Az agrártárca fejlesztési tervet dolgozott ki a hazai élelmiszeripar hatékonyságának és versenyképességének fokozására a 2021-2027 évekre vonatkozóan. A koncepció azon a felismerésen alapul, hogy a szektor gyenge pontja az, hogy a külföldi vetélytársak olcsóbban, magas minőségű élelmiszereket állítanak elő annak ellenére, hogy a hazai mezőgazdaság egyre jobb minőségű alapanyagokat képes biztosítani.
A program célként fogalmazza meg, hogy az alapanyagok nagy része Magyarországon maradjon és a hazai ipar állítson elő azokból kész vagy félkész terméket. Ezáltal nemcsak többletérték állítható elő, hanem hazai munkahelyek teremthetők.
Az Agrárminisztérium illetékesei hangsúlyozzák, hogy napirenden van a szabályozás alapját jelentő Magyar Élelmiszerkönyv felülvizsgálata. Ennek keretében pontosítják és szigorítják az egyes termékek estében előírt minimális minőségi előírásokat. Példaként emelték ki, hogy ma már kizárólag a meghatározott hústartalommal rendelkező készítmények nevezhetők virslinek, párizsinak. Hasonló szabályozást vezettek be a kenyérfélék esetében is, pontosítva azok beltartalmi értékét. Folyamatban van a sajtok minőségének és összetételének meghatározása.
A 2014-2019 közötti EU költségvetési periódusban a feldolgozószektor uniós és hazai forrásokból összesen 360 milliárd Ft támogatásban részesült.
⇒ Miben tudunk önnek segíteni?
Ma még nem látható, hogy a következő 2021-2027 ciklusban uniós, agrár-, vidékfejlesztési és kohéziós alapokból milyen szubvencióval lehet számolni.
Forrás: Szabad Föld