Hírek / blog

ultetvenytelepitesi-palyazat-2021

Ültetvénytelepítés pályázat 2021

Az Agrárminisztérium 2020 novemberében meghirdetett Vidékfejlesztési Programja a mezőgazdaságon belül kiemelt fontosságúnak tekinti a gyümölcs- és gyógynövény ágazat fejlesztését. Ennek érdekében támogatni kívánják az ültetvénytelepítést. Az Agrártárca célként fogalmazta meg a hazai és külföldi fogyasztók friss, jó minőségű termékekkel való ellátását, valamint az élelmiszeripar szükségleteinek biztosítását. A megfogalmazott cél eléréséhez elengedhetetlen a meglévő ültetvények korszerűsítése, új ültetvények telepítése, öntözőrendszerek kiépítése, az ültetvény védelmét szolgáló fejlesztések, a betakarítást segítő gépek és berendezések beszerzése. Az ültetvénytelepítést támogató ültetvénytelepítés pályázat, – mint  pályázati kiírás megjelenését 2021 tavaszára irányozta elő a tárca.

Ültetvénytelepítés pályázat 2021 háttere

Magyarország földrajzi és természeti adottságai kiváló lehetőséget biztosítanak a minőségi gyümölcs termesztésére, valamint kereskedelemre. A gyümölcstermesztési ágazat az egyéb mezőgazdasági ágazatokhoz képest egységnyi területen kedvezőbb termelési értéktermelő képességgel, ezzel együtt – a betakarítás, áru-előkészítés magas élőmunka igénye miatt – kedvezőbb foglalkoztató- és eltartó képességgel rendelkezik az agrárium többi ágazatához viszonyítva.

A terület további fejlesztésének feltétele a jelenleginél korszerűbb technológiák alkalmazása, XXI. századi ültetvények kialakítása, fajtaválaszték korszerűsítése, termésátlagok és minőség javítása, öntözés korszerűsítése. A hamarosan megjelenő felhívás célja a kertészeti ágazaton belül a gyümölcstermesztés versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása az új, innovatív és környezetbarát termesztési technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása lesz.

 

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

 

Ültetvénytelepítés pályázat 2021 jelenleg ismert részletei

Dr. Nagy István agrárminiszter 2021. február 18-án jelentette be, hogy a gazdák által várt ültetvénytelepítési pályázat meghirdetése tavasszal, április 20-án várható. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a piaci elvárásokhoz igazodó fajta választék kielégítése, a termésátlagok emelése, a minőség emelése és az öntözött területek bővítése érdekében megjelenő támogatási kiírás keretösszege 15 milliárd forint lesz. A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy a pályázat, a korábban megfogalmazott célokon túlmenően kiterjed majd a káros éghajlati hatások mérséklését szolgáló technológiák bevezetésére, beszerzésére és telepítésére is.

Bejelentette továbbá, hogy a korábbi programoktól eltérően nem számla alapú elszámolást írnak majd elő a kifizetéseknél, hanem a gazdák a támogatást, az érintett területre eső fajlagos egységköltségen alapuló számítások szerint kapják majd meg. Az új típusú támogatás kialakításának részleteiről jelenleg folynak a szakmai háttérmunkák, ennek keretében folyamatban van a különféle növények effektív telepítési költségeihez hozzárendelhető, egymástól eltérő, fajlagos támogatási összegek meghatározása.

Az ültetvénytelepítés pályázat részleteiről – annak megjelenését követően – tájékoztatjuk az Annex Pályázati Iroda  információit követő Tisztelt Olvasóinkat.

Forrás: Kormányzati hírek

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00