Hírek / blog

Mezőgazdasági fejlesztési támogatás

Mezőgazdasági pályázatok 

Az idei AGROmashEXPO megnyitása alkalmából Nagy István agrárminiszter videó üzenetben értékelte a hazai mezőgazdaság és mezőgazdasági fejlesztési pályázatok pozícióit. Üzenetében részletesen foglalkozott a szektor fejlesztési és beruházási helyzetével, kilátásaival.

Mezőgazdasági fejlesztési pályázatok 

A COVID-19 járvány alatt is ebben a nehéz helyzetben az agrárszektor fejlesztése nem  állt le. 2020. I-III. negyedévében a mezőgazdasági beruházások értéke 351 milliárd forint volt, ez 6,5%-kal múlta felül a 2019. azonos időszakának mutatóját. Az ágazati invesztíciók 40%-a – 140 milliárd forint – gépek és gépi berendezések vásárlására irányult, ez mintegy 3%-os növekedést jelent.

A tárcavezető kiemelte, hogy az ágazat innovációjában komoly szerepe volt az uniós és hazai a forrásoknak. A támogatások értéke 10 év alatt másfélszeresére nőtt, értéke 2019-ben elérte a 886 milliárd forintot tett ki. A Vidékfejlesztési Program keretében benyújtott 300 ezer pályázat mintegy háromnegyede, 220 ezer kérelem befogadásra került, és támogatást kapott.

Az élelmiszergazdaság fejlesztésében a közvetlen támogatások mellett, kiemelt jelentősége volt a hitelek kamattámogatásainak. 2019-ben hirdették meg, a 80%-os kamattámogatást biztosító 100 milliárd forintos hitelkeretű programot, amelyet 2021. június 30-ig meghosszabbították.

A gazdaság – így az élelmiszergazdaság – hitelezésének újszerű megoldása a KAVOSZ ZRt. által menedzselt Agrár Széchenyi Kártya és az Agrár Széchenyi Kártya Plusz. A két banki termék iránti érdeklődést mutatja, hogy eddig mintegy 25 ezer szerződés keretében 310 milliárd forint került kihelyezésre. Ezen felül, a kis- és közepes agrárvállalkozások számára elérhető a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukció is. A Kártya keretében, szántóföldi növénytermesztéshez szükséges erő- és munkagépek beszerzése, valamint öntözési beruházások finanszírozását is lehetővé teszi.  A Magyarországon működő kereskedelmi bankok többsége speciális ajánlattal rendelkezik a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztéseinek hitelezésére. A bankok kínálatában nagyon gyakran találkozhatunk olyan hitelkonstrukcióval, amelyben a már megnyert uniós támogatásnak nemcsak az önrész finanszírozását előlegezik meg a pénzintézetek, hanem sok esetben  magát a támogatást is egy  ú.n. éven belüli  hitel formájában  előfinanszírozzák.  Ezzel  kiküszöbölhetők a pályázati beruházási ütemezésből fakadó finanszírozási nehézségek.

 

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

 

Mezőgazdasági fejlesztések 

Az agrárgazdaság jövője szempontjából Nagy István miniszter hangsúlyozta, hogy hatalmas lehetőségek nyílnak meg a vállalkozások számára a mezőgazdasági pályázatok dömpingszerű megnyitásával a  2021-2027 közötti ciklusban. A Vidékfejlesztési Program keretében 4265 milliárd forint fordítható a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére, innovációjára. Ez az összeg mintegy háromszorosa annak, amit az előző költségvetési időszakban felhasználhatott a hazai agrárium, tekintettel arra, hogy a hazai társfinanszírozás 80% -ra fog nőni, a korábbi 17,5 % helyett.

 Forrás: Nagy István agrárminiszter video üzenete az AGROmashEXPO megnyitása alkalmából, és a KAVOSZ Zrt. Széchenyi Kártya programja

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00