Hírek / blog

Élelmiszeripari-borászati pályázat

Borászati pályázatok jellegzetességei 2024

Borászati pályázatok 2024-ben is! Az idei év tavaszán, ill. a kora nyári időszakban  a  már megjelent uniós élelmiszeripari kiírásokon belül jól elhatárolhatóan, szerepet kapnak ismét a hazai borászati termelők is.(Frissített cikk )

A borászati pályázatok kiemelkedően fontos szerepet játszanak a borászatok fejlődésében, különösen egy olyan országban, mint Magyarország, ahol a borászat hagyományosan fontos gazdasági ágazat. Ezek a pályázatok lehetőséget nyújtanak a borászatok számára, hogy fejlesszék technológiai hátterüket, bővítsék termelési kapacitásukat, és javítsák a borok minőségét, miközben fenntartható módon gazdálkodnak.

Az alábbi leírás a korábban megjelent ( 2021-ben) ÉLIP pályázatok struktúráját mutatja be:

Nagy valószínűséggel a 2024-ben megjelenő pályázatok is hasonló struktúrában kerülnek kiírásra!

A pályázati piacon párhuzamosan jelentek meg a kisebb és nagyobb élelmiszeripari/borászati pályázatok. Az úgynevezett kis  ÉLIP pályázatok (100 M Ft. alatti támogatás-tartalommal)  kifejezetten a termeléshez  kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek kialakítására irányulnak, míg a nagy ÉLIP pályázatok, (min. 100 M Ft.-ot meghaladó pályázati támogatással) pedig a komolyabb beruházások lehetőséget biztosítanak komplex technológiai fejlesztésekre, valamint a környezeti erőforrások hatékony felhasználására, az építési fejlesztések együttes megvalósításával.

Mindkét pályázatban a  Felhívás 2. célterülete foglalkozik a „ A borászati üzemek ” fejlesztésével.

Arról, hogy melyik kiírásban mire és milyen feltételekkel lehet borászati pályázatokat beadni az alábbi linkeken lehet tájékozódni.

ÉLIP Komplex pályázat

ÉLIP eszközbeszerzés pályázat

Mire figyeljünk a borászati pályázatok elkészítésekor?

Ebben az anyagban inkább vizsgáljuk meg azokat a mélyebb pályázati értékelési szempontokat, amelyek megléte, vagy annak hiánya akár végzetes következményekkel is járhat a bírálat szempontjából.

Kiemelten fontos értékelési szempontok

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül kiemelünk néhány szempontot, amire érdemes a beadandó borászati pályázatok során odafigyelni.

  • Fontos, hogy a projekttel érintett üzemben a borászati folyamat energiaszükségletének legalább 30%-át megújuló energiaforrás hasznosításával működő technológia fogja biztosítani
  • Érdemes valamilyen környezetbarát technológiát bevonni a fejlesztésbe, pl. csomagolási praktikák, vagy bizonyos borászati segédanyagok felhasználásnak optimalizálása.
  • Jelentős plusz ponttal jár a projektünk, ha már rendelkezünk egy korábbi nyertes támogatási okirattal a témában (pl. VP3-4.2.1-15; VP3-4.2.1-4.2.2-18; VP3-4.2.2.-16).
  • Kockázatossági szempontból érdemes odafigyelni a projekt tervezett nagyságrendjére, és az előző év árbevételének a mértékére.
  • A bírálati szempontok rendkívüli módon preferálják a borászati tevékenység múltját. Minél régebben foglalkozunk a szakmával, objektíven annál több pontot kaphatunk erre az értékelési tételre.
  • Érdemes végignézni -, és újragondolni a meglévő alapanyag beszállítói – és értékesítési szerződéseinket, hogy azok megfeleljenek az „Üzleti Terv”–ben megfogalmazott elvárásoknak. Nagyon sok pont múlik rajta.
  • Fontos elvárás továbbá a meglévő szakértelem dokumentálása. (Itt a 34/2018 ( XII 3. ) AM rendelete 1-4 melléklete mérvadó )
  • Kiemelt fontosságot kap minden ÉLIP felhívásban az innovációs tartalom minél korrektebb bizonyítása, ami pl., a nagy ÉLIP-ben  már olyan elvárásokat is megfogalmaz , mint pl. a gyártás folyamatába érzékelők, adatgyűjtő rendszerek kiépítése, vagy  az aktuális gyártási folyamatban gyűjtött adatok és szabályozó körök kiépítése és az energiaellátó rendszerrel való összeköttetése.

 

Miben tudunk önnek segíteni?

 

Borászati pályázatok – ponthatárok

Mindkét pályázati kiírás – tételesen – táblázatba foglalja a pályázatok tartalmi értékelésének szempontjait. Maximálisan 100 pont érhető el. A pontszámok több mint felét – 55 pontot – az üzleti terv teszi ki. Nem támogathatók azok a kérelmek, amelyek összes pontszáma nem éri el a minimális 40 pontot, és külön kiemeli az üzleti terv minőségét ahol 25 pont a minimum.

Összességében tehát mindenképpen erős fókuszt javasolunk a fent felsorolt értékelési szempontok strukturált kifejtésére, és azok akár árajánlatokkal, vagy műszaki dokumentációkkal történő hiteles bizonyítására.

Mindenkinek jó munkát kívánunk!

Megjelent élelmiszeripari pályázati felhívások:

ÉLIP Komplex pályázati felhívás

ÉLIP eszközbeszerzés pályázati felhívás

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00