a prognózis, amely az ágazaton belüli szerkezeti kiigazítások következménye.

Az EU baromfitermelése várhatóan enyhén emelkedik 2022-ben. A madárinfluenza továbbra is jelentős korlátozó tényező marad. A magas árak kompenzálják az emelkedő költségeket. A korábbi ukrán importot az Egyesült Királyságból, Brazíliából, Thaiföldről és Kínából érkező szállításokkal pótolja a közösség. A növekvő költségek hatására mintegy 26%-os áremelkedés várható az idén.

 Cukorrépa, olajbogyó

Az EU prognózisa a cukor és az olívaolaj piaci kilátásait stabilnak ítéli, nem számol kockázati tényezőkkel.

Összegező megállapítások

A bemutatott szegmensekre vonatkozó EU mezőgazdasági kilátások 2022 prognózisa azt mutatja, hogy a háború okozta  helyzetben az EU szakértői nem számolnak kiemelt ellátási gondokkal, nehézségekkel. Piaci feszültségek  jellemzően az olajos magvak vonatkozásában várhatók.

Az Európai Unió agrárgazdasági szakértői rendszeresen közzé teszik mélyebb ágazati elemzéseiket, prognózisaikat. (EU Bizottsági dokumentumok)   A tanulmányok fontosabb további  megállapításairól a jövőben Ön is olvashat a weboldalunkon.

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00