Hírek / blog

élelmiszeripari támogatások

Egyeztetés az élelmiszeripari támogatásokról

Az agrártárca széleskörű egyeztetési tárgyalás sorozatot kezdett az élelmiszeripari vertikum szereplőivel, az új EU-s költségvetésről. Az  élelmiszeripari támogatásokról szóló egyeztetés célja, hogy a  2021-ben induló hétéves költségvetési ciklusban rendelkezésre álló, megnövelt forrásokat a legcélszerűbben használják fel a kedvezményezett vállalkozások. Az élelmiszer ágazat, az előző – 2014-2020-as – költségvetési időszakban mintegy 400 milliárd forint értékű támogatáshoz jutott. Az elkövetkező hét évben a szektor által elérhető támogatások összege jelentősen növekedni fog, mivel a vidékfejlesztési források értéke mintegy háromszorosára emelkedik. A növekedést a hazai forrásból származó támogatások arányának 17,5%-ról 80%-ra történő emelése biztosítja. A magyar kormány élt azzal az EU által biztosított lehetőséggel, hogy a Közös Agrárpolitika /KAP/ vidékfejlesztési pillérének keretét a tagállamok nemzeti költségvetésük terhére 80%-ig kiegészíthetik.  A magyarországi társfinanszírozás aránya az Európai Unióban a legmagasabb.

 

Az élelmiszeripari támogatásokról szóló egyeztetési folyamat résztvevői

A szakmai és az érdek-képviseleti szervezetekkel folytatandó egyeztetésekkel az Agrárminisztérium azt kívánja elérni, hogy a kiírásra kerülő pályázatok az élelmiszer szektor reális szükségleteire és igényeire épüljenek. A tárgyalások első fordulójára 2021. január 28-án került sor, amelyen a minisztérium részéről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár vett részt. A minisztérium képviselője kifejtette, hogy a 2021-2027 évekre szóló EU költségvetési időszakban kiírásra kerülő pályázati támogatások esetében egyrészt, építeni kívánnak a korábbi évek tapasztalataira másrészt, figyelembe kívánják venni az ipar és az érdek-képviseleti szervek véleményét egyaránt. Az egyeztetésen jelen lévő szervezetek közül, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége – korábban Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, ÉFOSZ – képviselői fejtették ki véleményüket. Ebben azt az álláspontot képviselték, hogy a szakma elkötelezett az együttműködés iránt és a főbb irányok tekintetében egyetértés tapasztalható, azonban a részletek kidolgozása még hátra van.  Az élelmiszeripari támogatásokról szóló további menetrend szerint, az agrártárca munkatársai a megfogalmazott szakmai véleményeket beépítik a pályázati felhívásokba.

 

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

 

Az élelmiszeripari  egyeztetések eddigi eredményei

Az agrártárca és az egyeztetésen részt vevő szakmai szervezetek közös célként jelölték meg, hogy már 2021-ben megjelenjenek azok a pályázati kiírások, amelyekkel élni tudnak az ágazat szereplői. A pályázatok várhatóan két szakaszban kerülnek kiírásra. Az első szakaszban, a mikró- és kisvállalkozások számára hirdetnek meg kisebb értékű, főleg eszközök beszerzését segítő felhívásokat. Az idei év második felében a nagyobb vállalatok igényeire és elvárásaira szabott, főleg beruházásokat, nagy ívű fejlesztéseket támogató kiírások megjelenésére lehet számítani.

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00