Hírek / blog

ÁTK pályázatok

Az új ÁTK pályázatok 14 pontja

2024-es tavaszán jönnek az  új Állattartó telep -ÁTK pályázatok! Ezek a kiírások az építési-, technológiai-, és energiahatékonysági projektekre egyaránt koncentrálnak, így a felkészülés mértéke fogja eldönteni, hogy kik kaphatnak majd támogatási okiratot.

A 2024 márciusában megnyíló állattartó telepek új ÁTK pályázatok fejlesztéseit támogató kiírás jelentős összegű, akár 5,7 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást kínál, általános 50%-os támogatási intenzitással. A pályázat országosan, elvileg bármilyen méretű vállalkozás számára elérhető lesz majd, és igazán komplett tevékenység portfoliót fog támogatni, beleértve az építési, technológiai, fejlesztési, és energiahatékonysági beruházásokat is. A sikeres pályázathoz alapos előkészítés szükséges, többek között tervezés, költségvetés készítése, és  egyéb szakmai inputok megvalósítása. Az elbírálás során előnyt jelenthet a férőhely növelése, digitalizáció, és minőségrendszerekben való részvétel.

ÁTK pályázatok

ÁTK pályázatok  fontosabb jellemzői 2024-től

 1. A tervezett beruházások országosan megvalósíthatóak és kis- és nagyvállalkozások is pályázhatnak!
 2. Elszámolható költségek: építés (új építés, felújítás, bővítés); új gépek, eszközök beszerzése, meglévő gépek korszerűsítése; tartástechnológia beszerzése; licenc, know-how beszerzés, szabadalom vásárlás; ingatlan vásárlás, a beruházás 5%-ig, termőföld vásárlás a beruházás 10%-ig; általános, tanácsadási költségek.
 3.  Az ÁTK pályázatok időigényes,  és alapos előkészítést igényelnek, támogatási kérelmeket a keret erejéig fogadnak be. Az építési tevékenységet  szükséges már most megtervezni,  és a terveket a költségevetéssel együtt be kell nyújtani, de építési engedélyre a pályázat befogadásakor még nincs szükség.
 4. Az elbírálásnál 2024-ben előnyt fog jelenteni többek között: ha a beruházó férőhely növelést tud végrehajtani, ha a beruházásnak része a digitalizáció (szoftverbeszerzés, tartási folyamat automatizálás), vagy ha minőségrendszerben vesz részt a pályázó.
 5. Fiatal mezőgazdasági termelő, gazdaságátadás esetén + 15%, ÖKO minősítés vagy kollektív beruházás esetén + 10% támogatási intenzitás adható.
 6. A támogatás intenzitása 100%-ig növelhető ha a beruházás a mezőgazdasági potenciál helyreállítására természeti katasztrófákat, kedvezőtlen éghajlati jelenségeket vagy katasztrófaeseményeket követően, illetve megfelelő megelőző intézkedésekre irányul.
 7. A megvalósítási határidő a tervezett beruházásra , a pályázat támogatási okiratának dátumától számított 24 hónap.
 8. A pályázatot várhatóan 2024. március/április elején lehet majd benyújtani!
 9. Támogatható tevékenységek:
  • ÁTK pályázatokÉpítéssel járó állattartási technológiák beszerzése és fejlesztése: Ide tartozik az állategészségügy, takarmányozás, állattartás kapcsolódó technológiák, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére, tárolására szolgáló technológiák beszerzése és fejlesztése.
  • Állattartó telepi épületek létesítmények építése, kialakítása, bővítése: Például istállók, mézházak, tojás válogató és keltető épületek építése, állatválogató, kezelő és felhajtó helyek, valamint kifutók és jártatók kialakítása.
  • Építéssel nem járó állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése: Ide tartoznak a takarmány-előkészítés, kiosztás, tartósítás és kezelés gépei, az állathigiénia biztosításához szükséges gépek, és az állati termékek telepszintű kezelésének eszközei és gépei.
 10. Építéssel járó projektek során alkalmazandó eljárás Építési Norma Gyűjtemény (ÉNGY) alkalmazása: Építési projektek esetén a támogatási és kifizetési kérelmek során az ÉNGY költségvetési referenciaárakat kell alkalmazni.

  Miben tudunk önnek segíteni?

 11. Ha az ÉNGY nem tartalmazza az adott építési tételt, akkor 3 egymástól független árajánlat benyújtása szükséges.  Ez azt jelenti, hogy az építési projektek esetében az ÉNGY költségvetési normák és referenciaárak alkalmazása kötelező, és azokat a támogatási és kifizetési kérelmek során kell használni.
 12. Támogatást csak azok a mezőgazdasági termelők igényelhetnek, akik bizonyos üzemmérettel és árbevételi feltételekkel rendelkeznek.  Üzemméret:
  • ÁTK pályázatokA támogatási kérelem benyújtását megelőző vagy az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel kell rendelkezniük.
  • Az üzemméret számításánál a terület nagyságát és hasznosítási kódját tartalmazó számítást vagy/és a megyei kormányhivatal által kiállított igazolást kell felhasználni.
  • Árbevétel:  A támogatási kérelem benyújtását megelőző vagy az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó árbevételnek a teljes árbevétel legalább 40%-ával  kell rendelkeznie.
 13. Támogatás Mértéke:
  1. Közép-Magyarországi Régióban (KMR): Az összes elszámolható költség 40%-a.
  2. Nem Közép-Magyarországi Régióban (Nem KMR): Az összes elszámolható költség 50%-a.
  3. Megemelt támogatási intenzitás: Fiatal mezőgazdasági termelők: Az általuk végrehajtott projektek esetén 15 százalékponttal magasabb támogatási intenzitásra jogosultak, kollektív projektek: 15 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.
 14. ÁTK pályázatokA támogatott projektek esetében az utófinanszírozású tevékenységekre igénybe vehető támogatási előleg maximális mértéke a megítélt támogatási összeg 50%-a. Az előleg lehívása várhatóan 2*25 %-ban történhet. A fentiek alapján a pályázók jelentős összegű vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, amelyek mértéke projekt típustól és régiótól függően változik, továbbá bizonyos esetekben megemelt támogatási intenzitás érvényesülhet. Az előleg igénylése így lehetőséget biztosít a projekt megvalósításának finanszírozására a teljes támogatási összegének a feléig.

Korábbi cikkek a témában. ÁTK pályázatok

Az alábbi oldalon fog majd megjelenni, az ÁTK pályázat társadalmi vitás anyaga is!

Társadalmi vitára terjesztett pályázati platform.

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00