Hírek / blog

Állattartó pályázati támogatás

Sikeres ÁTK pályázat 12 értékelési pontja

Hamarosan megjelenik az Állattartó Telepek korszerűsítése, az  ÁTK – 2024 pályázat.(Frissített cikk) Sikeres ÁTK pályázat 12 értékelési pontja!

2024-es tavaszán jönnek az új Állattartó telep -ÁTK pályázatok! Ezek a kiírások az építési-, technológiai-, és energiahatékonysági projektekre egyaránt koncentrálnak, így a felkészülés mértéke fogja eldönteni, hogy kik kaphatnak majd támogatási okiratot.

Sikeres ÁTK pályázat 12 értékelési pontjaA pályázat országosan, elvileg bármilyen méretű vállalkozás számára elérhető lesz majd, és igazán komplett tevékenység portfoliót fog támogatni, beleértve az építési, technológiai, fejlesztési, és energiahatékonysági beruházásokat is. A sikeres pályázathoz alapos előkészítés szükséges, többek között tervezés, költségvetés készítése, és  egyéb szakmai inputok megvalósítása. Az elbírálás során előnyt jelenthet a férőhely növelése, digitalizáció, és minőségrendszerekben való részvétel.

Összegyűjtöttünk néhány kérdést és választ a témában:

  1. Mekkora támogatást nyújtanak majd az állattartó telep pályázatok?

Kisebb beruházások esetén maximum 200 millió forint, nagyberuházásoknál 200 millió és 5 milliárd forint közötti összeget lehet elnyerni.

  1. Mely állattartási ágazatok pályázhatnak?

Baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, juhtartók és a kisebb ágazatok, mint például ló, nyúl, méh, csincsilla.

  1. Hány pályázatot támogat az Agrárminisztérium és milyen keretösszeggel?

250-300 nagyberuházást 150 milliárd forint, 800-1000 kisebb beruházást pedig 50 milliárd forint keretösszeggel.

  1. Melyek a pályázatok főbb célterületei?

Üzemfejlesztés, „zöld” beruházás, ammónia-kibocsátás csökkentése és járványvédelmi beruházás, különös tekintettel a sertéságazatra.

Korábbi cikkek a témával összefüggően: állattartó telepek pályázat hírek

ÁTK- Állattartó Telep korszerűsítés pályázat 2024 támogatásról:

 A támogatás maximális mértéke:

  • Közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a
  • Nem a Közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a
  • Fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott fejlesztés +15%-kal megemelt intenzitásra jogosult.
  • Kollektív módon kivitelezett projekt + 10%-kal megnövelt támogatási mértékre tarthat igényt.

A tervezett társadalmi vitára kerülő anyagok a következő honlapon lesznek elérhetőek 2024 tavaszától: KAP pályázatok

ÁTK- Állattartó Telep korszerűsítés pályázat 2024 támogatásra jogosultak:

Az a mezőgazdasági termelő, aki a pályázat benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben-, fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkezett, és árbevételének legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

Támogatható tevékenységek:

  • A versenyképesség javítása érdekében építéssel járó technológiák kialakításának, valamint az állattartáshoz szükséges gépek beszerzésének támogatása: Az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, az állattartáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére, tárolására szolgáló építéssel járó technológiák beszerzése.
  • Az energiafelhasználás csökkentését célzó korszerűsítések, valamint a megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása: Épületek hőtechnikai adottságainak javítása, valamint világítási rendszerek korszerűsítése, illetve beépített technológiai berendezések korszerűsítése. Fűtési-/hűtési energiaigény, használati melegvíz-igény, villamosenergia-igény részbeni vagy teljes kielégítése megújuló energiaforrásból

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

Sikeres ÁTK pályázat 12 értékelési pontja

Mint bármelyik Európai Uniós pályázat, úgy a mezőgazdasági. illetve vidékfejlesztési pályázatok esetében sem tekinthetünk el az egyes a pontozási elemek fontosságától. Mindegyik vidékfejlesztési kiírásnál 100 pont az adható maximum, amiből természetesen a beérkezett pályázatok mennyiségétől és azok minőségétől függően állapítják meg kiírók a támogathatósági ponthatárt.

Az elmúlt 18 évi mezőgazdasági pályázatokkal összefüggő tapasztalatunk alapján többnyire arra törekedtünk, hogy az ügyfeleink a gazdálkodási adottságaikhoz képest a legmagasabb pontszámot érjék el.

ÁTK- Állattartó Telep korszerűsítés pályázat 2021 vonatkozásában, a következőkben 12 értékelési pontban összegyűjtöttük azokat a fontosabb szempontokat, amelyek megalapozhatják, hogy a beadott pályázataink pozitív eredménnyel zárulhassanak.

Bár az alábbi cikket 2021 es pályázatokra alapoztuk, a 12 sikerpont az új kiírásoknál is aktuális marad.

 

Természetesen csak törekedni tudunk arra, hogy a 100 pontos határhoz minél szorosabban közelítsünk, elérni egy az egyben szinte lehetetlen küldetés, hiszen bizonyos értékelési szempontok teljesen függetlenek attól, hogy pl. milyen az éves beszámolónk, ill. hogy tervezünk-e a pályázatban megújuló fejlesztést vagy sem. Ilyen kategória például, a térségi szempontok szerinti besorolás, ami a projekt megvalósítási helyével összefüggő települési lista alapján ad egy objektív pontszámot.

Mindezek ellenére jól körülhatárolhatóak azok az értékelési szempontok, amelyek alapján tervezhető egy egy pályázat összpontszámának a bázisa. Az energiahatékonyság fejlesztésére és a környezetvédelmi szempontokra bizonyos feltételek teljesítésével 15-15 pont adható. Az előző évek gazdálkodását is preferálják a pontozásnál, ld. kockázatosság, vagy eredményesség 10-10 pont. Mivel állattenyésztéssel összefüggő pályázatról beszélünk, nagyon fontos szempont még, hogy mekkora az állattenyésztésből származó üzemméret, és mióta foglalkozik a szakmával a pályázó (10-10 pont).

Mindezeket a nagyon értékes pontgyűjtő tételeket az alábbi infografikában kívánjuk bemutatni. Ha még ezen felül további kisebb pontszámokat a felsorolt 12 sikerkritériumból össze tudunk gyűjteni, annak csak örülhetünk, mert közelítünk az optimális értékelési ponthatárhoz.

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

“Sikeres ÁTK pályázat 12 értékelési pontja” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00