Hírek / blog

Széchenyi Agrár Beruházási Hitelek

Széchenyi Agrár Beruházási Hitelek és az AVHGA

Milyen feltételekkel indulhatnak el idén nyáron az agráriumot is finanszírozó Széchenyi Agrár Beruházási Hitelek ? Kik indulhatnak? Mit jelent az AVHGA kezességvállalása?

KAVOSZ  –  SZéchenyi Kártya Program PLUSZ/GO/MAX  hitelek

A koronavírus világjárvány kezdetétől, 2020 tavaszától a Széchenyi Kártya Program Plusz, 2021. nyarától a Széchenyi Kártya Program GO  segített a vállalkozásoknak tervezett projektjeiket elindítani, vagy/és befejezni. Előzetes tervek szerint 2022 nyarától  folytatódhat ez a kedvező hitelezési startégia, a Széchenyi Kártya Program MAX-on keresztül, és így szerencsére a Széchenyi Agrár Beruházási Hitelek keretében sor kerülhet újra az agrárium támogatására is. 

A tervezett új KAVOSZ proramon belül, a ” Széchenyi Beruházási Hitel MAX ” felelhet meg elvileg a Széchenyi Agrár Beruházási Hitelek kategóriájának. A hitel futamideje továbbra is maximum 10 év, az igényelhető hitelösszeg akár 400 millió forint. A konstrukció keretében finanszírozható hitelcélok köre kibővül, mivel a hitel használható lesz klasszikus beruházási célok (mint pl. új és használt gép, berendezés, ingatlan, egyéb tárgyi eszköz beszerzés) mellett hitelkiváltásra, üzletész vásárlásra, ezenkívül agrár célú beruházások megvalósítására is. A hitel kamata évi fix 1,5%, illetve energiahatékonyság javítást és technológiaváltást segítő hitelek esetén évi fix 0,5%.

Kik igényelhetik?

 Hitelt igényelhetnek belföldinek minősülő:

 • adószámmal rendelkező őstermelők,
 • erdőbirtokossági társulatok,
 • agrártevékenységet végző egyéni vállalkozások, egyéni cégek,
 • agrártevékenységet végző KKt., Bt., Kft. vagy Zrt. / Nyrt. formában működő gazdasági társaságok és szövetkezetek igényelhetik.

Az igénylőnek a hitelkérelem befogadásának időpontjában minden szempontból meg kell felelnie a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény előírásainak (kivéve őstermelők családi gazdasága, társasházak, lakásszövetkezetek, alapítványok és gazdasági társaságnak nem minősülő non-profit szervezetek).

A Széchenyi Agrár Beruházási Hitelek igénylésének feltételei

 • Per-, teher- és igénymentes, kizárólag magánszemély tulajdonában lévő ingatlan felajánlása
 • A vállalkozás megfelel a hitelt nyújtó bank hitelbírálati követelményeinek
 • Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességvállalása esetén a vállalkozás megfelel az AVHGA üzletszabályzatában írt feltételeinek

Széchenyi Agrár Beruházási Hitelek – Milyen fedezetre lesz szüksége a hiteligénylőnek

 • kizárólag magánszemély tulajdonában lévő ingatlan,
 • AVHGA 80%-os kezességvállalása,
 • felhatalmazáson alapuló beszedési megbízás,
 • bank által előírt számlaforgalom

Milyen alanyi feltételek szükségesek az AVHGA kezességvállalásához?

Olyan Magyarországon bejegyzett kis-és középvállalkozásoknak, amelyeknek

 • igazoltan nincs lejárt köztartozásuk;
 • közvetlen tulajdonosai között off-shore cégek nem szerepelnek;
 • nincs az alapítványnál vagy más kezességvállaló intézménynél, pénzügyi intézménynél, illetve a központi költségvetés felé beváltott kezességből, valamint hitelintézeti bankgaranciával kapcsolatos kezesség beváltásból eredő tartozásuk;
 • a Központi Hitelinformációs Rendszer szerint nincs 90 napon túli lejárt hiteltartozásuk; továbbá
 • amelyek megfelelnek az alapítvány Üzletszabályzatában foglaltaknak

Miben tudunk önnek segíteni?

Milyen jellemzői vannak az AVHGA kezességvállalásának?

Az alapítvány nem csak agrárvállalkozások, hanem minden vidékfejlesztéshez kapcsolódó tevékenységet végző vállalkozás számára nyújt kezességet. Az alapítvány minden olyan tevékenységet vidékfejlesztési tevékenységnek tekint, amely – a vállalkozás székhelye, telephelye alapján, szállítók, vevők, munkavállalók, tulajdonosok révén vagy egyéb módon – vidéki térséghez kapcsolódik. (Vidéki térségnek számít Magyarország egész területe Budapest és a megyei jogú városok kivételével.)

 1. Az alapítvány által garantálható hiteltípusok: folyószámlahitel, forgóeszközhitel, beruházási hitel, hitelkeret, többcélú hitelkeret, garancia, garancia-keret, maximum 1 éves faktoring, pénzügyi lízing.
 2. Az alapítvány által vállalt kezesség összege maximum 2 500 000 euró lehet az egyes támogatási jogcímekre vonatkozó korlátok figyelembevételével.
 3. Az alapítvány kezességvállalásának maximális mértéke 200 000 000 forint ügyletösszegig 80 százalék. Ezen összeget meghaladó ügyletekre az Alapítvány saját üzletszabályzata szerint vállal kezességet.
 4. Az alapítvány kezességvállalásán kívül egyéb biztosíték is szükséges a hitelügylethez kapcsolódóan (pl. tulajdonosi készfizető kezességvállalás, óvadék, jelzálogjog, stb.).
 5. A kezesség a kedvező díjak és az állami viszontgarancia miatt állami támogatásnak minősül, viszont a „de minimis” és agrár „de minimis” támogatási kereteket túllépő, illetve agrár csoportmentességi támogatási körből kiszoruló vállalkozások is igénybe vehetik a kezességet COSME viszontgaranciás, saját kockázatú vagy piaci kezességi kategóriában.

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00