Hírek / blog

Állattartó telep pályázatok

Állattartó telep pályázatok 2024-től

2024 elején újraindulnak a várva várt állattartó telep pályázatok, ezzel is  új lehetőségeket kínálva a gazdálkodóknak. Az új ciklusban várhatóan megújult tematikával és frissített feltételekkel jelentkeznek majd a kiírások, bár bizonyos jól bevált pályázati elemek vélhetően változatlan formában megmaradnak. Ismerje meg, milyen pályázati témákra nyílik lehetőség, és mire számíthatunk az újítások terén, valamint melyek azok a stabil tényezők, amelyek továbbra is meghatározóak lesznek a VP-s támogatások körében.

Állattartó telep pályázatok

Állattartó telep pályázatok-Állandó pályázati elemek

Építés+technológia fejlesztése: kiemelt fő cél

Megújuló energiák és energetikai hatékonyság: A projekt keretében a fő célok mellett ugyancsak kiemelt szerepet kap a megújuló energiaforrások alkalmazása és az energetikai hatékonyság javítása.

Előkészítési és projektmenedzsment: mint elszámolható költség ismét jelen lesz.

Pályázók köre:

 • Mezőgazdasági termelők.
 • Mezőgazdasági termelői csoportok.
 • Fiatal mezőgazdasági termelők

Területi lehatárolás/támogatás tartalom

 • Közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a.
 • Nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a.

 Állattartó telep pályázatok-Új pályázati elemek

 • Mezőgazdasági árbevétel határértékének módosítása: A pályázaton való részvételhez szükséges mezőgazdasági árbevétel határértéke 50%-ról 40%-ra csökkent, ezzel növelve a potenciális pályázók körét.
 • Fiatal gazdák kiegészítő támogatása: A fiatal gazdák, és kollektív projektek számára nyújtott kiegészítő támogatás mértéke 10%-ról 15%-ra emelkedett, ami jelentős ösztönzést jelent a fiatal vállalkozók számára az ágazatban.
 • Minimális üzemméret 6000 Euró STE helyett 10 000 Euró STE -re változott.

Az Állattartótelep pályázatok fejlesztéseket egy ú.n. hármas egység mentén jellemezhetjük:

Miben tudunk önnek segíteni?

Állattartó telep pályázatok- beruházási jellemzők

 1. Építéssel járó állattartási technológia kialakítása

  • Állattartó telep pályázatokAz állategészségügyhöz, takarmányozáshoz, állattartáshoz kapcsolódó és az előállított termék és takarmány kezelésére, tárolására szolgáló építéssel járó technológiák beszerzése és fejlesztése (pl. szellőztetés, hűtés-fűtés technológiája, telepi takarmánykeverőkhöz tartozó takarmánytároló technológia, etetés és itatás technológiája, tojásgyűjtés, tojásosztályozás, tojáskeltetés).
  • Állattartó telepi épületek, létesítmények építése, kialakítása, bővítése (pl. istálló, mézház, tojás válogató és keltető épület, állatválogató-kezelő és -felhajtó, elektromos és hagyományos karám, kifutó és jártató kialakítása, férőhely kiépítése, termény vagy takarmány tárolását szolgáló építmények).
 2. Építéssel nem járó állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése

  • Takarmány-előkészítés, kiosztás, tartósítás és kezelés gépei, az állathigiénia biztosításához szükséges gépek, állati termékek telepszintű kezelésének eszközei és gépei.
 3. Az állattartó gazdaságokban az energiafelhasználás csökkentése, az erőforrás-hatékonyság javítása

  • Épületek és építmények hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése, fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése, világítási rendszerek korszerűsítése, beépített technológiai berendezések korszerűsítése, épületgépészeti fejlesztések, új energiatakarékos technológiák kiépítése, energiatakarékos berendezések beszerzése.
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása (pl. napkollektorok, biomassza alapú és hőszivattyús rendszerek, geotermikus energia, biogáz termelés, napelemes rendszerek, szélenergia felhasználása)​​.

Miért építsük be at MI-t a pályázatokba?

Állattartó telep pályázatokAz MI és a digitalizáció beépítése az állattartó telep pályázatokba jelentős mértékben növeli majd a jelzett  fejlesztések értékét, és sikerességét. Az MI pl. képes a termelési adatok elemzésére és optimalizálására, a gépek és folyamatok intelligens vezérlésére, valamint a hibák és rendellenességek korai felismerésére, ezáltal növelve a gazdasági hatékonyságot és csökkentve a kockázatokat.

A következő fejezetben érdekességként összegyűjtöttünk néhány ígéretes fejlesztésnek minősülő,  állattartással összefüggő innovációt. Az állattartó telep pályázatok elkészítése,  tervezése során az alábbi startup fejlesztések  akár segíthetnek is  kicsit ötletelni.

Startup-ok a nagyvilágból

Állattenyésztéssel összefüggő startupok a nagyvilágból

 • Armenta (Izrael) fejlesztette ki az első antibiotikum-mentes kezelést tehenek mastitis-ére akusztikus pulzus technológia (APT) segítségével. A mastitisz évente több mint 6 milliárd dolláros veszteséget okoz az USA-ban és Európában. Az APT-vel kezelt fertőzött teheneknél 70%-os gyógyulási arányt és ennek következtében 10%-os tejhozam-növekedést tapasztaltak. Az APT alkalmazása növeli a gazdálkodók profitabilitását, javítva az állomány egészségét és a tehenek jólétét.
 • BinSentry (Kanada) egy mezőgazdasági IoT cég, amely megoldást kínál egy 40 éves problémára az állati takarmányiparban. A BinSentry IoT szenzora lehetővé teszi a takarmánymalmok és vertikális integrátorok számára, hogy jelentős költségmegtakarítást érjenek el az operatív hatékonyság drámai növelésével.
 • CattleEye (Írország) létrehozta a világ első autonóm állatfigyelő platformját, amely javítja a az állatok életét, és forradalmasítja a fehérje ellátási láncot. A mélytanulású AI platformját úgy tervezték, hogy értelmezze a webkamerákkal készített állatok vizuális képét, és értékes betekintést nyújtson pl. a tehenek fizikai állapotáról.
 • Faromatics (Spanyolország) robotikát, mesterséges intelligenciát és adatelemzést alkalmaz az állatjólét és a farmok termelékenységének  növelése érdekében. Zászlóshajó terméke, a ChickenBoy, az első mennyezetre szerelt robot, amely figyelemmel kíséri a környezeti feltételeket, az egészséget és az állatjólétet, valamint az egyéb technológiai berendezések működését a brojler csirkék számára.
 • A FarrPro (USA) alapításának célja, hogy megváltoztassa a sertéshús előállításának módját. A Haven platformja csökkenti a malacok halálozási arányát, energiát takarít meg és javítja az anyasertések jólétét azzal, hogy optimális mikroklímás környezetet hoz létre a malacok számára, ahol biztonságban, melegen és egészségesen maradhatnak. A Haven az első mérföldkő a FarrPro útiterve során, amelynek célja a nyomon követhetőség és automatizáció bevezetése a sertésiparban; biztosítva a járványok megelőzéséhez szükséges betekintést és kontrollt, a gyors vakcinafejlesztést és a sertéshús ellátási lánc védelmét.
 • Állattartó telep pályázatokA General Probiotics (USA) innovatív cellabotokat és antimikrobiális probiotikumokat fejleszt, amelyek kiirtják a káros patogéneket a haszonállatokban,  ezzel is lehetővé téve a biztonságos élelmiszer előállítását és csökkentve a jelenlegi antibiotikum-függőséget. Fő kompetenciája a fejlett probiotikumok precíz mérnöki tervezése szintetikus biológia és mesterséges intelligencia segítségével.
 • A H2Oalert (Hollandia) az első egyedülállóan vezeték nélküli IoT valós idejű vízvezérlési rendszer a tej- és hús marhák számára. A marhák ivóvizének minőségét és mennyiségét valós időben, 24/7 ellenőrzik szennyeződések  szempontjából. Így a H2Oalert rendszer és az általa nyújtott adatok közvetlen hozzájárulást jelentenek az állatjóléthez, a tej- és hús termeléshez.
 • A Hencol (Svédország) a precíziós állattenyésztés következő szintjét mutatja be a nagy  mennyiségű adathalamzok felfolgozása által valamint az  MI algoritmusok  alkalmazásával, lehetővé téve ügyfelei számára az optimális döntéstámogató rendszer valós időben történő használatát, amely bárhol elérhető okostelefonról, táblagépről vagy PC-ről. Önálló megoldásként működik, de integrálható más Agri rendszerekbe vagy platformokba API-n keresztül. Lehetővé teszi az egész értéklánc digitalizálását, jelentős előnyökkel minden érintett számára.
 • A Jaguza Tech (Uganda) szenzorokat, adattudományt és gépi tanulást használ a gazdasági műveletek alapvető aspektusainak javítására, hogy hatékonyabbá, termelékenyebbé és fenntarthatóbbá váljanak. A Jaguza egy offline és felhő IoT alapú állattenyésztési rendszer, amely állategészségügyi monitorozást és IoT szenzorok adatainak rögzítését, gazdaságmenedzsment rendszereket, állatok azonosítását, valamint állati intelligens címkéket és QR-kód olvasását vezeték nélküli technológiák segítségével tartalmazza.

Korábbi cikkek  állattartótelep pályázatok  témában: ÁTK 2024

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00