Hírek / blog

mezőgazdaság digitalizációja pályázat

Mezőgazdaság digitális átállása pályázat

2024 decemberében írják ki újra a Mezőgazdaság digitális átállása pályázatot!(Frísített cikk )

Mezőgazdaság digitális átállása pályázat főbb tartalmi elemek

A mezőgazdaság digitális átállása egyre sürgetőbb, és a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása pályázat remek lehetőséget kínál a gazdáknak, hogy korszerűsítsék üzemüket és versenyképesebbé váljanak.

A pályázat célja:

 • A precíziós gazdálkodási technológiák elterjesztése
 • A hatékonyabb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termelés elősegítése
 • A gazdák jövedelmezőségének javítása

Támogatható tevékenységek:

 • Precíziós gazdálkodási eszközök beszerzése (pl. GPS-vezérlésű gépek, drónok, szenzorok)
 • Döntéstámogató szoftverek bevezetése
 • Adatgyűjtés és -elemzés
 • A precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szaktanácsadás

Pályázók:

 • Mezőgazdasági termelők (egyéni vállalkozók, őstermelők, gazdasági társaságok)
 • Minimum 1 éves mezőgazdasági termelési tapasztalattal

Támogatás mértéke:

 • A projekt összköltségének maximum 50%-a
 • Fiatal gazdák és gazdaságátadás esetén 65%

Mezőgazdaság digitális átallása pályázatA mezőgazdaság digitális átállása nem csupán egy lehetőség, hanem egy szükségszerűség. A precíziós gazdálkodás révén a gazdák hatékonyabban és fenntarthatóbban termelhetnek, miközben javítják jövedelmezőségüket. A Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása pályázat ideális eszköz a jövőbe való befektetéshez.

 

A pályázat célja, hogy az új digitális szántóföldi és kertészeti technológiák alkalmazásával növekedjen az ágazat versenyképessége és hozzáadott értéktermelése. Az új technológiák – az automatizálás, a robotizálás, stb. – alkalmazásának eredményeként hatékonyabbá válik a műtrágya és növényvédő szer felhasználás és az öntözés, javul a talaj vízmegtartó képessége.

A kiírás tervezetében megfogalmazott irányelvek megvalósítására összesen 100 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére, két célterületre vonatkozóan:

 • A felhívás 1. célterülete: Valamennyi mezőgazdasági üzem gazdasági teljesítményének javítása, a mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakításának és korszerűsítésének a megkönnyítése, a piaci jelenlét, a piacorientáltság, és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása céljából. Keretösszege: 90,0 milliárd Ft.
 • A felhívás 2. célterülete: megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése, a generációs megújulás elősegítése. Keretösszege: 10,0 milliárd Ft.

Mezőgazdaság digitalizációja pályázat fejlesztendő tevékenységek

A pályázat keretében támogatható fejlesztések körét a Felhívás tervezete részletesen definiálja, ezek közül kiemelhetők az alábbiak:

 • Precíziós munkavégzésre alkalmas mezőgazdasági erőgépek, permetezők, traktorok kombájnok és egyéb betakarítógépek, munkagépek, permetezőgépek beszerzése.
 • Precíziós gazdálkodáshoz és a rendszeres adatgyűjtéshez, adattároláshoz és elemzéshez szorosan kapcsolódó számítástechnikai eszközök beszerzése.
 • Döntéstámogató eszközök (pl.: automatizált növényvédelmi előrejelző rendszer és agrometeorológiai szenzorok és állomások kiépítése, egyéb szenzorok, drónok) beszerzése.
 • Termesztő-berendezések (üveg-, fólia-, valamint gombaház) technológiai fejlesztéséhez kapcsolódóan eszközök, gépek beszerzése.
 • Környezeti tényezők szabályozása (pl.: hőmérséklet, fény és páratartalom), precíziós víz- és tápanyag utánpótlás kiépítése.

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

Mezőgazdaság digitális átállása pályázat általános jellemzők

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege – egyéni és kollektív projekt esetén egyaránt – minimum 5 millió forint, maximum 250 millió forint. A támogatott projektek várható száma 1 500 – 2 000 db.

 A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 26. – 2021. november 19. között 6 szakaszban lesz mód.

A támogatási kérelem kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül nyújtható be, az elektronikus űrlapkitöltő rendszer alkalmazásával, elektronikus űrlapon és ügyfélkapun keresztül nyújtható be.

Mezőgazdaság digitális átallása pályázatA pályázati kiírás – tételesen – táblázatba foglalja a pályázatok tartalmi értékelésének szempontjait. Maximálisan 100 pont érhető el. A pontszámok több mint felét – 60 pontot – az üzleti terv teszi ki. Nem támogathatók azok a kérelmek, amelyek összes pontszáma nem éri el a minimális 40 pontot, továbbá az üzleti terv minősége nem éri el a 30 pontot.

A Felhívás részletesen megadja az elszámolható költségek mértékét, illetve arányait.

A projekt fizikai megvalósítására a Támogatói Okirat hatályba lépését követő naptól számított 24 hónap áll a nyertes pályázó rendelkezésre.

Hasonló,  a témába vágó mezőgazdasági pályázati kiírások:

Kertészeti gépbeszerzés-2021 pályázat

A tervezett társadalmi vitára kerülő anyagok a következő honlapon lesznek elérhetőek 2024 tavaszától: KAP pályázatok

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

“Mezőgazdaság digitális átállása pályázat” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00