Hírek / blog

Állattartó telepek

Állattartó telepek fejlesztésének támogatása 2024

2024-től indulnak az  állattartó telepek fejlesztésének pályázatai! ( Frissített cikk )

Állattartó telepek fejlesztésének támogatása

Tervezett  felhívás előzményei:  az állattartók jelentős része elavult létesítményekben, korszerűtlen technológiával és sajnos nagyon magas termelési költségekkel működnek.

Kiemelt célként fogalmazhatjuk meg:  az ágazat versenyképességének megőrzéséhez korszerű, az európai uniós előírásoknak megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepekre van igény.   Fontos tehát, hogy a gazdaságok versenyképességének javítása,  a hozzáadott érték termelésének fokozása-, valamint  új, innovatív és környezetbarát technológiák elterjesztése kiemelt célként valósuljon meg ebben a kiírásban. Jelen Felhívás keretében lehetőség van tehát,  új állattartó telepek létrehozására és állattartó telepek létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújítására, és azok technológiáinak korszerűsítése, valamint a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák beszerzése is prioritást kap.

2024-es tavaszán jönnek az új Állattartó telep -ÁTK pályázatok! Ezek a kiírások az építési-, technológiai-, és energiahatékonysági projektekre egyaránt koncentrálnak, így a felkészülés mértéke fogja eldönteni, hogy kik kaphatnak majd támogatási okiratot.

Állattartó telepekA pályázat országosan, elvileg bármilyen méretű vállalkozás számára elérhető lesz majd, és igazán komplett tevékenység portfoliót fog támogatni, beleértve az építési, technológiai, fejlesztési, és energiahatékonysági beruházásokat is. A sikeres pályázathoz alapos előkészítés szükséges, többek között tervezés, költségvetés készítése, és  egyéb szakmai inputok megvalósítása. Az elbírálás során előnyt jelenthet a férőhely növelése, digitalizáció, és minőségrendszerekben való részvétel.

 A pályázat célterületei

 • Baromfitartó telepek korszerűsítése:
 • Sertéstartó telepek korszerűsítése:
 • Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése:
 • Juh és kecsketartó telepek korszerűsítése:
 • Egyéb állattartó telepek korszerűsítése  ( lófélék- (ló, szamár, öszvér), nyúl-, méh-, húshasznosítású galamb-, fürj-, strucc-, emu-, fácán-, fogoly, )

Mindegyik célterület esetében az alábbi tevékenységeket lehet a jelzett pályázatból megvalósítani:

Az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, az állattartáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére szolgáló építéssel járó technológiák beszerzése és fejlesztése. (például: szellőztetés és hűtés-fűtés technológiájának kiépítése, takarmányok eltarthatóságát biztosító technológia kialakítása, etetés és itatás technológiájának kialakítása, Állattartó telepi épületek, létesítmények építése, kialakítása, bővítése, felújítása.

Támogatást igénylők köre

Mezőgazdasági termelők abban az esetben jogosultak támogatásra, amennyiben igazolják, hogy: támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben, fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben legalább 10000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek.

Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is van lehetőség.

⇒ Miben tudunk önnek segíteni?

Összegyűjtöttünk néhány kérdést és választ a témában:

 • Mekkora támogatást nyújtanak majd az állattartó telep pályázatok? Kisebb beruházások esetén maximum 200 millió forint, nagyberuházásoknál 200 millió és 5 milliárd forint közötti összeget lehet elnyerni.
 • Mely állattartási ágazatok pályázhatnak? Baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, juhtartók és a kisebb ágazatok, mint például ló, nyúl, méh, csincsilla.
 • Hány pályázatot támogat az Agrárminisztérium és milyen keretösszeggel? 250-300 nagyberuházást 150 milliárd forint, 800-1000 kisebb beruházást pedig 50 milliárd forint keretösszeggel.
 • Melyek a pályázatok főbb célterületei? Üzemfejlesztés, „zöld” beruházás, ammónia-kibocsátás csökkentése és járványvédelmi beruházás, különös tekintettel a sertéságazatra.
 • Lehet-e új trágyatárolót építeni, és ha igen, milyen feltételek mellett?
  Új trágyatárolót kizárólag fedett kivitelben és csak új állattartó telep létesítése keretében lehet építeni.
 • Kik pályázhatnak az állattartással kapcsolatos beruházási támogatásra?
  A támogatásra mind kis-, mind nagyvállalkozások pályázhatnak országszerte.
 • Milyen típusú beruházások számolhatók el a támogatási kérelem keretében?
  Elszámolható költségek közé tartozik az építés (új építés, felújítás, bővítés), új gépek és eszközök beszerzése, meglévő gépek korszerűsítése, tartástechnológia, licenc, know-how, szabadalom vásárlása, ingatlan és termőföld vásárlás bizonyos korlátokig, valamint általános és tanácsadási költségek.
 • Mikorra várhatóak a felhívások kiírásai?
  A felhívásokat várhatóan leghamarabb áprilisban hirdetik meg, amely lehetőséget ad a gazdálkodóknak a pályázati feltételek megismerésére és a szükséges dokumentáció előkészítésére.

A tervezett társadalmi vitára kerülő anyagok a következő honlapon lesznek elérhetőek 2024 tavaszától: KAP pályázatok

Állattartó telep pályázatok

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail:
 annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00