Hírek / blog

Pályázati menetrend

Pályázati menetrend 2023-2027-Újabb részletek

2023 második felében kerül bemutatásra az új VP-s pályázati menetrend. Ez az új pályázati rendszer 1500 milliárd forintos keretet irányoz elő agrár fejlesztésekre.

Mit lehet tudni a pályázati menetrendről?

Az új menetrendben nagy valószínűséggel a beruházási pályázatok megjelenésére leghamarabb csak 2023 végén vagy  2024 elején számíthatunk, mivel:

  • Jelenleg is  több száz milliárd forint értékű támogatói okirattal rendelkeznek a gazdálkodók. Ezeket a fejlesztéseket a jelen gazdasági környezetben jóval nagyobb kihívás megvalósítani, mint korábban. Nagyon sok a folyamatban lévő projekt.
  • Szintén fontos szempont, hogy 2023 nyarára készülhet  el a Kormány a KAP Stratégiai Terv vidékfejlesztési támogatásaihoz kapcsolódó új eljárási szabályokkal.
  • A jelenlegi gazdasági és finanszírozási környezet nem optimális, ezekkel a kamatszintekkel nehezen képzelhető el, hogy megtérülő beruházásokat lehessen indítani.

Fontos szempont,  ugyanakkor, hogy az agráriumban rendelkezésre álló 1500 milliárd forintos támogatás 2027-ig kerüljön is felhasználásra.

Arról, hogy milyen pályázatok megjelenésére számíthatunk: Új agrárpályázatok 2023-2027 mezőgazdasági támogatások

Pályázati menetrend

Mely pályázati kiírások lehetnek az első fecskék?

Az első pályázati felhívásokra vonatkozó konkrét tervek is 2023-as év második felében válnak majd ismertté. Az előzetes jelzések alapján azonban már látható, hogy az első fecskék között az új pályázati menetrendben kiemelt szerepet kapnak a gazdaságátadáshoz és agro-ökológiai földhasználathoz kapcsolódó pályázatok. Elképzelhető tehát, hogy a generációváltással összefüggő pályázatok megjelenése az induló pályázati bolyban lehet.

A pályázati menetrend tervezésekor továbbra is prioritás marad a gazdálkodók aktuális igényeinek és a makrogazdasági folyamatoknak a figyelembe vétele.

 

Miben tudunk önnek segíteni?

 

Lesz -e változás a pályázati előleg  kérdéskörben?

Az új támogatási periódus kapcsán a mezőgazdasági beruházások előlegfinanszírozásának kérdése is felmerült. Az előző időszakban egy uniós szabály miatt a gazdálkodóknak lényegében az előleg összegével megegyező értékű biztosítékot kellett letenniük, például bankgaranciát.  Ez a szabály egyáltalán nem volt életszerű, de mivel uniós előírásról volt szó, így ezt szigorúan be kellett tartani.

Az új támogatási periódusban viszont ennek a szabálynak a kötöttsége megszűnik. Még kérdéses, hogy az új rendelkezések milyen formában fogják meghatározni az előlegnyújtást a beruházási pályázatok esetében. A Kormány a Pénzügyminisztériummal közösen tervezi majd meghatározni, hogy milyen feltételek mellett valósuljon majd meg az előlegfinanszírozás az új támogatási időszakban. Az előző, szigorú előlegfinanszírozási modelltől várhatóan eltérő megoldás kerül majd kidolgozásra, de az új szabályok végleges kialakítása még folyamatban van.

 

Pályázati menetrend

 

Precíziós mezőgazdasági gazdálkodás mint kiemelt terület

A mezőgazdaságban tapasztalt kihívások ellenére a technológiai fejlődés továbbra is jelentős szerepet játszik a szektorban, különösen a precíziós technológiák területén. A Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület kulcsszerepet játszik ebben a fejlődésben, mivel úttörő munkát végez a precíziós gazdálkodás területén. https://www.preciziosklub.hu/

Az Egyesület szakemberei jelentős háttérmunkát végeznek, amelynek keretében segítik a precíziós gazdálkodásban érdekelt szakembereket. Ez különösen fontos volt a 2021-es precíziós átállást támogató beruházási pályázat kapcsán, amely újdonságnak számított az előző pályázati menetrendben. Az Egyesület szakértői által nyújtott háttértudás fontos támogatást nyújtott a korábbi alap-pályázat kidolgozásában.

A 2023-27-es beruházási-, pályázati ciklusban is helyet kap a precíziós gazdálkodást ösztönző pályázat. A következő hónapokban jelentős szakmai feladat lesz az új konstrukció összeállítása, melyben a Kormány  továbbra is számít majd az Egyesület szakmai támogatására. A precíziós technológiák tehát továbbra is fontos szerepet játszanak a pályázati menetrendben, segítve a mezőgazdasági vállalkozásokat a technológiai fejlődésben és a hatékonyság növelésében.

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00