Hírek / blog

ÁTK-2022 pályázat

Állattartó telep pályázat 2024 sikeressége

Újabb pénzforrás az állattartóknak. Az ÁTK- Állattartó Telep Korszerűsítése – pályázatról dióhéjban. Számít-e az időfaktor? Milyen objektív és szubjektív siker kritériumokkal kalkuláljunk az állattartó telep 2024-es pályázat esetében?Frissített cikk

Az új ÁTK- állattartó telep pályázatok főbb jellemzői

2024-es tavaszán jönnek az új Állattartó telep -ÁTK pályázatok! Ezek a kiírások az építési-, technológiai-, és energiahatékonysági projektekre egyaránt koncentrálnak, így a felkészülés mértéke fogja eldönteni, hogy kik kaphatnak majd támogatási okiratot.

A pályázat országosan, elvileg bármilyen méretű vállalkozás számára elérhető lesz majd, és igazán komplett tevékenység portfoliót fog támogatni, beleértve az építési, technológiai, fejlesztési, és energiahatékonysági beruházásokat is. A sikeres pályázathoz alapos előkészítés szükséges, többek között tervezés, költségvetés készítése, és  egyéb szakmai inputok megvalósítása. Az elbírálás során előnyt jelenthet a férőhely növelése, digitalizáció, és minőségrendszerekben való részvétel.

Állattartó telep pályázat

Összegyűjtöttünk néhány kérdést és választ a 2024-es pályázatokkal kapcsolatban

 • Mekkora támogatást nyújtanak majd az állattartó telep pályázatok? Kisebb beruházások esetén maximum 200 millió forint, nagyberuházásoknál 200 millió és 5 milliárd forint közötti összeget lehet elnyerni.
 • Mely állattartási ágazatok pályázhatnak? Baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, juhtartók és a kisebb ágazatok, mint például ló, nyúl, méh, csincsilla.
 • Hány pályázatot támogat az Agrárminisztérium és milyen keretösszeggel? 250-300 nagyberuházást 150 milliárd forint, 800-1000 kisebb beruházást pedig 50 milliárd forint keretösszeggel.
 • Melyek a pályázatok főbb célterületei? Üzemfejlesztés, „zöld” beruházás, ammónia-kibocsátás csökkentése és járványvédelmi beruházás, különös tekintettel a sertéságazatra.
 • Mire lehet támogatást igényelni az állattartó telep pályázatok első célterületén belül? Az első célterület támogatást nyújt az állategészségügy, takarmányozás, és állattartás kapcsán szükséges technológiák beszerzésére és fejlesztésére, valamint istállók és egyéb létesítmények építésére, bővítésére, és korszerűsítésére.
 • Hogyan támogatják az állattartó telep pályázatok az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiaforrások használatát? A második célterület két részre oszlik: az egyik az állattartó gazdaságok energiahatékonyságának javítására koncentrál, míg a másik a megújuló energiaforrások, mint napkollektorok, napelemek, hőszivattyúk, és más zöld technológiák alkalmazását ösztönzi.
 • Milyen fejlesztésekre lehet pályázni a harmadik célterület keretében?
  Az ammónia kibocsátás csökkentését elősegítő fejlesztések, mint például meglévő trágyatárolók fedése, új, fedett trágyatárolók építése, padozat kialakítása, tetőszigetelés, és az istállón belüli építéssel járó korszerűsítések megvalósítására lehet pályázni.
 • Lehet-e új trágyatárolót építeni, és ha igen, milyen feltételek mellett?
  Új trágyatárolót kizárólag fedett kivitelben és csak új állattartó telep létesítése keretében lehet építeni.
 • Milyen technológiai fejlesztésekre van lehetőség a harmadik célterületen belül?
  Lehetőség van új gépek és eszközök, beleértve az információs és kommunikációs technológiákat is, vásárlására és meglévő gépek, eszközök korszerűsítésére. Ilyenek például a légmosó berendezések, csepegés mentes itatók, hígtrágya injektálók, trágyakihúzók és trágyakihordó berendezések.
 • Milyen beruházások támogathatók a negyedik célterületen belül?
  A negyedik célterületen belül támogathatók az építéssel járó, járványvédelemhez kapcsolódó tevékenységek, valamint az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök és gépek beszerzése. Ez magában foglalja a járványvédelmi infrastruktúra fejlesztését és a modern technológiai eszközök alkalmazását.
 • Hogyan segíthet a negyedik célterület a sertéstartóknak?
  A sertéstartók számára lehetőség nyílik a farokkurtítás alkalmazásának csökkentése érdekében nagyobb férőhelyek kialakítására, ami technológiától függően 15 vagy 20 százalékos növekedést jelenthet.
 • Mikorra várhatóak a felhívások kiírásai?
  A felhívásokat várhatóan leghamarabb áprilisban hirdetik meg, amely lehetőséget ad a gazdálkodóknak a pályázati feltételek megismerésére és a szükséges dokumentáció előkészítésére.
 • Kik pályázhatnak az állattartással kapcsolatos beruházási támogatásra?
  A támogatásra mind kis-, mind nagyvállalkozások pályázhatnak országszerte.
 • Milyen típusú beruházások számolhatók el a támogatási kérelem keretében?
  Elszámolható költségek közé tartozik az építés (új építés, felújítás, bővítés), új gépek és eszközök beszerzése, meglévő gépek korszerűsítése, tartástechnológia, licenc, know-how, szabadalom vásárlása, ingatlan és termőföld vásárlás bizonyos korlátokig, valamint általános és tanácsadási költségek.
 • Mennyi időt és előkészítést igényel egy ÁTK pályázat benyújtása?
  Az ÁTK pályázatok időigényesek és alapos előkészítést igényelnek, beleértve a tervezési és költségvetési tervek benyújtását, bár építési engedélyre a pályázat befogadásakor még nincs szükség.

új ÁTK pályázatok

Mire figyeljünk az állattartó telep pályázat  benyújtásánál?

Célszerű minél előbb megkezdeni a pályázat előkészítését. Viszonylag hosszú időt kell szánni az alábbiakra:

 • Tisztázni a tulajdonviszonyokat az érintett helyszínen, ill. helyszíneken,
 • Tervezőt találni, aki még időben el tudja készíteni az engedélyezési terveket, és elindítja az építési hatóságnál az engedélyezési eljárást,
 • Bekérni a műszaki leírásokat is tartalmazó, három árajánlatot a tervezett technológia forgalmazóitól,
 • Építési költségvetést készíteni a fejlesztéssel érintett telephelyekre,
 • Leegyeztetni pl. az áramszolgáltatóval, a napelemes- vagy egyéb energiahatékonyságot érintő beruházásokkal együtt járó engedélyeztetési folyamatokat,
 • Beszerezni az alapjogosultságokat-, és a pontozást is érintő dokumentumokat,
 • Egyéb szükséges adminisztratív feladatok elvégzése.

Szinte a végtelenségig sorolhatnánk azokat az anyagokat, amelyeknek a beszerzése, összeállítása egy-egy uniós pályázat beadásakor elengedhetetlen.

Miben tudunk önnek segíteni?

Értékelési faktorok, és a támogathatóság

Állattartó telep pályázatMint minden Európai uniós pályázat, úgy a mezőgazdasági-, ill. a vidékfejlesztési pályázatok esetében sem tekinthetünk el az egyes pontozási elemek fontosságától. Valamennyi vidékfejlesztési kiírásnál maximum 100 pont adható, amiből természetesen a beérkezett pályázatok mennyiségétől és azok minőségétől függően állapítják meg kiírók a támogathatósági ponthatárt.

Az ÁTK pályázat 2024 vonatkozásában azokat a legfontosabb értékelési szempontokat emeljük ki, amelyek minden bizonnyal az új kiírásban is jelen lesznek, és  megalapozhatják beadott pályázatok eredményességét.

 • Mekkora az állattartó telep üzemmérete,
 • Milyen régóta foglalkozik a pályázó a gazdasággal,
 • Milyen kockázatos a fejlesztés
 • Az utolsó két lezárt üzleti év eredményessége,
 • Milyen mértékben tesz eleget a pályázó a környezeti elvárásoknak, pl. trágyakezelés, hulladékgazdálkodás,
 • A tervezett projekt tekintetében milyen energiahatékonyságot szolgáló fejlesztéseket tartalmaz majd a projekt
 • Termelő szervezeti tagság,
 • Igazolt tenyésztő szervezeti, vagy szakmaközi tagság,

A korábbi állattartó telep 2022.-es pályázat komplett szövege itt olvasható : A teljes pályázati felhívás

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00