Hírek / blog

borászati támogatások

9 milliárdos támogatás szőlőtermesztőknek és borászatoknak!

A hazai és uniós forrásokból származó keretből három területen igényelhető szubvenció: krízislepárlás, zöldszüret, továbbá a kis és közepes borászatok saját feldolgozású minőségi borkészítése.

HORECA – Hotel, Restaurant, Catering – szektor teljes leállása következtében a hazai borászatoknál jelentős készletek halmozódtak fel. A minisztérium intézkedései a pincék terheit hivatott mérsékelni.

Krízislepárlás

A tárca támogatáspolitikájával segíti a gazdaságokat eladhatatlan, vagy kizárólag veszteséggel eladható borászati készleteik csökkentésében, mobilizálásában. Ezzel elérhető a kínálati piac erőteljes mérséklése. A lepárlás során nyert alkohol – a fogyasztás mellett – gyógyászati felhasználására is mód nyílhat.

A támogatás mértéke a lepárlásra kerülő borok alkoholtartalma alapján kerül meghatározásra. A borlepárló átvételi ára 56,6 – 115 forint/liter között lesz. Az egy borászat által lepárlásra átadott mennyiség nem haladhatja meg a 2000 hektolitert, továbbá nem lehet több mint az elmúlt 3 évben termelt bor volumenének fele. A támogatást a lepárló üzem kérheti és adja át a bortermelőnek. Erre a célra a minisztérium 2,5 milliárd forintot biztosít EU forrásból. Krízislepárlási támogatásért 2020 júliusától pályázhatnak a gazdaságok.

 

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

 

Zöldszüret

A minisztérium, a 2019-ben bevezetett zöldszüret támogatási politikáját 2020-ban is folytatja, a szőlőfürtök eltávolításának költségeire és az ebből eredő bevételkiesés kompenzálására. A dotációt azok a gazdák kérhetik, akik hegyközségi tagok, vagy nem borvidéki területen működő, illetékes hegybíró által regisztrált szőlősgazdák. Ugyancsak feltétel, hogy szőlőbirtoknak minimálisan 0,2 hektárnak kell lennie. A pályázatból nem zárják ki az elmúlt évben is zöldszüreti támogatást kapott termelőket sem.

A támogatás mértéke 439-968 ezer forint/hektár között van. A gazdák igényüket a Magyar Államkincstárnál elektronikusan nyújthatják be 2020. június 22-30-a között. A zöldszüretre az agrártárca uniós forrásból 5,1 milliárd forintos keretet különített el.

A saját szőlőt feldolgozó minőségű bort készítő kis és közepes borászatok támogatása

Kihirdetés előtt áll egy harmadik támogatási forrás megnyitása is, amely azokat a borászatokat kívánja segíteni, amelyek magas minőségű bort készítenek saját termelésű szőlőből. A minisztérium megítélése szerint a válság éppen ezeknek a gazdaságoknak okozta a legnagyobb károkat, mivel legfontosabb vevőik az éttermek és a pincelátogatók elmaradtak. Az előzetes számítások szerint ebben a szegmensben mintegy 1,4 milliárd forint áll majd az igénylők rendelkezésére. A pályázati lehetőség megnyitásakor részletesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

Forrás: Agrárminisztérium, sajtóiroda

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00