Hírek / blog

Tanya fejlesztés pályázat

Tanya fejlesztés pályázat 3- célterülete

A Tanya fejlesztés pályázat lehetővé teszi a vidéki területek lakóinak, hogy javítsák otthonuk infrastruktúráját, beleértve a villamos energia, ivóvíz és szennyvízkezelést is. A támogatás, ami 2023 május 8-ig áll még rendelkezésre, -különösen fontos azok számára, akik távolabb élnek a városoktól, ahol az infrastruktúra kevésbé fejlettebb. A program lehetővé teszi, hogy a lakosok zöld energia-forrásokat használjanak, amely beruházással nem csak pénzt takarítanak meg, de  alapvetően hozzájárulnak a környezetvédelemhez is.

A támogatási program célja, hogy segítse a tanyákon élő embereknek a villamos energia valamint a vízellátás biztosítását, továbbá a szennyvíz-kezelési rendszerek kiépítését és fejlesztését is lehetővé teszi. A program célja  a megújuló energiaforrások használatának a növelése is.  A támogatási programra vonatkozó részletes feltételek a hivatalos kiírásban találhatóak.

Tanya fejlesztés pályázat

Tanya fejlesztés pályázat célterületek

A támogatási program két célterületet határoz meg. Az első célterület a természetes személyeknek, a második célterület pedig a 2011. évi CLXXXIX. törvény szerinti települési önkormányzatoknak szól.

A program keretében megítélt támogatás összege

  • Az első célterület esetében maximálisan 6,2 millió forint,
  • A második célterület esetében pedig maximálisan 200 millió forint lehet. A jóváhagyható támogatási összeg alsó határa mindkét célterület esetében 200 000 forint, míg a felső határ a második célterület esetében tanyánként 8 millió forint.

A támogatási program mindkét célterülete esetében legalább egy tevékenység kötelezően választandó.

1. tevékenység a háztartási léptékű szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt villamos energia rendszer kiépítése lehet, beleértve a megújuló energiával történő fejlesztést.

2. tevékenység a háztartási léptékű ivóvízellátást szolgáló rendszer kiépítése, amely magában foglalhat kútfúrást, vízbeszerző, vízkezelő, víztározó, vízelosztó, víztisztító létesítményeket és felépítményeket, amelyek napi 50 személy vízellátását nem haladják meg.

3. tevékenység a háztartási léptékű szennyvízkezelést és tisztítást szolgáló rendszer kiépítése, amely magában foglalhat egyedi szennyvízkezelő berendezéseket vagy tisztítómezővel ellátott oldó medencés létesítményeket.

Miben tudunk önnek segíteni?

Tanya fejlesztés pályázat-kik pályázhatnak?

Az 1. célterület esetében a támogatásra jogosultak azon 18. életévüket betöltött, cselekvőképes személyek, akik megfelelnek az alábbi két feltételnek:

a) A fejlesztéssel érintett tanyán vagy a lakóhelyével azonos településhez tartozó tanyán folyamatosan életvitelszerűen éltek az előző 12 hónapban, és ezt a lakcímkártya és személyazonosító igazolvány másolatával igazolni tudják.

b) A tanyának legalább részben saját vagy legalább részben közeli hozzátartozójuk tulajdonában kell lennie, amit a körzeti földhivatali nyilvántartás igazol.

Az 2. célterület esetében a támogatásra jogosult települési önkormányzatok, amelyek a fejlesztés helye szerinti tanyás térségeken belül találhatók.

Tanya fejlesztés pályázat-Támogatási Összeg

1. célterület esetében maximum 6,2 millió forint;

2. célterület esetében maximum 200 millió forint.

Tevékenységenkénti támogatási limitek

Nézzük meg részletesebben, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre és milyen támogatások igényelhetők ezekre a projektekre:

  1. Háztartási léptékű szennyvízkezelés és tisztítás rendszer kiépítése esetén: A pályázat keretében maximum 4 millió forint támogatást lehet igényelni olyan projektekre, amelyek célja a háztartási szennyvíz hatékony és környezetbarát kezelése, valamint tisztítása. Ilyen megoldások lehetnek például a szennyvíztisztító telepek, biológiai szűrők vagy szikkasztó ágyak kialakítása.
  2. Háztartási léptékű ivóvízellátást szolgáló rendszer kiépítése esetén: A pályázat keretében maximum 4 millió forint támogatás igényelhető olyan projektekre, amelyek célja a háztartási ivóvízellátás biztosítása. Ilyen lehet például a helyi vízhálózat fejlesztése, kutak fúrása, víztározók építése vagy víztisztító rendszerek telepítése.
  3. Háztartási léptékű szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt villamos energia rendszer kiépítése esetén: A pályázat keretében maximum 4 millió forint támogatás igényelhető olyan projektekre, amelyek célja a háztartási léptékű villamosenergia-rendszer kiépítése, legyen az szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt. Ilyen megoldások lehetnek például a napelemes rendszerek, kis méretű szélerőművek vagy akár mikrohidroelektromos erőművek telepítése.
  4. Megújuló energiát tartalmazó berendezés kiépítése esetén a tervezett berendezés teljesítménye alapján maximum 400 000 Ft/kW támogatás igényelhető. A berendezés teljesítményeként a napelemek névleges teljesítményének összegét kell figyelembe venni. Ez a támogatás lehetővé teszi a háztartások számára, hogy beruházások
A támogatás összege tanyánként és tevékenységenként eltérő, azonban az 1. célterület esetében a maximum összeg 6,2 millió forint, míg a 2. célterület esetében a maximum összeg 200 millió forint lehet.

Támogatási Intenzitás

A támogatás maximális mértéke a fejlesztés helye szerinti településre vonatkozóan a következők szerint alakul: A 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet alapján,természetes személy esetén: 95% lehet, míg önkormányzat esetén 85-95%

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

 

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00