Hírek / blog

boraszati palyazat

Borászati gépek pályázat 2021

2021.  április 1-én nyílik a  borászati gépek pályázat, technológiai berendezés beszerzéséhez.

Borászati gépek pályázatA pályázat célja,  hogy segítséget nyújtson  a mezőgazdasági termelőknek, és a borászati vállalkozásoknak.  Jellemzően a  feldolgozóipari tevékenységük fejlesztésére valamint a kapcsolódó beruházásaik megvalósítására szolgálhat a borászati gépek  pályázat.  A kiíró részéről fontos szempont volt , hogy  támogatást nyújtsanak a fenntartható gazdálkodás eléréséhez, és  az energiahatékonysági tervek megtartásához. A pályázat támogatott tevékenységei az alábbiakban részletesen  bemutatásra kerülnek, ugyanakkor itt tartjuk érdemesnek megemlíteni, és kiemelni hogy alapvetően, a szólófeldolgozás -, az anyagmozgatás gépei, és a megújuló  technológiai berendezések vannak  preferálva a pályázatban.

Támogatott tevékenységek

 • a szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor-, pezsgő- vagy habzóbor készítéshez, bor, pezsgő vagyBorászati gépek pályázat habzóbor kezeléséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez kapcsolódó, új, első üzembe helyezésű borászati gép beszerzése, új, első üzembe helyezésű technológiai rendszer kialakítása;
 • a szőlőfeldolgozáshoz, valamint a borászati technológiához kapcsolódó, üzemen belüli anyagmozgatáshoz, anyagtovábbításhoz, raktározáshoz, illetve csomagoláshoz kapcsolódó, új, első üzembe helyezésű borászati gép beszerzése;
 • borászati gép vagy technológiai berendezés üzemeltetését szolgáló napelem- vagy napkollektorrendszer beszerzése és üzembe helyezése

A támogatási kérelemben  csak olyan  borászati gép, technológiai berendezésre lehet támogatást szerezni, amely konkrét gép eszköz- a Vidékfejlesztési Program valamely intézkedése keretében – korábban már nem került támogatásra. A kettős finanszírozás nem lehetséges!

A leggyakrabban alkalmazott technológiák és géptípusok

 1. Szüretelési technológiák: Kezdve a manuális szüretelő ollóktól az automata szüretelő gépekig, amelyek gyorsítják a szőlő leszüretelését.
 2. Zúzás és préselés technológiái: Zúzógépek és préselő berendezések, amelyek a szőlő bogyóinak zúzására és a must kinyerésére szolgálnak. Léteznek egyszerű mechanikus modellektől az automatizált, pneumatikus vagy hidraulikus préselő rendszerekig.
 3. Erjesztési és tárolási technológiák: Erjesztő tartályok, amelyek lehetnek pl. rozsdamentes acélból,  hőmérséklet-szabályozással ellátva az erjesztési folyamat optimalizálásához.
 4. Szűrési és tisztítási technológiák: Szűrőberendezések a bor tisztítására és finomítására, beleértve a lebegő anyagok eltávolítását és a bor stabilizálását.
 5. Töltési és csomagolási technológiák: Automata és félautomata palackozó és csomagoló gépek, amelyek lehetővé teszik a bor hatékony palackozását, lezárását (pl. parafadugó, csavaros zár, stb.) és címkézését.
 6. Hőmérséklet-szabályozási technológiák: Hűtő- és fűtőrendszerek a pincében és az erjesztő tartályoknál, amelyek biztosítják a borászati folyamatok hőmérsékletének pontos szabályozását.
 7. Digitális és automatizálási technológiák: Szoftverek és szenzorok, amelyek lehetővé teszik a borászati folyamatok nyomon követését, analizálását és automatizálását, javítva ezzel a hatékonyságot és a termék minőségét.

Rendelkezésre álló forrás: A 2021-2023. pénzügyi évekre vonatkozó támogatás keretösszege 21 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

Támogatási összeg: 50 M Ft, Projekt nagyság: max . 100 M Ft.

Támogatási intenzitás: Településtől függően max. 50%

A támogatási kérelem benyújtása és elbírálása:

 • 2020.évben november 2. és november 22. között,
 • 2021.évben április 1. és április 20. között,
 • 2022.évtől kezdődően az adott pénzügyi év január 15. és február 15. között

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

Borászati gépek pályázat csatolandó dokumentumok

 • Energetikai Igazolás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által vezetett névjegyzékben szereplő energetikai auditor vagy energetikai auditáló szervezet által kiállított egy-egy igazolást a beruházást megelőző, valamint a beruházást követő, a beruházással elérni kívánt állapotról.
 • Árajánlat: Beszerezni kívánt technológia esetében egy elfogadott és két elutasított árajánlat beszerzése, azonos műszaki paraméterekkel rendelkező borászati gépre, technológiai berendezésre ( napelemre / napkollektorra)
 • Elfogadott árajánlat indoklása
 • Árajánlatra vonatkozó műszaki leírások, paraméterek, gyártói igazolások, stb.
 • Beruházás előtti és utáni tárolókapacitások bemutatása,
 • Működési engedély
 • Utolsó évi beszámoló, eredmény-kimutatás és mérleg
 • Őstermelő, egyéni vállalkozó esetében az utolsó két év adóbevallásának másolata
 • Műszaki –Technológiai indoklás

Az alábbiakban csatoljuk a pályázatot meghatározó rendeletet.

Borászati pályázat rendelet

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00