Hírek / blog

Mezőgazdasági beruházási pályázatok 2023

Mezőgazdasági beruházási pályázatok – Alapjogosultság

Mikor kerülhetnek kiírásra 2023-tól a  mezőgazdasági beruházási pályázatok? Milyen változások várhatóak a 2023-2027 évi támogatási rendszerben? Hogyan változnak a mezőgazdasági pályázatok alapjogosultsági kritériumai?

Az Európai Bizottsággal történő egyeztetések során a KAP-ot részleteiben bemutató Stratégiai Tervben a mezőgazdasági beruházási pályázatok kapcsán jellemzően az előző hét  éves ciklus vonalvezetéséhez hasonlóan haladnak majd a pályázati kiírások, ugyanakkor természetesen lesznek a rendszerben komoly stratégiai változások is.

Ebben az anyagban megpróbáltuk összegyűjteni, azokat az új-, és hozzáférhető információkat, amelyek a témában már publikusnak minősülnek a 2. pillérrel összefüggő mezőgazdasági beruházási pályázatok tekintetében.  Az egységes kérelmekkel, a terület- és állatalapú támogatásokkal kapcsolatos pályázati pénzek nagy része az 1-es KAP pilléren alapul.  Miután az alanyi alapon járó támogatások jogszabályi hátterének kidolgozása az elsődleges cél és ez viszonylag hosszú időt vesz igénybe,  így a 2. pillér- mezőgazdasági beruházási pályázatok várhatóan csak 2023 második félévétől válhatnak esedékessé.

A KAP-ról bővebben:

Mezőgazdasági beruházási pályázatok– Alapjogosultsági változások 2023-tól

 • A pályázatokon  induló vállalkozások árbevétel struktúrájában eddig el kellett érni a mezőgazdasági árbevétel arányának a legalább az 50%-ot,  2023-tól ez  az elvárási ráta 40%-ra fog várhatóan  csökkenni.
 • az elvárt minimum üzemméret 6000 STÉ-ről 10 000 STÉ-re növekszik  majd  a beruházási pályázatokon való részvételhez, valamint az  STÉ-kalkulátor is  aktualizálásra kerül.

Ez az új elvárás a mezőgazdasági beruházási pályázatok vonatkozásában  azt jelenti, hogy csak azok a pályázók felelhetnek meg a jövőben  az alapjogosultsági feltételeknek, akik  a bázisévben ( előző teljes lezárt üzleti évben) már  rendelkeztek  10.000 STÉ üzemmérettel.  A jelenleg elérhető-, hivatalos STÉ táblázat még 272.25 Ft./Euró árfolyamon számol, – várható tehát továbbá egy aktualizált, STÉ kalkulátor megjelenése is hamarosan.

 

Miben tudunk önnek segíteni?

 

További támogatással összefüggő várható módosítások

 • 50 százalékos lesz alapvetően az átlagos  támogatási intenzitás mértéke, -itt nincs változás
 • A fiatal gazdák  az eddigi 10 százalékos többlettámogatás helyett 15 százalékot kaphatnak majd
 • Új beavatkozás  lesz a mezőgazdasági üzemek fejlesztése az ammónia-kibocsátás csökkentése érdekében
 • A biztosítékmentes támogatási előleget igénylők körét ki kívánják bővíteni. A Bizottság ezen a témán még dolgozik. A VP-s pályázatok jelenleg a nyertes támogatáshoz 50% előleget biztosítanak, amit viszont bankgaranciához kötnek. Amennyiben az előleg lekérés folyamatát megkönnyítenék, úgy az rendkívül sokat segítene a gazdáknak. Gyorsíthatná a  már megnyert projektek  indítását és jelentősen csökkenthetné a  hitelfelvétellel járó eladósodottsági kockázatot.
 • Várhatóan lesz megoldás az ÉNGY költségvetés módosítására (többletköltségek elszámolására) a pályázatok benyújtása és az elbírálás közötti időszakban keletkezett áremelkedések áthidalására.
 • Az új támogatási rendszerben a mezőgazdasági beruházási pályázatok-on belül, minden támogatható lesz, ami az élelmiszeripari fejlesztésekhez tartozik. Ezúttal a post-harvest termékfeldolgozás sem szorul ki a pályázatokból. A fogyasztási szokások változásával, a nagy élelmiszer kereskedelmi láncok elterjedésével párhuzamosan egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a fogyaszthatósági időtartamot megnövelő tárolással összefüggő hűtőházak, tárolóterek, stb. Az élelmiszeripari beruházási programok a KAP-ban már „Mezőgazdasági termékek értéknövelése” címén lesz megtalálható.
 • Az öntözéssel kapcsolatban az eddigiekhez hasonló feltételek mentén kerülnek majd kiírásra a felhívások.
 • A termelői csoportok támogatása kibővül, új típusú lehetőségek is megjelennek. Eddig minimálisan 5 szereplőnek kellett részt vennie egy termelői együttműködésben, az új felhívásokban azonban már csak 2 együttműködő partner szerepel kötelezettségként.
 • Új támogatás lesz a minőségrendszerekben való részvétel kapcsán, de az eredeti konstrukciók is megmaradnak.
 • Vállalkozásfejlesztésre lesz lehetőség mezőgazdasági kisüzemek fenntarthatósági fejlesztése beavatkozásban, maximum 60 ezer eurós támogatással.
 • A díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak számára lesz pályázati lehetőség maximum 100 ezer eurós támogatással.
 • Az egyik legnagyobb újdonság a vidékfejlesztési pillérben, hogy  új támogatási konstrukciók kerülnek kiírásra  az agrárium generációs megújulásának támogatása érdekében.
 • Átfogó célkitűzésként jelenik meg a tudásátadás, a digitalizáció támogatása

VP-pályázatok

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00