Hírek / blog

Mezőgazdasági kisüzemek pályázat 2022

Mezőgazdasági kisüzemek pályázat 2022

2022 novemberétől újra lehet a Mezőgazdasági kisüzemek pályázat 2022-es kiírásra pályázatot benyújtani.  Jellemzően  eszközök és gépek beszerzésére, ültetvények telepítésére, állatok vásárlására, továbbá üzemfejlesztésre lehet ezen a kiíráson  támogatást igényelni. A jövedelemszerzés és a foglalkoztatás erősítése elengedhetetlen a vidéki térségek stabilitásának és életminőségének javításában.

Mezőgazdasági kisüzemek pályázat 2022 kondíciók

A pályázaton azok az őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók, továbbá szociális szövetkezetek indulhatnak, amelyek életvitelszerű tartózkodási helye, illetve székhelye az utóbbi 12 hónapban 10 ezer fő alatti településen, vagy ennél nagyobb település tanyás külterületén volt. Az a mezőgazdasági termelő nyújthat be pályázatot,  aki/amely igazolja, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euro STÉ, de legfeljebb a 6000 euro STÉ értékű termelési potenciállal (üzemmérettel) kizárólagosan rendelkezik, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el  2021-ben, ( 1.091.670 Ft és 2.183.340 Ft közötti bevétellel lehet kalkulálni)  Ez származhatott mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termékek feldolgozásából is.

A pályázat nagyon hasonlít a fiatal gazda pályázathoz, azzal a különbséggel, hogy itt talán  kevesebb az igényelhető támogatás, ugyanakkor valamivel nagyobb az esély a nyerésre. A pályázat további előnye, hogy egy jól megírt üzleti terv, – 5,45 millió Ft szabad felhasználású vissza nem térítendő támogatásra jogosíthat , hiszen ez a vállalásokon túl az értékelés egyik legfontosabb alapkövetelménye is.

 

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

Pályázat területi korlátozása

A projekt kizárólag a Vidékfejlesztési Programban meghatározott vidéki térségekben valósítható meg!
Vidéki térségnek minősül az a település, ahol közigazgatási jogállástól (város/község) függetlenül:

  • a népesség 10 ezer főnél kevesebb;
  • 10 ezer fő feletti lakossággal rendelkező tanyás települések külterületei;
  • nem jogosult a fenti jellemzők ellenére sem: Budapest és a budapesti agglomerációhoz tartozó települések

A jogosult települések listáját a felhívás 3. számú melléklete tartalmazza.

Mezőgazdasági kisüzemek pályázat 2022-Értékelés, egyéb általános jellemzők

A kiírás részletesen ismerteti a pályázatok értékelésének szempontjait. A maximálisan elérhető 100 pontból a legnagyobb súllyal, 65 ponttal az üzleti terv szerepel. A vállalkozás bemutatásával maximálisan 20 pont érhető el. Amennyiben a gazdaság már jelenleg is folytat élelmiszer-gazdasággal kapcsolatos  tevékenységet, akkor azt 15 ponttal honorálják. Amennyiben a támogatást igénylő az értékelés során nem éri el a minimális 50 pontot, a kérelem elutasításra kerül.

A pályázóknak a fejlesztés megvalósítására 60 hónap áll rendelkezésre. A kiírásban meghatározott mintegy 5,3 millió forintos vissza nem térítendő támogatás kiutalása két részletben történik. Az összeg 75%-át a támogató okirat keltét követően utalják az eredményes. A fennmaradó további 25%-ot a projektben vállalt célok megvalósítását követően folyósítják. A záró kifizetéshez külön kérelem benyújtására lesz szükség.

A támogatási kérelmet a csatolandó dokumentumokkal együtt kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül nyújtható be.

A jelenleg meghirdetett pályázattal összefüggésben az Agrárminisztérium részéről hangsúlyozták, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében, 2020 októberében már jelent meg hasonló témájú kiírás. Az akkori felhívás keretében a kistermelők termelési- és értékesítési lehetőségeinek fejlesztését segítő új beruházásokat támogattak. A program során 1,5 milliárd forint összértékben 277 projekt megvalósítását segítették elő.

KAP

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00