Hírek / blog

MFB hitelprogramok

0%-os Önerő: MFB hitelprogramok az agráriumnak újra!

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB Zrt.) 20 milliárd forintnyi forgóeszköz hitelprogramot indít, kifejezetten az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások likviditási helyzetének javítására.

MFB hitelprogramok főbb jellemzői

A program keretében az MFB Zrt. által működtetett hitelprogramok egy sor forgóeszköz-hitel lehetőséget kínálnak, beleértve

 1. az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogramot,
 2. az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramot,
 3. az MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogramot.

A programok célja a vállalkozások támogatása a likviditás növelésében, a beruházások finanszírozásában és az üzleti növekedés lehetőségeinek kihasználásában.

MFB hitelprogramok

Akár 3 év türelmi idővel és legfeljebb hat éves futamidővel is igénybe vehető a hitel.  Az Agrárminisztérium 60 százalékos, de maximum 4 százalékpontos kamattámogatást biztosít, így a vállalkozásoknak csak körülbelül  évi átlagos 8 százalékos kamatot kell fizetniük – ez a jelenlegi kamatkörnyezetben még mindig  kedvezőnek mondható.

MFB-agrárhitelek

Az MFB hitelprogramok nemcsak a likviditás javítását szolgálják, hanem lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy áthidalják a tavalyi és az idei évben felmerült- aszályból vagy piaci értékesítési problémákból adódó nehézségeket is. Az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások pedig olcsóbb finanszírozást vehetnek igénybe az alapanyagok beszerzésére.

Az MFB Zrt. közvetlenül nyújtja a hitelt minden olyan esetben, ahol a kért összeg meghaladja az 50 millió forintot, 2023. május 11-től kezdődően. Az MFB hitelprogramok megjelenése a csatlakozott pénzügyi/társ intézményeknél  várhatóan már napokon belül elérhetőek lesznek.

 

Miben tudunk önnek segíteni?

 

MFB hitelprogramok- paraméterek

Néhány infó a díjakról:

 • Kamat mértéke: a kedvezményes támogatástartalom de minimis vagy egyéb támogatási kategóriák keretében történő elszámolás esetén: 3 havi EURIBOR + 5,01% RKAF (refinanszírozási kamatfelár)+ legfeljebb 3,5%/év a finanszírozó pénzügyi intézmények által alkalmazható kamatfelár.
 • Közvetlen MFB Zrt. általi hitelezés esetén: A kamat mértéke ugyanígy kerül meghatározásra, mint a finanszírozó pénzügyi intézmények esetében. Így tehát, a kamat mértéke a hitelt nyújtó intézménytől függetlenül ugyanaz lesz. Az átláthatóság és a versenyképesség érdekében ez a kamatstruktúra garantálja, hogy minden vállalkozás számára elérhető legyen a legkedvezőbb finanszírozási lehetőség.
 • Kamattámogatás mértéke: Az igényelt kamattámogatás mértéke maximum a hitelkamat 60%-a, de legfeljebb évi 4 százalékpont lehet.
 • Hitelbírálati díj: A finanszírozó pénzügyi intézmény vagy az MFB Zrt. hatályos kondíciós listája alapján kerül meghatározásra, de maximum a hitelösszeg 1,0%-a, legfeljebb azonban 500 ezer forint.
 • Szerződéskötési díj: A finanszírozó pénzügyi intézmény vagy az MFB Zrt. hatályos kondíciós listája alapján kerül meghatározásra. A díj maximum egyszeri 1,0%, amit a szerződéskötést követően számítanak fel, a teljes hitelösszeg után.
 • Módosítási díj: A hitelt nyújtó pénzügyi intézmény vagy az MFB Zrt. hatályos kondíciós listája szerint kerül felszámításra.
 • Rendelkezésre tartási jutalék: 0,4%/év.
 • Előtörlesztési díj: Nem kerül felszámításra, azaz előtörlesztés esetén semmilyen plusz költség nem merül fel.
 • Késedelmi kamat: A finanszírozó pénzügyi intézmény vagy az MFB Zrt. hatályos kondíciós listája szerint kerül felszámításra.

Összefoglalva, az MFB hitelprogramok keretében a forgóeszközhitel program a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára az egyik  legoptimálisabb finanszírozási konstrukciót kínálja.  A versenyképes kamatok, a kamattámogatás lehetősége, az alacsony díjak és a rugalmas szerződési feltételek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az induló vállalkozások sikerrel vehessék az előttük álló üzleti akadályokat.

Kik,  és milyen tevékenységgel  vehetnek részt a programban?

Élelmiszeriparon belül:

 • egyéni vállalkozás,
 • gazdasági társaság,
 • szövetkezet vagy
 • európai részvénytársaság

amennyiben főtevékenységük az alábbi TEÁOR 08′ besorolás szerint meghatározott valamelyikébe tartozik:

1011 Húsfeldolgozás, – tartósítás;

1012 Baromfihús feldolgozása, tartósítása;

1013 Hús-, baromfihús-készítmény gyártása;

1020 Halfeldolgozás, – tartósítás;

1032 Gyümölcs-, zöldséglé gyártása;

1039 Egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, – tartósítás;

1051 Tejtermék gyártása;

1061 Malomipari termékgyártása;

1071 Kenyér, friss pékáru gyártása;

1072 Tartósított listás árugyártás;

1073 Tésztafélék gyártása;

1084 Fűszer, ételízesítő gyártása kizárólag fűszerpaprika;

1102 Szőlőbor termelése.

MFB hitelprogramok

Mezőgazdasági tevékenységen belül:

 • egyéni vállalkozás,
 • gazdasági társaság,
 • szövetkezet,
 • európai részvénytársaság,
 • mezőgazdasági őstermelő,

akinek/amelynek mezőgazdasági üzeme Magyarország területén található és

 • főtevékenységként mezőgazdasági termelést folytat, vagy
 • aki/ amely halgazdálkodási tevékenységet folytat, vagy
 • aki/amely a baromfi, nyúl, sertés és szarvasmarha állattenyésztési ágazatban termeltető tevékenységet folytat, és a tevékenység szerint, országos érdek-képviseleti szerv, vagy köztestület ajánlásával és termeltetői szerződéses kapcsolatokkal rendelkezik.

 

Amennyiben cikkünk felkeltette szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:
E-mail: annex@annexpalyazat.hu | Mobil: +36-20-9312-336

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI PÁLYÁZATI INFÓK

Szerezzen tudomást a pályázati lehetőségekről, az elsők között!
100% értékes információ, 0% spam.

Annex Pályázati Iroda

Ügyfélszolgálati idő

Hétfő: 09:00-17:00
Kedd: 09:00-17:00
Szerda: 09:00-17:00
Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek: 09:00-17:00