Esettanulmányok

JACKFALL BORMANUFAKTÚRA KISJAKABFALVA

A Jackfall működése

A borászat 16 hektáros birtokon gazdálkodik. Ezen a területen termelik a feldolgozásra kerülő szőlő mintegy 90%-át. a további 10%-ot a Villányi Borvidék gazdáitól vásárolják. A borvidék hagyományainak megfelelően döntően vörös, kisebb palackszámmal fehér és rosé borokat kínálnak. Termőterületük 40%-án cabernet franc, 29%-án cabernet sauvignon, 17%-án kékfrankost termelnek. További fajtáik: chardonnay, merlot, syrah és Portugieser. Több tételük rangos borversenyen nyert díjat, legnagyobb elismerésüket a Vinagóra Nemzetközi Borversenyen érték el, 2017-ben Nagyaranyérmet nyertek. A pincészet borai a vállalkozás weboldalán elérhető webshopban, a telephelyen, valamint, nagykereskedők közvetítésével vásárolhatók meg, ezen túlmenően, több magas kategóriájú étterem borlapján is kínálják. Produktumaikat kizárólag prémium borukhoz illő palackos megjelenésben juttatják el a fogyasztóikhoz.

A vállalkozás, borászatának ismertségét kihasználva vendéglátó kapacitást is kiépített. Ennek keretében különböző komfortfokozatú és árkategóriájú szálláslehetőséget kínálnak: 3 kétszintes apartmant, a Fogadóban 8 kétágyas fürdőszobás egységet és a sváb kúriában – az eredeti felosztást megtartva – 4 exkluzív szobát alakítottak ki. Rendszeresen tartanak borkóstolókat, borvacsorákat és vállalják esküvők, céges rendezvények megszervezését is. Az idegenforgalmi fejlesztések az AVOP 3.1.3. pályázaton nyert támogatással valósultak meg.

A Jackfall eredményes pályázatai

2016 előtti pályázatok

A borászati technológia területén 2008-2013 között elliptikus cefreszivattyú, nagyteljesítményű prés, különféle űrméretű tartályok, forgódugattyús szivattyú és hordók beszerzéséhez vették igénybe az AVOP 2.1.1, ÚMVP- EMVA (6.128.01.01.) (2008-10.), EMGA 83/2011 (2013-14.) pályázatok nyújtotta lehetőségeket. Egyéb üzemi fejlesztések terén korszerű raktározási állványrendszereket és állandó hőmérsékletet biztosító hűtőberendezéseket szereztek be támogatással.

Folyamatban lévő beruházások

A bemutatott beszerzések hozzájárultak a pincészet fejlesztéséhez, azonban a menedzsment teljes további innovációt tartott szükségesnek, mely a szőlőterületek átalakításától az önálló palackozásig terjed ki. A Jackfall nem rendelkezik saját palackozóval, így bértöltést vállaló prémium borászatok szolgáltatásait veszi igénybe. A gazdaság számára elkerülhetetlen volt a nem elégséges üzemi terület méretének növelése, mert a létező pince csak maximum 70 ezer palack/év bor kibocsátását teszi lehetővé, és nem tudja feldolgozni az új korszerű szőlőterületről bejövő termést. A növekedés fontos szempontja, hogy a jelenlegi palackszám alacsony a nemzetközi piacon való megjelenéshez.

A problémákat érzékelve a Jackfall vezetése 2016-ben úgy döntött, hogy a teljes borászati folyamatot saját kézbe veszi és a feldolgozó üzemi területük bővítésével megduplázzák éves palack számukat, ezzel megfelelő árualapot biztosítanak exportjukhoz. A fejlesztések megvalósításához 2017-ben eredményesen pályáztak a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Program keretében elérhető támogatásért.

A gazdaság jelenlegi feldolgozó üzemének alapterülete 150 m2, raktára 183 m2, pincéje 300 m2. A kivitelezés alatt álló – támogatással megvalósuló – új üzemépület 641 m2-rel növeli a borászat üzemi területét. Az új csarnok a telepített fejlett borászati berendezésekkel lehetővé teszi a Jackfall számára, hogy a gazdaság büszkeségét jelentő vörösborokat elkülönítve kezelje a bogyózástól a palackozásig. Az üvegmosó, vákuumos töltő és palacklezáró gépsor üzembe állítása a borászat évtizedes problémáját oldja meg, továbbá biztosítja a nemzetközi piacokon való megjelenéshez szükséges évi 150 ezer palack/év bortermelést. A korábbi üzemi területen a fehér, a rosé és egyes vörösborok feldolgozása marad.


Vissza

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00