Hírek / blog

A pandémia gazdasági hatásai

A pandémia gazdasági hatásai

A pandémia gazdasági hatásai változó mértékben érintették az egyes nemzetgazdasági ágazatokat. A vendéglátás és a turizmus összeomlását az agrárium is megszenvedte. Azok a gazdaságok, amelyek szállodák és éttermek beszállítói voltak nehéz helyzetbe kerültek.Azonban az élelmiszerek iránti hazai lakossági kereslet élénk maradt, ez javította az áruházláncoknak beszállító gazdaságok pozícióit. A mezőgazdasági vállalkozások helyzetét nehezítette a tavaszi aszály és a nyári esős időszak.Az állattartóknak a madárinfluenza és a sertéspestis elleni védekezés okozott nem várt kiadásokat.

Gazdasági szakemberek úgy vélik, hogy gazdaságok korábban elhalasztott fejlesztési elképzeléseik, illetve új fejlesztések megvalósításához most kedvező alkalom nyílik, tekintettel arra, hogy az építőipar működőképes maradt. Ezt segíti elő, hogy az év első felében több gazdaságélénkítő program megjelent, továbbá a vállalkozások számára a pénzintézetek új, rendkívül kedvező feltételekkel kínálnak fejlesztési hiteleket.

 

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

 

A Magyar Nemzeti Bank meghirdette a Növekedési Hitel Program Hajrá programját és rendelkezésre áll a több pénzintézet által is kínált megújított Széchenyi Kártya Program. A kereskedelmi bankok által kínált számos konstrukció lehetőséget ad arra, hogy valamennyi érdeklődő megtalálja a számára legkedvezőbb konstrukciót. A pénzintézetek, a jelenlegi piaci helyzetben gyakran jobbnál jobb hitellehetőséget kínálnak. Leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy versenyeznek a „vevőkért”. Ugyanakkor, mindenképpen javasolható pénzügyi szakember segítségét igénybe venni, aki megkönnyíti a számtalan lehetőség közül a legkedvezőbb bank és banki termék kiválasztását. Ez azért is javasolható, mivel általános tapasztalat szerint az eleve alacsony kamatszint miatt, a konkrét hitelkamatok között minimális a különbség, – a kamat maximálisan 2,5%-os lehet -, ellenben az egyéb feltételek pl. fedezet, futamidő, kezelési költség, számlavezetési konstrukció stb. összevetésekor jelentős eltérések is mutatkozhatnak. A vállalkozások számára az is kedvező, hogy a kérelem elbírálására a bankoknak maximálisan két áll rendelkezésükre.

Elemzők arra is rámutatnak, hogy gyakran az elhalasztott beruházás nagyobb hátrány okozhat a vállalkozásnak, mint a hitelfelvétel indukálta kockázat.

Több szakember úgy ítéli meg a helyzetet, hogy a pandémia gazdasági hatásai a gazdasági szereplők méretstruktúrájának átrendeződését is okozhatják. Tapasztalatok szerint, a nagyobb és tőkeerősebb gazdaságok mozgástere nagyobb, jobb pozícióból indulhatnak. A kisebb piaci résztvevők komolyabb támogatásra szorulnak, közülük többen csődhelyzetbe is kerülhetnek, amennyiben – megfelelő tartalékok hiányában – visszaeső bevételükből nehezebben képesek finanszírozni növekvő kiadásaikat.

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00