Hírek / blog

gazdaság átadás pályázat

Gazdaságátadási pályázat 2023

ÚJ  intézkedésként,  a generációváltást elősegítendő gazdaságátadási pályázat megjelenése várható már a  2023- as év második felében.

A gazdaságátadási pályázatok komoly segítséget jelenthetnek azokban a mezőgazdasági vállalkozásokban ahol a fiatalok lelkesedéssel folytatnák felmenőik tevékenységét.

A hazai mezőgazdasági termelők 35 százaléka betöltötte a 65. életévét. A cél, hogy a nyugdíj-korhatárhoz közel álló gazdálkodók mezőgazdasági üzemeit fiatalabb termelők vegyék át. Kifejezetten jó hír, hogy a gazdaságátadási pályázatban résztvevők többlettámogatásokra számíthatnak más beruházási pályázatok kapcsán.

Gazdaságátadási pályázat -Hogyan és mikor változtak meg ezek a jogszabályok?

Számos jogszabályváltozást hozott a 2023–as év a hazai mezőgazdaságban, az egyik legjobban várt módosítás a generációváltást elősegíteni hivatott gazdaságátadási törvény volt. Bár a jogszabályt még 2021 decemberében hirdették ki, a törvény csak ebben az évben január elsején lépett hatályba.

gazdaságátadás jogszabály

A fenti törvény értelmezésével kapcsolatos cikkünk:

Gazdaságátadási szerződés: 28 plusz 1 kulcsfontosságú kérdés és válasz

Milyen változásokat hozott az új törvény?

A közelmúltban bekövetkezett legnagyobb változás a gazdaságátadási pályázatok terén az, hogy a tulajdonosok egységként adhatják át a teljes gazdaságot. Ez azt jelenti, hogy a gazdasághoz kapcsolódó összes elem (a föld, az egyéb ingatlan és ingóvagyon, a vagyon értékű jogok, a társasági részesedések) egyszerre, egyben kerülhetnek át az új tulajdonoshoz. Ez a változás jelentősen egyszerűsíti a gazdaságátadási pályázatok folyamatát, és lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb tranzakciókat.

A szerződések átruházása, a pályázatok, támogatások és hiteljogviszony átadása is sokkal egyszerűbbé válik az új szabályozásnak köszönhetően. A gazdaságátadási pályázatok során a feleknek nem kell külön-külön intézkedni a különböző vagyonelemek átruházásáról, hanem egyetlen, átfogó szerződéssel rendezhetik a teljes gazdaság átadását.

Fontos megjegyezni, hogy a törvény nem kötelező erejű, vagyis azok a termelők, akik nem kívánnak élni e jogszabály nyújtotta lehetőségekkel, ők más eszközökkel is megválhatnak a gazdaságuktól, illetve egyéb vagyontárgyaiktól. A gazdaságátadási pályázatok csak egyik alternatívája a vállalkozások átadásának, de az új szabályozás révén jelentős előnyöket nyújt a tranzakciók lebonyolítása során.

Az új szabályozás alapján a gazdaságátadási pályázatok lehetőséget teremtenek a vállalkozások számára, hogy egyszerűbben és gyorsabban adhassák át a teljes gazdaságukat az új tulajdonosoknak, akik többek között leginkább egyenes-ági leszármazottak lehetnek.

A gazdaságátadási pályázatok révén a vállalkozások egységes és átlátható módon rendezhetik a gazdaság átadásával kapcsolatos ügyeiket, és a feleknek nem kell külön-külön tárgyalniuk a különböző vagyonelemek átruházásáról.

Összességében a gazdaságátadási pályázatok új szabályozása jelentős változásokat hozott a gazdaságok átadásának folyamatában.

Emellett az átruházási folyamatban a szerződések, pályázatok, támogatások és hitel jogviszonyok átadása is egyszerűbben kivitelezhető,- ami időt és erőforrást takarít meg a felek számára.

A gazdaságátadási pályázatok előnye az is, hogy a gazdálkodók számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy az új tulajdonosokkal közösen dolgozhassanak a gazdaság fejlesztésén és növekedésén. Így a gazdaságátadás során a megszerzett tapasztalatok és a helyi piacismeret nem veszik el, hanem továbbra is hasznosításra kerülhetnek az új tulajdonosok által.

A gazdaságátadási pályázatok és az új szabályozás tehát jelentős előnyöket nyújt a gazdaságok átadásával kapcsolatos ügyek lebonyolításában, és hozzájárul a vállalkozások hatékonyabb működéséhez és növekedéséhez.

Összefoglalva, a gazdaságátadási pályázatok új szabályozása  tehát elősegíti a gazdaságok átadásának egyszerűbb és gyorsabb lebonyolítását, és hozzájárul a vállalkozások hatékonyabb működéséhez és növekedéséhez. Az átruházási folyamat egyszerűsítése mellett a vállalkozások számára további előnyökkel is jár a gazdaságátadási pályázatok igénybevétele, mint például a helyi piacismeret és a megszerzett tapasztalatok megőrzése és továbbfejlesztése.

Hogyan működik ez a jogszabály, Mire figyeljünk?

 • A gazdaság átadása egy gazdaságátadási szerződés révén mehet végbe. Ennek több módjára is lehetőséget nyújt az új szabályozás.
  • A felek adásvétel útján vagy akár ajándékozás révén is nyélbe üthetik az ügyletet,
  • köthetnek tartási szerződést, vagy életjáradék fizetésében is megállapodhatnak.

Miben tudunk önnek segíteni?

Gazdaságátadási pályázat- Ki lehet a mezőgazdaság átadója, ill. átvevője?

Átadó lehet:

 • az az öregségi nyugdíj korhatárt elért vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb öt éven belül elérő mezőgazdasági őstermelő vagy mező-, erdőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó,
 • aki legalább tíz éve saját nevében és saját kockázatára folytat mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet, és ebből igazoltan árbevétele származott.

Átvevő lehet:

 • Gazdaságátvevő pedig a 50. életévét be nem töltött termelő

Gazdaságátadási pályázat-Milyen rokonsági viszonyban álljanak egymással a felek?

A könnyített gazdaságátadásnak, fontos feltétele,

 • hogy a fiatalabb félnek rokoni kapcsolatban kell lennie a gazdaságot átadó mezőgazdasági vállalkozóval vagy őstermelővel.
 • Abban az esetben nem szükséges a vérségi kapcsolat, ha az átvevő legalább hét éve az alkalmazottja a gazdaságot átadó termelőnek.

Milyen Támogatások várhatók ebben a témában?

 • Pályázat címe: Generációs megújulást szolgáló beavatkozások
 • Támogatás igénybe vehető a gazdaság átadó és a gazdaság átvevőnek egyaránt.

Mekkora támogatásra lehet számítani?

Támogatás formája: átalány kifizetés

Támogatási összege gazdaság-átadó mezőgazdasági termelőknek:

 • 10 000-50 000 EUR STE átadott gazdaságméret között 50 000 EUR
 • 50 000-100 000 EUR STE átadott gazdaságméret között 60 000 EUR
 • 100 000 EUR STE felett 70 000 EUR

 

Támogatási összege gazdaságátvevő mezőgazdasági termelőknek:

 • 10 000-50 000 EUR STE átadott gazdaságméret között 40 000 EUR
 • 50 000-100 000 EUR STE átadott gazdaságméret között 70 000 EUR
 • 100 000 EUR STE felett 100 000 EUR

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

 

 

 

“Gazdaságátadási pályázat 2023” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00