Hírek / blog

Új agrárpályázatok

Új agrárpályázatok: 21 kiírás 2024-től

Az új agrárpályázatok keretében a Közös Agrárpolitika második pillérje 21 különböző beavatkozást kínál a magyar gazdálkodóknak 2023 és 2027 között, összesen 1500 milliárd forint támogatás tartalommal.

A kiírások folyamatos megjelenésére 2024 elejétől lehet számítani.  A forrásnövekedés hatalmas lehetőséget teremt a hazai vállalkozások és mezőgazdasági üzemek számára,- így érdemes részletesen megismerni az elérhető intézkedéseket,  ill. konkrét intézkedés hiányában azok  főbb ismérveit.

Várhatóan 2023 őszén kerülhet bemutatásra az új VP-s pályázati menetrend is.

Új agrárpályázatok

Miért csak 2024-től várhatóak az új agrárpályázatok kiírásai?

Az új agrárpályázatok megjelenésének időzítése sok tényezőtől függ, és ennek ismeretében a kis és közepes méretű agrárgazdaságoknak is fontos tájékozódniuk. Több oka is van, hogy az új agrárpályázatok legkorábban 2023 végétől, de inkább 2024 elejétől lesznek elérhetőek.

1. Jelenleg aktuális pályázati projektek

Aktuálisan nagyon sok gazdálkodó rendelkezik jelentős értékű támogatói okirattal. Már ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósítása is,  -a jelenlegi gazdasági helyzetben- komoly kihívások elé állítja a gazdákat.

2. Szabályozási Háttér

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervéhez kapcsolódó eljárási szabályok kidolgozása 2023 végére, ill. 2024 elejére várhatóak, és ez az időtényező jelentős mértékben befolyásolja az új agrárpályázatok kiírásainak megjelenését is.

3. Finanszírozási Környezet

Az aktuális  gazdasági és finanszírozási körülmények között a kamatszintek  sajnos nem kedveznek igazán az  új beruházások tervezéséhez, akár árajánlatok bekéréséhez, akár egyéb tervezési feladatok prognosztizálásoz. Az új agrárpályázatok kialakításakor  az is egy fontos szempont hogy a gazdálkodók ne kerüljenek a jelenlegihez képest is még kedvezőtlenebb helyzetbe.

Összességében minden jel arra mutat, hogy az új  mezőgazdasági pályázatok legkorábban 2024 elején kerülhetnek megnyitásra.

Mely pályázati kiírások lehetnek az első fecskék?

Mint azt említettük, az  első pályázati felhívásokra vonatkozó konkrét tervek is 2023-as év második felében válnak majd ismertté. Az előzetes jelzések alapján azonban már látható, hogy az első fecskék között az új pályázati menetrendben kiemelt szerepet kapnak a gazdaságátadáshoz és agro-ökológiai földhasználathoz kapcsolódó pályázatok.

Új agrárpályázatokElképzelhető tehát, hogy a generációváltással összefüggő pályázatok, vagy a fiatalgazda pályázatok megjelenése az induló pályázati élbolyban lehet. A pályázati menetrend tervezésekor továbbra is prioritás marad a gazdálkodók aktuális igényeinek és a makrogazdasági folyamatoknak a figyelembe vétele.

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

 

A generációváltást segítő pályázatok esetében az átadó mezőgazdasági termelők üzemmérettől függően 50 000 és 70 000 EUR közötti támogatásban részesülhetnek. Az átvevő mezőgazdasági termelők esetében a támogatás összege 40 000 és 100 000 EUR között változhat. A támogatások célja a gazdaságátadás ösztönzése és a mezőgazdasági üzemek fejlesztése.

Lesz -e változás a pályázati előleg  kérdéskörben?

Az új agrárpályázatok kapcsán az előlegfinanszírozás kérdése is fontos szerephez jut. Jelenleg a még nyitva lévő – , ill. a  korábbi pályázatoknál az  uniós szabályoknak megfelelően,- az előleggel megegyező mértékű biztosítékot,  például bankgaranciát kellett letenni a pályázóknak. Természetesen ennek az elvárásnak csak nagyon kevesen tudtak megfelelni, és ezért ez a megközelítés sokak számára nehezítette meg a pályázati folyamatot,  hiszen az azonnali költségek fedezetét  egyáltalán nem tudta biztosítani.

Új agrárpályázatokAz új támogatási periódusban ez a szigorú előlegfinanszírozási modell változni fog. A részletek még nem ismertek, de a Kormány a Pénzügyminisztériummal közösen dolgozik az új feltételeken. Várhatóan az új rendszer sokkal rugalmasabb lesz, és lehetőséget ad az azonnali finanszírozásra is.

Ez az újítás komoly könnyebbséget jelenthet az új agrárpályázatok esetében, különösen a kis és közepes méretű agrárgazdaságok számára. A támogatást követően gyorsan pénzhez jutva sokkal könnyebben valósíthatóak meg a tervezett fejlesztések, így az új agrárpályázatok még vonzóbbá válhatnak.

Vidékfejlesztési pályázatok 2023-2027- 21 db. intézkedés

Az alábbi  intézkedések nem tartalmazzák a fiatal gazda támogatást, és a generációváltást segítő támogatást, mivel  azokat a KAP első pillére támogatja.

Mezőgazdasági Üzemek Fejlesztése (6 pályázati intézkedés)

Az új agrárpályázatok keretében hat kiírás áll rendelkezésre, amelyek célja a géppark modernizációja, automatizálási megoldások bevezetése és az ökológiai fenntarthatóság elősegítése.

Élelmiszer-feldolgozás Fejlesztése (2 pályázati intézkedés)

Az új agrárpályázatok  keretében két kiírás érinti az élelmiszer-feldolgozást. Ezek támogatják az öko-címkézés bevezetését és a helyi termékek exportjának segítését.

Új agrárpályázatok

Vállalkozásfejlesztés (8 pályázati intézkedés)

Az új agrárpályázatok vállalkozásfejlesztési programjában nyolc kiírás található, amelyek között szerepel a digitális nyilvántartási rendszerek bevezetése, energiahatékony gépek és berendezések beszerzése, és a helyi piacokra történő sikeres belépés.

Mezőgazdasági Vízgazdálkodás (2 pályázati intézkedés)

Az új agrárpályázatok keretében két vízgazdálkodási kiírás segíti az öntözési rendszerek modernizációját és az esővíz hatékonyabb felhasználását.

Kockázatkezelési Rendszerek (3 pályázati intézkedés)

Az új kiírások kockázatkezelési szegmensében három kiírás szolgálja az időjárás- és árverseny-kockázatok enyhítését, beleértve biztosítási csomagokat és előrejelző rendszereket.

Összességében 21 célzott és gyakorlati pályázati intézkedés várja az érdeklődőket az új agrárpályázatok 2023-2027 időszakában.  A források négyszeres növekedése révén a vállalkozások, üzemek és fiatal termelők különböző területeken kaphatnak támogatást, amely egyértelműen elősegíti a zöld technológiák alkalmazását, a piaci versenyképesség növelését és új munkahelyek létrehozását.

Új mezőgazdasági pályázatok 2023-tól, lesz-e ismét pályázati dömping?

https://kap.mnvh.eu/publications

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00