Hírek / blog

Pályázati támogatások,– kistermelőknek

Pályázati támogatások– kistermelőknek

Pályázati támogatások– kistermelőknek

A Vidékfejlesztési Program keretében a legkisebb agrártermelők pályázati támogatást kérhetnek tevékenységük fejlesztésére. Ezen felül, az Agrárminisztérium  jelezte, hogy 2021 tavaszán ültetvénytelepítésekre hirdetnek pályázatot.

A kistermelők Támogatási Programja

A támogatásban részesülő kistermelők közel 2,5 millió forintra számíthatnak 5 év alatt gazdaságuk fejlesztésére. A felhívás szerint, 2,5 milliárd forintos keret áll a gazdák rendelkezésére. Támogatásban azok az őstermelők, és mikro vállalkozások részesülhetnek, amelyek székhelye 10 ezer fő alatti településeken van. A kapott támogatást eszköz- és gépbeszerzésre, növénytelepítésre és állatvásárlásra fordíthatják a pályázaton nyertes gazdák. A kiírás feltételként rögzíti, hogy a gazdaságnak az elmúlt két évben 3000-6000 STÉ eurós /1,1-2,2 millió forint/ mezőgazdasági termelésből, feldolgozásból, állattenyésztésből származó kimutatható árbevételt vagy termelési értéket kell igazolnia. /Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy a Pályázati kiírás az „STÉ – Standard Termelési Érték” megfogalmazást alkalmazza./ Az STÉ kiszámításához a pályázóknak segítséget nyújt a Nemzeti Agrár Kamara weboldalán elérhető kalkulátor. A támogatásban részesülő gazdálkodónak vállalnia kell, hogy a Támogatási Okirat keltezésétől számított 4. év végére „STÉ – Standard Termelési Érték”-e meghaladja a 6000 eurót. Ezen túlmenően, a támogatási időszakban a pályázónak kötelező képzésen kell részt vennie.

Az elbírálás során előnyben részesítik azokat a terveket, amelyek termékszerkezet korszerűsítését célozzák, továbbá azokat, amelyek elmaradott térségek felzárkózását segítik elő.

A pályázaton nyertes gazdák a 15 ezer eurós támogatás forintra átszámított értékének 75%-át a Magyar Államkincstár automatikusan utalja. A további 25% kiutalását az üzleti tervben kidolgozott célkitűzések teljesítését követően utalja a Kincstár.

A támogatásért 2020. november 6-tól 2021. december 17-ig, hétszer kéthetes időszakban pályázhatnak a gazdák.

 

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

 

Ültetvénytelepítést támogató pályázat

A Vidékfejlesztési Program keretében kiírásra kerülő új ültetvénytelepítést segítő pályázat kiírása 2021 tavaszára várható. A támogatás célját Nagy István agrárminiszter abban jelölte meg, hogy a mezőgazdaságon belül a gyümölcs- és gyógynövény ágazat fejlesztése kiemelt fontosságú. Célként jelölte meg a fogyasztók friss, jó minőségű termékekkel való ellátását, valamint az élelmiszeripar szükségleteinek biztosítását.  Ennek eléréséhez elengedhetetlen az ültetvények korszerűsítése. A pályázat az új ültetvények telepítését és az öntözőrendszerek kiépítését preferálja majd. Támogatni kívánják az ültetvény védelmét szolgáló fejlesztéseket, a betakarítást segítő gépek és berendezések beszerzését is.

A miniszter bejelentette, hogy a korábbi programoktól eltérően nem számla alapú elszámolást írnak majd elő, hanem a termelők a támogatást az érintett területre eső egységköltségen alapulóan kapnák meg. Az új típusú támogatás kialakításának részleteiről megkezdődtek a szakmai háttérmunkák.

Várhatóan a támogatási program 2021 tavaszán kerül kiírásra, a további feltételek ma még nem ismertek.

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00