Hírek / blog

EU.-min

EU 2021-2027 Közösségi Agrárpolitikájáról

Eredményesen zárultak a tárgyalások az EU 2021-2027 közötti időszak Közösségi Agrárpolitikájáról, a KAP-ról.

A tagállamok 2,5 éven keresztül folytattak tárgyalásokat, egyeztettek a KAP reformjáról. A mostani német elnökség időszaka alatt megszületett a tagállamok minisztereit tömörítő Tanácsban a megállapodás.

Az elfogadott közös álláspont szerint, az agrártámogatások elosztásában kiemelt célként fogalmazódik meg a környezetvédelem és a klímavédelem. Az elfogadott álláspont ugyanakkor kellő rugalmasságot is biztosít a tagállamoknak a környezeti célok elérésében, ennek keretében a tagállamok két évet kapnak a felkészülésre. A kétéves kísérleti szakasz alkalmat ad arra, hogy a tagállamok ne veszítsenek a támogatási pénzeikből, miközben megismerkednek az új támogatási lehetőségekkel és eszközökkel.

Az Agrárminiszterek Tanácsa a most létrejött elvi egyezség alapján megkezdheti a tárgyalásokat az Európai Parlamenttel, illetve az Európai Bizottsággal a végső pénzügyi keretek kialakításáról. Julia Klöckner, Németország szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági minisztere nyilatkozatában kijelentette, hogy a megállapodás mérföldkő az európai agrárpolitika számára. A tagállamok egyetértenek a szigorúbb környezeti normákkal, és ezzel együtt fontosnak tartják a gazdálkodók támogatását.

A napvilágot látott információk között több konkrét példát találhatunk arra vonatkozóan, hogy a tagállamok hogyan teljesíthetik, az előírt magasabb környezeti normákat. A gazdák azzal a feltétellel kapnának pénzbeli támogatást, ha az éghajlatnak megfelelő és a környezet számára előnyös gazdálkodást folytatnak. A helyi környezeti- és éghajlati adottságnak megfelelő eredményt meghaladóan produkáló gazdák további pénzbeli támogatást kapnának.

 

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

 

A tárgyalásokat követően az EU 2021-2027 közötti időszak Közösségi Agrárpolitikájáról Nagy István agrárminiszter a Magyar Távirati Irodának adott interjújában kijelentette, hogy a megállapodás alapvetően meghatározza a magyar mezőgazdaság támogatási rendszerét a 2023-2027 közötti terminusban. A miniszter kifejtette, a közvetlen támogatási rendszer és a mezőgazdasági, valamint az élelmiszeripari beruházások támogatása megmarad. A termeléshez kapcsolódó környezetvédelmi célok megvalósítása, a fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatása egyaránt biztosítja a magyar mezőgazdaság versenyképes fejlődését.

Elemzők szerint, az állattenyésztőknek és a kertészeknek a termeléshez kötött és az átmeneti támogatások egyaránt megmaradnak. Különösen fontosak lesznek a fenntarthatóságot célzó intézkedések, így a „Biodiverzitás” és a „Termőföldtől az asztalig” programok. Ugyancsak kiemelik, hogy az Európai Zöld Megállapodás részét képező stratégiák megvalósítása kemény kihívások elé állítják a magyar mezőgazdaságot, mivel teljesítésük hosszú távú szemléletmód váltást és technológiai fejlesztést tesz majd szükségessé.

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00